De ultieme gegrilde groenten-gids

23 augustus 2018
door Helene Our Cooking tools

    Knapperig vanbuiten en heerlijk zacht vanbinnen: ga eens voor (in de oven) gegrilde groenten! Alles over gaartijden, combinaties en lekkere recepten lees je hier. Zo krijg je zelfs de moeilijkste eters nog aan het juichen!

    Asperge

    Deze groene rakkers smaken het hele jaar door goed en passen als bijgerecht bij ongeveer alles! Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een winterse, crèmige risotto, een frisse zomersalade of serveer ze naast een barbecueworstje.

    Voorbereiding: besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout.

    Gaartijd: grill 15 tot 20 minuten in de oven op 200°C.  

    Serveer met: citroenpartjes voor een frisse, zomerse smaak of in combinatie met parelcouscous, cherrytomaten, feta en knapperige amandelen zoals in dit recept.

    Maïs

    Je kunt een maiskolf gewoon afkluiven als lekkere snack, maar een gegrilde maïskolf is ook het perfecte zoete extraatje in een gerecht.

    Voorbereiding: verwijder de bladeren en wikkel de maiskolf in zilverpapier. Bestrijk met boter en doe er een snufje paprikapoeder, peper en zout op.

    Gaartijd: grill 15  tot 20 minuten in de oven op 210°C 

    Serveer met: kruidenboter en een snufje grof zeezout of in combinatie met bieslook, aardappelen en heekfilet.

    Aubergine

    Aubergine wordt in de oven heerlijk zacht en smeuïg, maar houdt een knapperige buitenkant. Onweerstaanbaar!

    Voorbereiding: snijd de aubergine in plakjes van 1 tot 2 centimeter dik, bestrijk met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en leg op een bakplaat met bakpapier. Je kunt de aubergine ook doormidden snijden. Kerf in dat geval een rasterpatroon in het auberginevlees en besprenkel bijvoorbeeld met ras el hanout-kruiden, peper en olijfolie. Wikkel de auberginehelften vervolgens in zilverpapier.

    Gaartijd: grill de plakjes 4 tot 5 minuten per kant op 200°C. De auberginehelften zijn het lekkerst als je ze traag laat garen: zo’n 35 tot 40 minuten op 200°C.

    Serveer met: Indiaas gekruide kipburgers zoals in dit recept, oude geitenkaas en bieslook zoals in dit recept of feta en granaatappel: je vindt het recept hier.

    Paprika

    Paprika’s smaken nóg zoeter als je ze roostert in de oven en worden heerlijk zacht en smeuïg. 

    Voorbeiding: snijd de paprika’s doormidden of in dunne reepjes, besprenkel met olijfolie en/of zwarte balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout.

    Gaartijd: grill 20 tot 25 minuten op 220°C.

    Serveer met: paprika’s in de oven zijn heerlijk gevuld met feta, quinoa of couscous zoals in dit gerecht. We combineren ze ook graag in kwartjes met tomatentapenade of met parelcouscous feta en amandelen.

    Zoete aardappel

    Zoete aardappel is wat ons betreft op z’n best als een knapperig frietje. Je hoeft ze niet in het ongezonde frituurvet te gooien; op een bakplaat in de oven worden ze nét zo krokant.

    Voorbereiding: Schil, was en snijd de zoete aardappel in dunne repen/frietjes. Verdeel over de bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie en peper en zout.

    Gaartijd: Bak 20 tot 25 minuten op 220°C. Schep halverwege om!

    Serveer met: Een pittige Thaise hamburger zoals in dit recept of in combinatie met een gevulde portobello en salade.

    Mix and match

    Je kunt zowat alle groenten roosteren in de oven, dus maak je eigen combinaties en laat de verschillende smaken in elkaar vloeien. Controleer en schud ze regelmatig door elkaar om een zwartgeblakerd avondmaal te vermijden. Wil je ook qua olie eens wat creatiever zijn dan olijfolie met een snufje peper en zout? Ruil de olijfolie in voor kokos-, avocado- of zonnebloemolie. Besprenkel met currypoeder voor een Indiaas effect, verse tijm voor een tripje naar de Provence of wat chilipeper om het geheel lekker pittig te maken. 

    Vorig artikel
    Balsamico op z’n best: 4 favoriete recepten Balsamico op z’n best: 4 favoriete recepten
    Volgend artikel
    Mini-citroencheesecakes met rood fruit Mini-citroencheesecakes met rood fruit

    Gerelateerde artikelen