4x tarte tatin 29 oktober 2018

door Stephanie Reynaert Tips en Tricks

Tarte tatin mag dan wel typisch Frans zijn, er bestaan ondertussen al meer dan honderden varianten van het recept over de hele wereld. Zet jouw wereld ook eens op zijn kop met onze vier tarte tatin-recepten!

De klassieke appel-tarte tatin

Mooi gekarameliseerd vanboven, warm vanbinnen en krokant vanbuiten. De klassieke Franse tarte tatin is een omgekeerde taart waarin appels de hoofdrol spelen. Ze worden eerst gebakken in boter en suiker, waarna ze samen met wat bladerdeeg in de oven verdwijnen. Doet deze bekende favoriet jou ook al watertanden?

De klassieke appel-tarte tatin

De klassieke appel-tarte tatin

Ingredients

    Voor de korst:
  • 1 rol ronde bladerdeeg (30 cm diameter, 8 mm dikte)
    Voor de vulling:
  • 8 middelgrote appels (bij voorkeur granny smiths)
  • 1/2 citroen
  • 125 g kristalsuiker
  • 55 g roomboter, in blokjes gesneden
  • een snufje zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Schil de appels en snijd ze in partjes. Besprenkel het citroensap gelijkmatig op de appels om te voorkomen dat ze verkleuren.
  3. Doe de suiker in een brede, ovenbestendige braadpan en smelt op middelhoog vuur. Roer af en toe en laat smelten tot de suiker een lichte karamel kleur krijgt en zet dan het vuur uit. Voeg de boter in stukjes toe en roer het door de suiker. Zorg ervoor dat elk stuk gesmolten is voordat je het volgende stuk toevoegt en voeg dan het snufje zout toe. Dit suikermengsel wordt de karamel van de tarte tatin.
  4. Leg de appels met de gesneden kant naar beneden in de karamel, beginnend in het midden en overlappend in een spiraal. Zorg ervoor de karamel volledig bedekt is met appels.
  5. Zet het vuur weer aan en kook gedurende 15 minuten. Roer om ervoor te zorgen dat de appels gelijkmatig garen, maar zorg ervoor dat de stukken terugkomen op hun oorspronkelijke plaats. Bedek de pan met het bladerdeeg. Stop de randen rond de appels en prik het deeg met een vork.
  6. Zet de pan, zonder deksel, in de oven en bak de taart 40 tot 45 minuten tot het deeg gepoft en goudbruin is. Laat 5 minuten afkoelen en maak dan met een spatel of een mes de randen los van de pan. Keer hem dan voorzichtig om op een grote taartschaal (wees voorzichtig met de warme karamel). Klaar!

Tip:  Maak de taart helemaal af en serveer met vanille ijs of zure room.

Amandel-perzik tarte tatin

Perziken zijn, met uitzondering van de maand april, het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt dus een zee van tijd om deze heerlijke smaakcombinatie uit te testen. Zacht gekarameliseerde perziken en krokante amandelen, samen in een verrukkelijk bladerdeegjasje. Wij zijn fan!

Amandel-perzik tarte tatin

Ingredients:

    • Voor de korst:
    • 1 rol ronde bladerdeeg (30 cm diameter, 8 mm dikte)
    • Voor de vulling:
    • 4 verse, rijpe perziken
    • 100 g kristalsuiker
    • 25 g roomboter
    • Voor de garnering:
    • 4 eetlepels amandelschilfers

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Halveer de perziken en verwijder hun pit. Doe de suiker samen met 25 ml water in een brede, ovenbestendige braadpan en verwarm op een zacht vuur. Verhoog het vuur zodra de de suiker gesmolten is en laat koken, zonder te roeren, gedurende 4 – 5 minuten tot het suikermengsel een lichtgouden kleur krijgt. Dit wordt de karamel van de tarte tatin.
  3. Haal de pan van het vuur en roer de boter snel door de suiker. Schik de perzikkwartjes overlappend in een spiraal over de karamel en leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar. Zorg ervoor dat je ze met de gesneden kant op de karamel legt en zorg ervoor de karamel volledig bedekt is. Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
  4. Verdeel 2 eetlepels van de amandelschilfers over de perziken. Leg het vel bladerdeeg over de perziken, stop de randen in de binnenkant van de pan en prik het deeg met een vork. Maak je geen zorgen als dit er wat slordig uitziet, hij zal mooi krimpen bij het bakken.
  5. Bak gedurende 25 – 30 minuten in de oven tot het deeg een goudbruine kleur krijgt en wat begint op te stijgen.
  6. Haal de taart uit de oven en laat ten minste 5 minuten rusten. Keer hem dan voorzichtig om op een grote taartschaal (wees voorzichtig met de warme karamel). Strooi ter afwerking nog wat amandelen over de taart. Klaar!

