4x lekkere en verantwoorde tussendoortjes
11 februari 2022Bij een gevarieerd eetpatroon hoort ook het eten van verschillende soorten groenten en fruit. In alle kleuren van de regenboog en met de meest uiteenlopende smaken, de keuze is reuze! Maar hoe combineer je deze smaken met elkaar? Voor tips over de voordelen van groenten en fruit en hun bereidingswijzen ben je hier aan het goede adres!
Bietenhummus
Een heerlijke dip, die ook nog eens zorgt voor wat kleur op tafel.
Wist je dat het heel makkelijk is om zelf voedzame tussendoortjes te maken? Denk bijvoorbeeld aan hummus, die je als dip voor groenten kunt gebruiken. Het recept vind je hier!
Ingrediënten
300 g gekookte wortelen
400 g kikkererwten
1 grote citroen
2 teentjes knoflook
3 el harissa
60 ml extra vierge olijfolie
Zout
Peper
Bereiding
- Pureer de kikkererwten, gekookte wortelen, citroensap, knoflook en harissa samen met een snufje zout en peper tot een gladde hummus.
- Besprenkel de hummus tot slot met de extra vierge olijfolie voor net wat meer smaak.
Het vervangen van koolhydraten door groenten is een goede manier om meer groenten te eten. Je kunt bijvoorbeeld courgettetagliatelle of broccolirijst maken. Het is supersimpel en supersnel! Daarnaast kun je ook eens proberen om vlees te vervangen door groenten, zoals een steak, maar dan van bloemkool. Het is verrassend, origineel en een lekkere manier om je vleesconsumptie te verminderen. Ook gerechten als soepen en ratatouilles zijn goede opties wanneer je wat meer groenten wilt eten. Drink je toch liever je vitamientjes, gebruik dan de volgende recepten voor het maken van een sapje of smoothie.
[columns_row width=”half”] [column]
De booster
Voor een goede energieboost
Ingrediënten
1 handje sla
1 stengel bleekselderij
2 koolbladeren
1 handje babyspinazie
1/2 groene appel
1 kleine tros groene druiven
[/column] [column]De detoxer
De beste manier om je lichaam én hoofd te resetten.
Ingrediënten
1 wortel
1 rode appel
1 stukje gemberwortel
1 sinaasappel
3 blaadjes basilicum
1 stukje kurkumawortel
[/column] [/columns_row]Bereiding
Pers het sap uit de ingrediënten met een sapcentrifuge of mix ze met een blender als je meer houdt van een smoothiestructuur.
[columns_row width=”half”] [column]
[/column] [/columns_row]
Roomijs met granaatappel, frambozen en pistache
Dit zoetzure ijs is lekker fris na je maaltijd.
We eindigen met het dessert. Een salade van seizoensfruit is een makkelijke en gezonde manier om het diner af te sluiten, maar met dit ijsrecept maak je pas écht indruk op je tafelgenoten.
Ingrediënten
600 g Griekse yoghurt
200 g frambozen
4 el honing
250 ml slagroom
1 granaatappel
50 g pistachenootjes
1 vanillestokje
Bereiding
- Pureer de frambozen met een blender en gebruik daarna een zeef om de pitjes eruit te halen.
- Meng in een kom de yoghurt, frambozenpuree, honing en vanille.
- Klop de slagroom op en voeg het dan voorzichtig roerend aan het mengsel toe.
- Voeg driekwart van de granaatappelpitjes en de helft van de pistache toe.
- Laat het een nacht in de vriezer staan.
- Verdeel het ijs over de kommen en bestrooi het met de overgebleven granaatappel en pistache voor een kleurrijke versiering.
Geniet ervan!