Wintersport op je bord
21 januari 2021De verwarming uit, skikleding en open haard aan, après ski muziek op en het is bijna of je op wintersport bent 😍 Met deze piste-klassiekers proeft het ook nog als wintersport, net alsof je écht even in de besneeuwde bergen bent ⛷️❄️
Vegetarische schnitzel met peterseliekrieltjes met kappertjes en tomaat-komkommersalade 😋
Deze schnitzel is gemaakt op basis van favabonen. Dit zijn gedroogde tuinbonen die je terugvindt in keukens over de hele wereld. Zo worden ze in Noord-Afrika en het Midden-Oosten gegeten als ontbijt. De bonen zitten boordevol eiwitten en vezels en zijn een goede bron van onder andere ijzer en vitamine B1. Daardoor zijn ze erg voedzaam en geschikt als vleesvervanger.
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 400 g krieltjes
- 1 pruimtomaat
- ½ rode ui
- 1 knoflookteen
- 2 stuks vegetarische schnitzel
- 40 g mayonnaise
- ⅔ komkommer
- 1 tomaat
- 10 g verse peterselie
- ⅔ citroen
- 20 g kappertjes
- 1 el extra vierge olijfolie
- 2 tl mosterd
- Peper en zout
- 2 tl honing
- 3 el roomboter
Bereidingswijze
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes en snijd eventueel de grote krieltjes in de lengte doormidden. Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
- Halveer ondertussen de komkommer en snijd in dunne plakken. Snijd de pruimtomaat en de tomaat in parten en de rode ui in dunne halve ringen. Snijd de krulpeterselie fijn en pers de knoflook of snijd deze fijn. Snijd de helft van de citroen in partjes en pers de andere helft uit.
- Meng in een grote saladekom per persoon 1/2 el citroensap met de extra vierge olijfolie, de honing, de mosterd, peper en zout tot een dressing. Voeg de komkommer, tomaat, pruimtomaat en rode ui toe en meng goed.
- Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de vegetarische schnitzel 3 – 4 minuten per kant of totdat de schnitzel goudbruin en krokant is. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Verhit in dezelfde koekenpan de overige roomboter op middelhoog vuur. Fruit de knoflook 1 – 2 minuten en voeg de kappertjes en de helft van de krulpeterselie toe. Blus af met 1 tl citroensap per persoon. Voeg de krieltjes toe, schep goed om en bak nog 1 – 2 minuten.
- Schep de peterseliekrieltjes op de borden. Leg de vegetarische schnitzel ernaast en leg op elke schnitzel een citroenpartje. Verdeel de tomaat-komkommersalade over de borden en garneer de salade met de rest van de peterselie. Serveer met de mayonaise.
Kaiserschmarrn met aardbei, luchtige pannenkoekstukjes met zure room en honing 🥞
Rommelige pannenkoek of meesterwerk? Echte wintersport-diehards weten meteen wat dit is. Je zou het kunnen omschrijven als een soort super smaakvolle, rommelige pannenkoek. Heerlijk!
Voor 2 personen
Ingrediënten
- 250 g aardbeien
- 2 vrije-uitloopeieren
- 50 g zure room
- 1 pot honing
- 2 el fijne kristalsuiker
- 60 g bloem
- 1 tl wittewijnazijn
- 120 ml melk
- 1 el roomboter
Bereidingswijze
- Snijd de aardbeien in kwarten, voeg toe aan een kom en meng met 3/4 van de honing. Meng de zure room met de overige honing. Besprenkel een stukje keukenpapier met de wittewijnazijn en ontvet er een grote kom en de kloppers van de mixer mee.
- Splits de eieren en voeg de eiwitten en 1/2 tl suiker toe aan de ontvette grote kom. Voeg de eidooiers toe aan een andere grote kom. Klop het eiwit met een mixer totdat het stijf en glanzend is. Kluts de eidooiers met een vork en meng er de helft van de bloem door. Meng er vervolgens de suiker, de melk, de overige bloem en een snuf zout door tot je een glad beslag hebt.
- Spatel 1/3 van het eiwit voorzichtig door het eigeelmengsel. Herhaal met de rest van het eiwit. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelmatig vuur. Voeg zodra de boter begint te bruisen het beslag toe, bak 3 – 5 minuten en roer met een pollepel in stukken. Bak in nog 2 – 4 minuten gaar
- Verdeel de Kaiserschmarrn over de borden, garneer met de zure room en de aardbeien.
Kaasfondue 🧀
Voor velen een favoriet om te eten tijdens wintersport: kaasfondue! Zelfgemaakt is altijd beter als je het ons vraagt. We delen daarom het ultieme kaasfondue recept met je. En geloof ons, het maken van fondue zelf is helemaal niet zo moeilijk. Tip: gekookte of rauwe groenten zoals broccoli, bloemkool, paprika, cherrytomaatjes en radijsjes passen perfect bij een kaasfondue.
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 500 ml witte wijn
- 5 fijngesneden knoflooktenen
- 300 g belegen boerenkaas
- 100 g roodschimmelkaas, zoals Doruvael, Port salut of Reblochon
- Nootmuskaat
- Brandewijn of kersenjenever (optioneel)
- 1 – 1,5 kilo groenten zoals bloemkool, knolselderij, pompoen, rode biet, spruitjes, winterpeen, etc.
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Smelt de boter in de pan. Voeg de bloem toe en bak deze tot deze korrelig wordt en aan de bodem van de pan begint te plakken. Giet er, al kloppende met een garde, langzaam de witte wijn bij. Voeg telkens nieuwe wijn toe zodra de gebonden saus die ontstaat in de pan weer glad is.
- Zorg ervoor dat je de witte wijnsaus opwarmt tót deze gaat koken, voeg de knoflook toe en smelt er beetje bij beetje de kaas door. Breng de fondue op smaak met nootmuskaat en een scheutje brandewijn. Voeg eventueel wat zout toe.
- Maak de groenten schoon en snijd in stukken van 3 cm. Meng met de olie in een kom en bestrooi met peper en zout. Leg alle groenten op een ovenrooster met bakpapier en bak 15 minuten of totdat de groenten naar smaak klaar zijn. Gebruik je rode biet? Let dan goed op: deze groente heeft 30 minuten in de oven nodig om gaar te worden.
- Serveer de fondue met de geroosterde seizoensgroenten.
Raclette
Zeg je raclette, dan zeg je wintersport (in Frankrijk in ieder geval). Het favoriete familiegerecht, met zeeën van mogelijkheden. Wij hebben de favoriete ingrediënten op een rijtje gezet voor je.
De lekkerste kazen:
- Raclette kaas uit Wallis (de echte!)
- Raclette kaas uit de Savoie
- Gerookte raclettekaas
- Raclette kaas met peper
- Mosterd raclette kaas
De meest smaakvolle specerijen:
- Komijn
- Tijm
- Paprika
- Espelette peper
De beste groenten:
- Augurk
- Courgette
- Paddenstoel
- Peper
De lekkerste charcuterie:
- Grison vlees
- Prosciutto
- Pancetta
- Rozet
- Chorizo
Heb je de smaak te pakken? In februari vind je elke week een piste-klassieker op ons menu! Deel een foto van jouw favoriete wintersport klassieker en tag ons via #hellofreshbe