Zo kook je het perfecte ei

19 mei 2017
door Sanne van Dartelen Gerechten

Heb je zin in een stevige discussie? Dan weten wij nog wel een leuk onderwerp: hoe kook je het perfecte eitje?

Zoveel mensen, zoveel manieren. Ben je weleens met een groepje een weekend weggeweest waar gekookte eieren op het ontbijtmenu stonden en op het moment-supreme de vraag kwam: hoe kook jij de eitjes?  Dat is het startschot van de discussie, want iedereen weet de beste manier.

Wij leveren natuurlijk graag een bijdrage aan deze discussie. Ken jij deze methode al?

[columns_row width=”half”] [column]

oeuf dur

[/column] [column]

5 simpele stappen

  1. Leg het ei in de pan.
  2. Vul de pan met koud water, zodat het ei net onder staat.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Zet het vuur uit, laat het ei in het hete water liggen en wacht (dus zet nu je kookwekker aan), afhankelijk van hoe hard of zacht jij jouw eitje het lekkerst vindt, kies je het aantal minuten dat je ziet op het plaatje.
  5. Laat het eitje schrikken onder de kraan, zodat je hem makkelijk kunt pellen.
[/column][/columns_row]

Er zijn naast deze, talloze andere technieken voor het perfecte eitje. Over het algemeen zijn er twee duidelijke kampen. Aan de ene kant heb je het “eieren meteen in het water leggen”-kamp. Je vult de pan met koud water, legt de eitjes erin, en brengt het geheel aan de kook. Het voordeel van deze methode is dat de eierschaal minder snel barst omdat er geen plotseling temperatuurverschil is. Door de langzame verwarming stolt het ei langzamer en zal het eigeel daarnaast minder rubberig zijn.

Felle tegenstanders van dit kamp zijn de “eerst het water koken”-aanhangers. Zij zijn ervan overtuigd dat je voor de beste eitjes éérst het water aan de kook brengt en pas als dit kookt, de eieren in het water legt. Voordeel van deze methode is dat de kooktijd makkelijker te controleren is.

Maar als je denkt dat iedereen het binnen deze kampen wel met elkaar eens is, dan heb je het mis. Want: wanneer gaat de kooktijd in? En laat je het ei nagaren of moet het meteen gegeten worden? Met onze methode als extra optie, kan er nog lekker verder worden gediscussieerd.

Wij zijn benieuwd welke methode jouw voorkeur heeft!

perfect boiled egg

Zo geef je jouw gekookte ei net wat extra’s:

  1. Gebruik in plaats van gewoon zout eens kruidenzout, Himalayazout, fleur de sel of Keltisch zeezout.
  2. Hak wat bieslook fijn en strooi dat op je eitje.
  3. Houd jij van pittig? Strooi dan wat chilivlokken over je ei.

Zin in een ander soort eitje?

Keuze genoeg! Probeer één van deze drie gerechten:

[columns_row width=”third”] [column]oeuf poché
Zo pocheer je een ei [/column] [column]
Spinazie-kaasomelet [/column] [column]Shakshuka met cannellinibonen[/column] [/columns_row]
Vorig artikel
Op de snijplank: de artisjok Op de snijplank: de artisjok
Volgend artikel
Mierikswortel – wat is het en wat kun je ermee maken Mierikswortel – wat is het en wat kun je ermee maken

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Malou schreef:

Mag het ei uit de koelkast komen of moet het eerst op kamertemperatuur zijn?

Malou schreef:

Geldt deze methode voor een gasfornuis of voor een elektrisch fornuis?

Sanne van Dartelen schreef:

Hoi Malou, je kunt deze methode voor beide soorten fornuis gebruiken – tenzij je een fornuis hebt dat bijzonder langzaam verhit bijvoorbeeld. Eieren hoef je in principe niet in de koelkast te bewaren, dus voor deze methode zijn we uitgegaan van eieren op kamertemperatuur. Groetjes, Sanne