3x feestelijke fruitrecepten voor de lente
12 april 2019Met zoveel lekker fruit ter beschikking, is de lente hét uitgelezen moment om meer fruit in je keuken te verwelkomen – met onze Fruitbox is dat nóg makkelijker. Je krijgt met deze box wekelijks je portie vitaminen thuis afgeleverd, de inhoud is elke week anders en is geïnspireerd op het seizoen. Natuurlijk kun je fruit prima ‘uit het vuistje’ eten, maar met deze 3 recepten zet je pas echt een fruitfeest op tafel!
Smoothie met grapefruit, framboos en kiwi
Ingrediënten voor 2 flinke porties:
- 1 grapefruit
- 2 kiwi’s
- 1 bakje frambozen
- 300 ml halfvolle of volle yoghurt
- 2 el honing
Benodigdheden:
- Blender of staafmixer met hoge kom
Bereidingswijze:
- Schil de grapefruit en lepel het vruchtvlees van de kiwi uit de schil.
- Meng de grapefruit, kiwi, het grootste deel van de frambozen, yoghurt en honing in een blender of hoge kom met staafmixer en pureer tot een glad geheel. Voeg extra honing toe voor een zoetere smaak.
- Schenk de smoothie in grote glazen en garneer met de overige frambozen. Serveer met een lepel (en rietje).
Nog meer zin in smoothies? Bekijk hier onze andere recepten.
Gegrilde ananas met vanille-ijs
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ananas
- 4 el vanillesuiker
- 2 tl roomboter
- Vanille-ijs of Griekse yoghurt
- Honing om te garneren
Benodigdheden:
- 8 – 10 grote satéprikkers
- Bord
- Barbecue/grillpan
Bereidingswijze:
- Schil de ananas en snijd in de lengte in 8 – 10 parten.
- Rijg elk stuk aan een satéprikker.
- Strooi de vanillesuiker op een bord en rol de ananas door de vanillesuiker. Bewaar de achtergebleven vanillesuiker.
- Smeer de ananas in met wat roomboter (om te voorkomen dat deze blijft plakken). Gril rondom bruin. Haal na het bakken nog een keer door de vanillesuiker.
- Schep naar wens een bolletje vanille-ijs of Griekse yoghurt ernaast en garneer met honing.
Citroen-yoghurttaart met gekonfijte citroen
Ingrediënten voor 10 – 12 personen
Voor de taart
- 360 g bloem
- 3 tl bakmeel
- 1 tl zout
- 480 ml yoghurt
- 4 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 240 ml plantaardige olie
- 300 g basterdsuiker
- Sap en schil van 1 citroen
Voor de vulling
- Sap en schil van 1 citroen
- 400 g mascarpone
- 1 tl vanille-extract
Voor de topping
- 100 g poedersuiker
- Sap van 1 citroen
- 1 el gedroogde lavendel als decoratie (optioneel)
Gekonfijte citroen
- 1 citroen
- 100 g suiker
- 100 g water
Benodigdheden
- 2 taartvormen (20 cm diameter, 10 cm diep)
- Zeef
- Mixer of garde
- Taartrooster
- 4 kommen
- Grote pan
- Spatel
- Bakplaat met bakpapier
Bereidingswijze
1. Verwarm de over voor op 180 graden. Vet de twee taartvormen in.
2. Zeef de bloem, het bakmeel en het zout in een kom en zet apart. Meng in een andere kom alle andere ingrediënten voor de taart.
3. Giet het vloeibare mengsel bij de kom met droge ingrediënten en roer door tot er een glad beslag ontstaat.
4. Schenk het beslag in de taartvormen en bak voor 25-30 minuten.
5. Haal de cakes uit de oven en laat afkoelen alvorens ze uit de vorm te halen. Plaats op een taartrooster, halveer elke taart horizontaal en zet weg.
6. Om de vulling te maken, klop de mascarpone, het vanille-extract en het citroensap door elkaar. Voeg de citroenschil toe en roer door.
7. Om de topping te maken, klop het poedersuiker en citroensap door elkaar tot er een glad mengsel ontstaat.
8. Om de gekonfijte citroen te maken, breng water aan de kook in een grote pan en voeg suiker toe tot deze compleet is opgelost. Snijd ondertussen de citroen in dunne plakken. Doe de citroenplakken in de pan en kook op laag vuur voor 20 – 25 minuten. Haal de plakken citroen met een spatel uit het water en laat afkoelen op een bakplaat met bakpapier erop.
9. Om de taart op te bouwen, stapel de plakken cake op elkaar met een flinke laag van de mascarponevulling tussen elke plak. Schenk de topping over de taart. Garneer met de gekonfijte citroen en verdeel wat van de gedroogde lavendel er overheen.