4x lekkere en verantwoorde tussendoortjes

11 februari 2022
door Luka Tips en Tricks

Bij een gevarieerd eetpatroon hoort ook het eten van verschillende soorten groenten en fruit. In alle kleuren van de regenboog en met de meest uiteenlopende smaken, de keuze is reuze! Maar hoe combineer je deze smaken met elkaar? Voor tips over de voordelen van groenten en fruit en hun bereidingswijzen ben je hier aan het goede adres!

lekkere en verantwoorde tussendoortjes

 

Bietenhummus

Een heerlijke dip, die ook nog eens zorgt voor wat kleur op tafel.

Wist je dat het heel makkelijk is om zelf voedzame tussendoortjes te maken? Denk bijvoorbeeld aan hummus, die je als dip voor groenten kunt gebruiken. Het recept vind je hier!

Ingrediënten

300 g gekookte wortelen

400 g kikkererwten

1 grote citroen

2 teentjes knoflook

3 el harissa

60 ml extra vierge olijfolie

Zout

Peper

Bereiding  

  1.   Pureer de kikkererwten, gekookte wortelen, citroensap, knoflook en harissa samen met een snufje zout en peper tot een gladde hummus.
  2.   Besprenkel de hummus tot slot met de extra vierge olijfolie voor net wat meer smaak.

Bietenhummus

Het vervangen van koolhydraten door groenten is een goede manier om meer groenten te eten. Je kunt bijvoorbeeld courgettetagliatelle of broccolirijst maken. Het is supersimpel en supersnel! Daarnaast kun je ook eens proberen om vlees te vervangen door groenten, zoals een steak, maar dan van bloemkool. Het is verrassend, origineel en een lekkere manier om je vleesconsumptie te verminderen. Ook gerechten als soepen en ratatouilles zijn goede opties wanneer je wat meer groenten wilt eten. Drink je toch liever je vitamientjes, gebruik dan de volgende recepten voor het maken van een sapje of smoothie.

[columns_row width=”half”] [column]

De booster

Voor een goede energieboost

Ingrediënten 

1 handje sla

1 stengel bleekselderij

2 koolbladeren

1 handje babyspinazie

1/2 groene appel

1 kleine tros groene druiven

[/column] [column]

De detoxer

De beste manier om je lichaam én hoofd te resetten.

Ingrediënten

1 wortel

1 rode appel

1 stukje gemberwortel

1 sinaasappel

3 blaadjes basilicum

1 stukje kurkumawortel

[/column] [/columns_row]

Bereiding

Pers het sap uit de ingrediënten met een sapcentrifuge of mix ze met een blender als je meer houdt van een smoothiestructuur.

[columns_row width=”half”] [column]Detox smoothie

[/column] [column]Orange smoothie

[/column] [/columns_row] 

Roomijs met granaatappel, frambozen en pistache

Dit zoetzure ijs is lekker fris na je maaltijd.

We eindigen met het dessert. Een salade van seizoensfruit is een makkelijke en gezonde manier om het diner af te sluiten, maar met dit ijsrecept maak je pas écht indruk op je tafelgenoten.

Ingrediënten

600 g Griekse yoghurt

200 g frambozen

4 el honing 

250 ml slagroom 

1 granaatappel

50 g pistachenootjes

1 vanillestokje

Bereiding

  1.   Pureer de frambozen met een blender en gebruik daarna een zeef om de pitjes eruit te halen.
  2.   Meng in een kom de yoghurt, frambozenpuree, honing en vanille.
  3.   Klop de slagroom op en voeg het dan voorzichtig roerend aan het mengsel toe.
  4.   Voeg driekwart van de granaatappelpitjes en de helft van de pistache toe.
  5.   Laat het een nacht in de vriezer staan.
  6.   Verdeel het ijs over de kommen en bestrooi het met de overgebleven granaatappel en pistache voor een kleurrijke versiering.

Geniet ervan!

Gezonde ijs

Vorig artikel
3x mocktails voor Dry January 3x mocktails voor Dry January
Volgend artikel
8x gerechten die je hart sneller doen slaan 8x gerechten die je hart sneller doen slaan

Gerelateerde artikelen