Mierikswortel – wat is het en wat kun je ermee maken

25 mei 2017
door Willemijn de Groot Inspiratie

    Je hebt het vast weleens gezien in potjes in de supermarkt, maar wat is het precies? In landen als Duitsland en Groot-Brittannië is mierikswortelsaus niet van het menu weg te denken. Mierikswortel wordt daar veel gegeten bij vis (Duitsland) en rosbief (Groot-Brittannië). 

    Mierikswortel heeft veel verschillende namen – kreno, radijs, peperwortel, boerenradijs en mieredi. Allemaal verwijzen ze naar de witte wortel waar de mierik uit groeit. Mierik, ook wel Armoracia rusticana genoemd, is een plant met witte bloemen die eind mei bloeit. Naast witte bloemen heeft de plant grote bladeren en lange stelen.

    Van oorsprong is de mierik een geneeskrachtige plant met een antibiotische werking. Vroeger werd het ook gebruikt tegen urineproblemen, doordat gifstoffen door deze wortel sneller afgevoerd worden uit het lichaam. Daarnaast stimuleert de plant de spijsvertering, helpt hij bij spierpijn en bevat hij veel vitamine C en foliumzuur.

    mierikswortel

    Hoe bereid je mierikswortel?

    Deze scherpe wortel smaakt een beetje naar mosterd en radijs. Hij wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan sauzen en salades; op deze manier krijgt een gerecht meer pit. Omdat hij zo’n scherpe smaak heeft, wordt hij geraspt gegeten, meestal als onderdeel van een saus. Je vindt het dan ook vooral als saus in potjes in de supermarkt. Maar je kunt mierikswortelsaus natuurlijk ook heel makkelijk zelf maken. Vooral omdat je op deze manier de hoeveelheid kunt maken die je nodig hebt, want zo’n potje mierikswortel belandt al gauw achter in de koelkast. Bekijk hieronder het recept.

    Eigenlijk wordt verse mierikswortel zelden verkocht in de supermarkt. Bij de groenteboer heb je meer kans om deze wortel te vinden. Wanneer je een verse mierikswortel hebt weten te bemachtigen, is het belangrijk dat je een stevige wortel koopt. Hij is ongeveer een week houdbaar in de koelkast. Doordat er door de sterke smaak niet heel veel van de wortel gebruikt hoeft te worden, schil en rasp je alleen het stuk dat je nodig hebt en bewaar je de rest gewikkeld in vochtig keukenpapier in de koelkast. Let er wel op dat je de mierikswortel maximaal een half uur voor gebruik raspt, de wortel verliest zijn pittige smaak namelijk snel.

    Recept: Mierikswortelsaus

    Laten we beginnen met de basis: mierikswortelsaus. In plaats van hem te raspen, kun je ook alle ingrediënten in de blender doen.

    Ingrediënten

    • 15 gram geraspte mierikswortel
    • 2 el heet water
    • 1 el witte wijnazijn
    • snufje suiker
    • 150 ml creme fraîche
    • zout en peper

    Bereidingswijze

    1. Week de mierikswortel 5 minuten in 2 el heet water.
    2. Meng alle ingrediënten tot een egale massa.
    3. Breng op smaak met peper en zout.

    mierikswortelsaus

    Mierikswortelsaus wordt zowel geroosterd als vers gebruikt in sauzen en is lekker bij gerookte vis, varkensvlees en biefstuk. De pittige smaak geeft een twist aan je gerechten. Wil je deze pittige wortel toevoegen aan je vis- of vleesgerechten, dan hebben we hieronder enkele tips en inspiratierecepten voor je.

    Recept: Zalm met mierikswortel

    Zalm en mierikswortel vormen een goede combinatie. De pittige smaak van de mierikswortel maakt deze vette vis net iets bijzonderder. Probeer deze combinatie ook eens in een salade.

    Ingrediënten

    • 400 gr zalmfilet
    • roerbakolie/zonnebloemolie
    • 1 tl gemalen zwarte peper
    • 1⁄2 tl zout
    • 75 gr veldsla of fijne bladsla

    Voor de dressing

    • 100 ml mayonaise
    • 2 el citroensap
    • 2 tl geraspte mierikswortel
    • 1 teentje knoflook
    • 2 el verse peterselie
    • 1 el sherry

    Bereidingswijze

    1. Bestrijk de zalmrepen met de olie. Meng de gemalen peper met 1⁄2 theelepel zout. Wentel de zalm door dit mengsel en druk het pepermengsel een beetje in de zalm.
    2. Klop de mayonaise op met citroensap, mierikswortel, geperste knoflook, peterselie en sherry. Voeg, als de saus te dik is, 1 eetlepel warm water toe. Zet de saus in de koelkast.
    3. Verdeel de sla over vier borden. Verhit een grillpan en rooster de zalm 2-3 minuten per kant.
    4. Verdeel de vis over de sla en sprenkel de dressing erover.
    5. Serveer er geroosterd brood bij.

    Recept: Broodje rosbief met mierikswortelsaus

    Rosbief, wie houdt er niet van? Vooral op brood is dit een lekkere traktatie, maar heb je ooit rosbief met mierikswortel geprobeerd? Deze smaakexplosie is makkelijk te maken en je kunt oneindig variëren met de kruiden en ingrediënten die jij lekker vindt.

    Ingrediënten

    • 2 sneetjes brood
    • 2 plakken rosbief
    • 1 tl mierikswortelsaus
    • 1 radijs, in plakjes
    • handje veldsla

    Bereidingswijze

    1. Rooster de sneetjes brood
    2. Maak ondertussen de mierikswortelsaus, zoals hierboven beschreven.
    3. Besmeer het broodje met een dun laagje mierikswortelsaus en beleg met rosbief.
    4. Verdeel de rest van de mierikswortelsaus naar smaak over de rosbief en beleg het broodje met de radijs en veldsla.
    5. Breng op smaak met peper en zout.

    Vorig artikel
    Zo kook je het perfecte ei Zo kook je het perfecte ei
    Volgend artikel
    IJsblokjes met verse kruiden IJsblokjes met verse kruiden

    Gerelateerde artikelen