4x traktaties om trots op te zijn

25 mei 2018
door Merel Uncategorized @be

Het is altijd een goed moment voor zoetigheid! Heb je iets te vieren, of wil je iemand verrassen met een feestelijke taart? Met deze vier zoete lekkernijen maak jij niet alleen iedereen om je heen, maar ook jezelf erg gelukkig!

Sinaasappel-amandelcake zonder bloem

sinaasappel cake

Deze amandelcake is lekker fris, een beetje zuur en een vleugje zoet. Tijdens het bakken van deze geurige cake waan je je in een citrusboomgaard.

Ingrediënten:

1 grote sinaasappel
6 eieren
130 g amandelmeel
200 g suiker
1 tl bakpoeder
Boter (om de cakevorm in te vetten)
Poedersuiker

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Vet een quichevorm (+/- 25 centimeter) in met boter.
  3. Breng een pan water aan de kook en voeg de sinaasappel in zijn geheel toe. Kook de sinaasappel tot hij zacht is, ongeveer 1½ uur.
  4. Laat de sinaasappel afkoelen, snijd hem open en druk het vruchtvlees door een zeef.
  5. Klop in een vetvrije kom de eieren luchtig met een garde. Voeg het vruchtvlees toe en klop dit door het mengsel. Spatel hier het amandelmeel, suiker en bakpoeder door.
  6. Giet het beslag in de ingevette cakevorm.
  7. Bak de cake 45-60 minuten in de oven. Wanneer je er een satéprikker insteekt en hij er schoon uitkomt is de cake gaar.
  8. Laat de cake afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Klassieke tiramisu

Tiramisu is een prachtige afsluiter van elke maaltijd en de ultieme manier om jezelf te verwennen, wat de gelegenheid ook is. Naast de traditionele tiramisu zijn er inmiddels talloze variaties die minstens zo lekker en in een handomdraai te maken zijn. Wij laten je zien hoe je gemakkelijk je eigen klassieke tiramisu maakt!

Ingrediënten:

7 el vers gezette espresso
2 el koffielikeur
4 lange vingers
Eiwit van 2 grote eieren
250 g mascarpone
1 tl vanille-extract
2 el witte basterdsuiker
1 tl cacaopoeder

Benodigdheden

  • 4 cocktailglazen
  • Hittebestendige kan
  • Elektrische garde
  • Vetvrije kom
  • Mengkom

Bereiding:

  1.     Schenk de verse espresso en koffielikeur een hittebestendige kan en laat het mengsel afkoelen.
  2.     Breek elke lange vinger in vieren en verdeel de lange vingers over de cocktailglazen. Giet het afgekoelde koffiemengsel over de lange vingers zodat de koekjes goed doordrenkt zijn.
  3.     Klop in een vetvrije kom het eiwit stijf met een (elektrische) garde tot er pieken ontstaan.
  4.     Meng in een andere kom de mascarpone met de suiker en het vanille-extract tot een glad beslag.
  5.     Schep met een spatel het opgeklopte eiwit in delen door het het mascarponemengsel. Schep dit romige mengsel op de lange vingers.  Maak met een kleine lepel mooie toefjes.
  6.     Laat de tiramisu minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
  7.     Haal 5 minuten voor het serveren de glazen uit de koelkast en bestrooi met cacaopoeder.

Chocolademousse met 5 ingrediënten

Deze luxe chocolademousse zou niet misstaan op het menu in een restaurant. Met maar vijf ingrediënten waan je je in de chocoladehemel!

Ingrediënten:

500 ml koude slagroom
2 grote eieren
50 g kristalsuiker
175 g pure chocolade, fijngehakt
Eventueel: Vers fruit voor erbij

Bereiding:

  1. Verhit de slagroom in een kleine steelpan op middelhoog vuur tot deze warm is, maar niet kookt.
  2. Meng ondertussen met een handmixer de eieren en kristalsuiker tot een egale massa. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg de warme slagroom langzaam toe terwijl je blijft mixen op een lage stand.
  4. Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf voortdurend roeren, tot het mengsel in begint te dikken. Dit duurt ongeveer 4-5 minuten, let erop dat het niet kookt.
  5. Haal van de pan van het vuur en het vuur en voeg de chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade is gesmolten.
  6. Dek af en laat ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast.
  7. Vlak voor je de mousse gaat serveren, klop je de rest van de slagroom stijf en schep je dit voorzichtig door het chocolademengsel.
  8. Zin in een extra feestelijk dessert? Gebruik  vers fruit als topping.

Amandel-pruimentaart

Geen tijd om lang in de keuken te staan voor een taart, maar wil je iets op tafel zetten wat eruit ziet alsof je er uren aan hebt besteed? Dan is deze taart precies waar je naar op zoek bent! Gebruik voor dit recept een kant-en-klare taartbodem om in een handomdraai een elegante taart op tafel te zetten.

Heb je iets meer tijd of gewoon zin om aan het kneden te slaan? Maak dan zelf een deegbodem. 

Ingrediënten:

Voor de bodem:

55 g koude ongezouten boter
130 g bloem
snufje zout
3-4 el koud water

Voor de vulling:

160 ml gecondenseerde melk
3 el zachte roomkaas
1 tl amandel-extract
1/2 tl vanille-extract
4-5 pruimen, in dunne plakjes gesneden
Handje amandelen

Bereiding:

De bodem

Als je gebruikt maakt van een kant-en-klare bodem kun je stap 1 tot en met 5 overslaan.

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Gebruik een keukenmachine om het deeg te maken. Snijd de boter in blokjes en voeg samen met de bloem en een snuf zout toe aan de machine. Pulseer tot een kruimelig mengsel.
  3. Doe het kruimeldeeg in een kom en vorm met je handen tot een ​​bal. Voeg als het deeg te droog is een lepel koud water toe. Verpak de deegbal in keukenfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Laat  het deeg even op kamertemperatuur komen voordat je het deeg uitrolt. Bestrooi het aanrecht met bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een ronde lap ter grootte van de taartvorm. Leg het deeg in de taartvorm, druk het voorzichtig aan en prik een paar gaatjes in de bodem. Dit voorkomt dat zich luchtbelletjes vormen tijdens het bakken.
  5. Bak de taartbodem  5-8 minuten in de oven.

Voor de vulling

  1. Meng in een kom de gecondenseerde melk, roomkaas, amandel- en vanille-extract tot een gladde massa.
  2. Haal de taartvorm uit de oven, laat iets afkoelen en giet het de vulling in de taartbodem.
  3. Verdeel de pruimen over de vulling, bestrooi met amandelen en bak de taart in 20-25 minuten af in de oven.
Vorig artikel
Wij deden onderzoek naar familie en tradities Wij deden onderzoek naar familie en tradities
Volgend artikel
5 x de lekkerste kip 5 x de lekkerste kip

Gerelateerde artikelen