Tip:  Ben je niet zo’n fan van perziken? Gebruik dan pruimen, nectarines of abrikozen.

Bananen-bosbessen tarte tatin

Of je hem nu als dessert eet of bij een uitgebreide brunch, lekker is deze bananen-bosbessen tarte tatin sowieso. Misschien zelfs té goed om te delen? Ontdek het zelf!

Bananen-bosbessen tarte tatin

Ingredients:

    • Voor de korst:
    • 1 rol ronde bladerdeeg (30 cm diameter, 8 mm dikte)
    • Voor de vulling:
    • 200 g kristalsuiker
    • 50 g roomboter
    • het sap van 1 citroen
    • 8 middelgrote bananen
    • Voor de garnering:
    • 100 g zure room
    • 125 g bosbessen
    • 150 g walnoten
    • 2 eetlepels vloeibare honing

Instructions:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de suiker in een brede, ovenbestendige braadpan en laat smelten op matig vuur tot het suikermengsel een lichtbruine kleur krijgt. Voeg dan de boter en het citroensap toe en zet het vuur uit. Dit wordt de karamel van de tarte tatin. Roer de karamel totdat ze helemaal vermengd is met de boter en het citroensap.
  3. Pel de bananen en snijd ze in de lengte in tweeën. Leg de bananen met de gesneden kant naar beneden in de warme karamel en verdeel gelijkmatig over de pan. Zorg ervoor dat de karamel volledig bedekt is. Bedek dit hierna met het bladerdeeg en prik het deeg met een vork.
  4. Bak gedurende 30 – 35 minuten in de oven tot het deeg een goudbruine kleur krijgt en wat begint op te stijgen.
  5. Haal de taart uit de oven en laat ten minste 5 minuten rusten. Keer hem dan voorzichtig om op een grote taartschaal (wees voorzichtig met de warme karamel).
  6. Giet de overige karamel uit de pan over de taart en werk af met wat zure room, bosbessen, walnoten en honing. Klaar!

Witlof-geitenkaas tarte tatin

Ben je niet zo’n zoetekauw? Kies dan voor een hartige tarte tatin. De perfecte maaltijd voor ieder moment, of je hem nu eet op een koude winteravond of op een mooie lentedag. Maak af met wat vloeibare honing en vind die heerlijke balans tussen zoet en hartig.

Witlof-geitenkaas tarte tatin

Ingredients:

    • Voor de korst:
    • 150 g bloem
    • 5 eetlepels olijfolie
    • 5 eetlepels water
    • zout
    • Voor de vulling:
    • 750 g witlof
    • 75 g boter
    • 20 g suiker
    • 500 g zoete aardappelen
    • 5 takjes tijm
    • 200 g geitenkaas
    • 1 eetlepel honing
    • peper & zout

Instructions:

  1. Meng de bloem met de olijfolie, het water en een snufje zout en kneed dit tot een gelijkmatig deeg. Rol het tot een bal en laat anderhalf uur rusten en rijzen in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snijd de witlof in de lengte doormidden en haal het bittere kroontje eruit. Laat 25 g boter smelten in een brede, ovenbestendige braadpan en bak het witloof gedurende 12 minuten op zacht vuur. Keer de witlofstronkjes om en voeg nog eens 25 g boter toe, bestrooi de witlof met de suiker.
  4. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in de lengte in plakken. Laat in een koekenpan 25 g boter smelten op zacht vuur en bak de plakken zoete aardappel aan beide kanten gedurende 5 minuten, of tot ze beginnen te kleuren
  5. Verdeel de witlof mooi op de hele bodem van de braadpan. Strooi er eerst de tijm over, verkruimel er dan de geitenkaas gelijkmatige en verdeel over dit alles de honing. Bedek dan het geheel met een laag zoete aardappel. Kruid alles goed met peper en zout. Rol het deeg uit en leg het over de zoete aardappelen. Vouw de randen van het deeg naar binnen, zodat de inhoud goed afgesloten is. Prik het deeg in met een vork en bak de taart 35 minuten in de oven.
  6. Haal de taart uit de oven en laat hem 5 minuten in de pan rusten. Keer hem dan voorzichtig om op een grote taartschaal en maak af met verse tijm. Klaar!
Vorig artikel
Onze leverancier over de kleine herfst-held: champignon Onze leverancier over de kleine herfst-held: champignon
Volgend artikel
3x mac & cheese 3x mac & cheese

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *