De lekkerste worteltaart (met glazuur!)

21 januari 2021
door Helene Inspiratie

    Heb je een reden nodig om worteltaart te maken? Wij denken van niet. Dit kruidige en romige recept smaakt niet alleen heerlijk, maar ziet er ook vrolijk genoeg uit om van in het rond te hoppen. (Tip: vraag jouw kleinste konijn(tjes) om mee te helpen met decoreren)

    Heerlijke worteltaart

    Benodigdheden

    Rechthoekige bakvorm 20 x 30 | pollepel | elektrische handmixer of klopper| 3 mengkommen

    Ingrediënten voor de worteltaart

    180 g wortel, geraspt | 250 g bloem, gezeefd | 200 g suiker | 2 tl baksoda | 1/2 tl zout | 1 tl kaneel | 4 eieren, groot | 350 ml zonnebloemolie of gesmolten kokosolie | 1,5 tl vanille-extract | 1 blik ananasstukjes (230 g), uitgelekt en fijngehakt | 150 g pecannoten, grofgehakt

    Voor de topping

    225 g zuivelspread, op kamertemperatuur | 115 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur | 1,5 tl vanille-extract | 375 g poedersuiker

    Voor de decoratie

    Oranje kleurstof | bosje munt

    Bereiding taart

    1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier.
    2. Meng de wortel, bloem, suiker, baksoda, zout en kaneel in een grote kom. Meng in een andere kom de eieren met de zonnebloem- of kokosolie en het vanille-extract. Voeg de natte ingrediënten in delen toe aan de droge ingrediënten. Roer met de pollepel tot er een samenhangend geheel ontstaat. Roer de ananasstukjes en de pecannoten door het beslag.
    3. Giet het beslag in de bakvorm en bak ongeveer 35-40 minuten in de oven. Check of je cake gaar is door er met een (houten) satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon en droog uit? Dan is je cake gaar. Zo niet, laat dan nog even in de oven staan.
    4. Is je cake gaar? Laat hem dan, in de vorm, 10-15 minuten afkoelen op een taartrooster, of als je dit niet hebt, op het fornuis. Doordat er koele lucht onder de bakvorm kan komen, kan de warmte van de cake ontsnappen en voorkom je een kleffe taart. Na 15 minuten kun je de cakes voorzichtig uit de bakvorm halen en laat je ze volledig afkoelen. Dit is vooral belangrijk omdat je straks een patroon in je topping aan wilt brengen. Is je taart nog warm, dan kan het zijn dat de topping smelt en van de taart afdruipt.

    Bereiding topping

    1. In een mengkom mix je zuivelspread, vanille-extract en boter met een garde of handmixer tot een egale massa. Zeef de poedersuiker in delen in de kom en meng tot het een egaal geheel is.
    2. Verdeel de topping gelijkmatig over de taart. Houdt een deel apart om straks het oranje patroon mee te maken.
    3. Snijd de taart in driehoeken, in de vorm van een wortel. Je houdt hierdoor wat stukjes taart over – de beloning voor de taartenbakker!
    4.  Meng een paar druppels oranje kleurstof door de topping die je apart hebt gehouden en schep dit in de spuitzak. Maak hiermee een patroon naar wens op je taartjes.

    Gebruik de takjes munt voor het steeltje van de worteltaart. Smakelijk eten!

    Worteltaart bakken

    Worteltaart

     

     

    Vorig artikel
    Een gezond ontbijt met een smakelijke smoothiebowl Een gezond ontbijt met een smakelijke smoothiebowl
    Volgend artikel
    Wintersport op je bord Wintersport op je bord

    Gerelateerde artikelen