Groentefavoriet: postelein

5 juli 2017
door Charlot van Scheijen Our Recipes

  Eet je wel eens postelein? Lekker in een stamppotje, maar ook als salade. Wij geven je tips om ermee te koken. 

  Postelein is een bladgroente met tere geel-groenige blaadjes. Er zijn twee soorten: winter- en zomerpostelein. Je kunt de wintervariant herkennen aan de ruitvormige blaadjes. Zomerpostelein heeft ovale blaadjes. De smaak is friszuur.

  Postelein

  Koken met postelein
  Je kunt postelein rauw eten, of het koken, stoven of roerbakken. Wij vinden het lekker om deze groente niet te lang te verhitten; zo blijft het nog een beetje knapperig. Een van onze favoriete gerechten ermee is stamppot, bijvoorbeeld deze met verse makreel of deze met rundvlees en een biertje. Door de groente rauw bij de puree te doen, gaart het alleen maar licht. Precies goed als je het ons vraagt! In deze romige pasta met kipgehaktballetjes zorgen de groene blaadjes voor een mooie frisse smaak.

  postelein

  Bewaren
  Let er bij het kopen op dat de bosjes postelein mooi frisgroen zijn. Als de blaadjes een klein beetje zijn verslapt, bijvoorbeeld op weg naar huis van het boodschappen doen, helpt een ijskoud badje vaak goed. Je kunt het in de groentelade van de koelkast een dag of twee, drie goed houden. Wil je het liever invriezen? Kook het dan eerst even heel kort (blancheren) en doe het dan in een goed gesloten zakje of bakje. Zo kun je het tot 12 maanden bewaren.

  Wat is jouw favoriete recept met deze groente?

  Vorig artikel
  10 dingen die je nog niet wist over zeekraal 10 dingen die je nog niet wist over zeekraal
  Volgend artikel
  Amchoi: bladgroente met karakter Amchoi: bladgroente met karakter

  Gerelateerde artikelen