10 dingen die je nog niet wist over zeekraal
4 juli 2017Heb je zeekraal wel eens geproefd? In dit artikel lees je 10 dingen die je vast nog niet wist over deze zilte zeegroente.
Misschien nog niet zo bekend, maar voor ons zeker niet minder geliefd: zeekraal. Op je bord is het heel goed gezelschap van vis, maar in pasta of een salade doet dit groene plantje het ook uitstekend. Hieronder lees je tien dingen die je vast nog niet wist over zeekraal.
1. Het lijkt op zeewier, maar is echt een groente. Een zeegroente welteverstaan, die ook wel salicornia genoemd wordt.
2. Omdat zeekraal dun, lang en groen is, heeft het de bijnaam ”sperzieboon uit de zee”.
3. Door de kleine blaadjes die als schubben langs de steeltjes liggen, lijkt het wat uiterlijk betreft een beetje op een asperge.
4. De plantjes groeien op zilte of brakke grond (bijvoorbeeld op de kustlijn), en niet in zee zoals de naam doet vermoeden.
5. De plant heeft zout nodig om gezond te blijven en groeit dus minder goed als er alleen zoet water voorhanden is.
6. Hanepoot of zouterik? Ook bijnamen van zeekraal!
7. De oogsttijd loopt van mei tot augustus. Koop zeekraal als het mooi donkergroen is en een beetje naar de zee ruikt.
8. Omdat er van nature al zout in deze groente zit, moet je goed opletten met de hoeveelheid zout die je toevoegt.
9. De smaak is zilt, knapperig en heel erg lekker (als je het ons vraagt).
10. Je kunt de groente rauw gebruiken in salades of in een omelet. Of je kunt het kort bakken in wat olie of boter.