Koolrabi: tips & tricks

30 maart 2017
door Lizzie Winckel Gerechten

  Deze kool groeit boven de grond, is rijk aan kalium, vitamine B en C en is lichtgroen of blauwpaars van kleur.

  Wat is koolrabi eigenlijk?

  Koolrabi is ontstaan uit een van de vele teeltvormen van kool en komt oorspronkelijk uit Noord-Europa. Koolrabi wordt voornamelijk geteeld in Duitsland, maar ook in Zuid-Nederland en België wordt deze groente op kleine schaal verbouwd. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool.

  De verwarring met koolraap, waarvan de verdikte wortel half onder de grond zit, ligt voor de hand, maar koolrabi is géén onderaards knolletje. Het is de knolvormige, verdikte stengel van de koolrabiplant en groeit dus boven de grond. Daarom wordt nu met de van oorsprong Duitse naam ‘koolrabi’ gewerkt.

  Waar smaakt koolrabi naar?

  Je kunt koolrabi rauw eten, bijvoorbeeld in salades. Dan proef je de pittige koolsmaak goed, die sommigen doet denken aan radijs. De smaak van gekookte koolrabi doet ons een beetje aan bloemkool denken, maar dan iets pittiger en zoeter.

  Naast de knol, zijn ook de bladeren van de koolrabi te gebruiken. Hier kun je bijvoorbeeld bouillon of soep van maken. De koolrabi is dus niet alleen multifunctioneel, maar ook heel gezond, want hij bevat vitamine B1,B2, B6, vezels, foliumzuur, beta-caroteen en ijzer.

  Schoonmaaktip

  Omdat je deze groente waarschijnlijk niet iedere week eet, weet je misschien niet meer hoe je hem moet schoonmaken en waar je moet beginnen. Volg daarom ons handige stappenplan!

  [columns_row width=”half”] [column]koolrabi[/column] [column]koolrabi[/column] [/columns_row][columns_row width=”half”] [column]1. Was grondig[/column] [column]2. Snijd de stelen bij de aanzet weg[/column] [/columns_row] [columns_row width=”half”] [column]koolrabi[/column] [column]koolrabi[/column] [/columns_row][columns_row width=”half”] [column]3. Snijd het kontje eraf   [/column][column]4. Snijd in plakken[/column][/columns_row]

  Zo bewaar je ‘m

  Hoe verser je de koolrabi eet, des te lekkerder hij is. Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen, dus bewaar het op een koele plaats, het liefst in de groentelade van je koelkast. Koolrabi kan ± 1 week in de groentelade van de koelkast worden bewaard.

  Volgende week bereid je de koolrabi uit jouw HelloFresh Box in de oven. Wij zijn natuurlijk benieuwd wat je van dit recept vond. Laat je ons weten wat je er van vond? Ben je op zoek naar nog een lekker recept met koolrabi? Maak dan eens deze mediterrane bulgur met gyros, koolrabi en labne.

  Eet smakelijk!

  Vorig artikel
  5 ingrediënten om je groene gerechten (nóg) vullender te maken 5 ingrediënten om je groene gerechten (nóg) vullender te maken
  Volgend artikel
  Zelf kaarsjes maken voor Pasen Zelf kaarsjes maken voor Pasen

  Gerelateerde artikelen