10 ingrediënten voor een gezond hart
14 februari 2018De tijd rond Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Rode rozen zijn niet aan te slepen en we worden overspoeld met harten en lieve woorden. Goed moment om het over ons eigen hart te hebben! Deze 10 ingrediënten maken je hart sterk en ze smaken nog lekker ook!
Het hart heeft een belangrijke taak in ons lichaam. Je hart maakt in je leven namelijk gemiddeld twee biljoen hartslagen. Het is dus belangrijk om er goed voor te zorgen! Elk jaar krijgen talloze mensen de diagnose hartfalen of een hartkwaal. De kans hierop wordt kleiner door een gezonde leefstijl aan te houden. Daar dragen deze 10 rode toppers absoluut aan bij.
1. Rode ui
Gezondheidsvoordelen:
- Het helpt om je cholesterol op laag te houden
- Het gaat stolselvorming tegen in de aderen
TIP: Het beste is om rode ui rauw te eten. Iets te scherp voor je? Probeer dan bijvoorbeeld een van onze favoriete warme salades met tonijn, aardappel en gebakken rode ui.
2. Rode paprika
Gezondheidsvoordelen:
- Paprika bevat veel vitamines en vezels, die bijdragen aan een gezond cholesterol.
TIP: Paprika is heerlijk om te eten als snack, maar ook in gerechten kun je er alle kanten mee op. Wij zijn fan van deze Italiaanse orzo met gekruid rundergehakt en paprika.
3. Rode bieten
Gezondheidsvoordelen:
- Bieten zitten vol antioxidanten die helpen om ontstekingen te verminderen en de bloedvaten wijder te maken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en helpt verkalking van aders voorkomen.
TIP: Bieten zijn heerlijk in zomerse salades, maar natuurlijk is ook heerlijk in stevigere gerechten. Wat dacht je van deze lentestamppot met rode bieten, feta en hazelnoten?
4. Rode peper
Gezondheidsvoordelen:
- Rode peper bevat een speciaal stofje genaamd capsaïcine, dit helpt om de bloeddruk, cholesterol en de vorming van bloedstolsels te verminderen.
- Daarnaast zorgt rode peper voor extra aanmaak van endorfine, wat je een geluksgevoel geeft.
TIP: Rode peper is een geweldige smaakmaker bij vele gerechten. Vind je het al snel wat te pittig? Verwijder dan de zaadlijsten. In de HelloFresh-klassieker shakshuka kun je het zo pittig maken als je zelf wilt.
5. Tomaten
Gezondheidsvoordelen:
- Tomaten konden natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! Ze zitten vol antioxidanten zoals vitamine A en C, en helpen om schade aan de binnenkant van ons lichaam te herstellen.
TIP: Natuurlijk is pasta bolognese heerlijk of een simpele tomatensoep. Wij zijn gek op dit gerecht met garnalen in verse tomatensaus; een echte aanrader!
6. Aardbeien
Gezondheidsvoordelen:
- Als het gaat om fruit zit je altijd goed met aardbeien, zowel qua smaak als qua antioxidanten.
- Deze zoete traktatie helpt ook om ontstekingen te stoppen en zit vol vitamine C.
TIP: Geeft jezelf een vitamineboost én verwen jezelf met deze aardbeiensmoothie met havermout. Een perfecte start van je dag!
7. Granaatappel
Gezondheidsvoordelen:
- Hoog in polyfenolen en antioxidanten: wel drie keer zoveel als groene thee!
- Granaatappel verlaagt daarnaast de bloeddruk en helpt de doorbloeding te verbeteren.
TIP: Deze fruitsoort is niet alleen lekker als tussendoortje, maar is ook een perfecte toevoeging aan hartige gerechten. Wat dacht je van parelgerst met aubergine, kruidenyoghurt, spinazie en granaatappelpitten?
8. Zalm
Gezondheidsvoordelen:
- Zalm bevat veel magere eiwitten waardoor het veel lager is in verzadigde vetten in vergelijking met bijvoorbeeld rood vlees. Het is een goede bron van omega-3 vetzuren, wat ontstekingen helpt te voorkomen.
- In zijn algemeenheid is vette vis een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Daar wordt je hart blij van!
TIP: Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Gerookt, gestoomd, gebakken of rauw: het is een echte alleskunner. Wij vinden ‘m heerlijk in een zoet-pittige marinade met zilvervliesrijst en knoflookbroccoli.
9. Quinoa
Gezondheidsvoordelen:
- Quinoa is de laatste jaren een populair ingrediënt geworden in de keuken. En terecht! Het bevat veel vezels en verlaagt het cholesterolgehalte aanzienlijk.
TIP: Quinoa is een heerlijk ingrediënt in salades en warme gerechten. Het is bijvoorbeeld ook een goede vervanger voor bijvoorbeeld rijst of couscous. Zo verveelt het nooit! Probeer het bijvoorbeeld in in dit gerecht met geroosterde gele biet en geitenkaas.
10. Linzen
Gezondheidsvoordelen:
- Rode linzen zijn vetarm en rijk aan antioxidanten. Het is een bron van plantaardige eiwitten en vezels – twee voedingsstoffen die zorgen voor een vol gevoel.
- Rode linzen bevatten ook magnesium en kalium, die samenwerken om de bloeddruk te verlagen en het hart en bloedvaten gezond te houden.
TIP: Linzen zijn er in verschillende formaten en kleuren, en zijn allen heerlijk in talloze gerechten zoals curry’s, salades en roerbakgerechten. Maar ook in pastagerechten stelen ze de (gezonde) show. Wat dacht je van penne met linzen-bolognesesaus en feta?