Chocolade-zeezouttaartjes: onweerstaanbaar
20 februari 2018
door Lisa Kapan
Our Cooking tools
Zeg je zoet, dan zeg je chocolade! Of je nu op zoek bent naar een perfect dessert om een etentje mee af te sluiten of gewoon zin hebt in iets lekkers bij de thee: de zoektocht eindigt hier. Deze veganistische verleiding is niet te weerstaan en staat zó voor je neus… (en is daar ook zo weer weg)
Chocolade-zeezouttaartjes
Ingredients
- 120 g bloem
- 90 g poedersuiker
- 90 g cacaopoeder
- 40 ml olijfolie
- 20-30 ml water op kamertemperatuur
- Een snufje zeezout
- Voor de chocoladegarnering:
- 150 g pure chocolade (70% cacao)
- 120 ml kokosmelk
- 60 ml water
- Optioneel: ahornsiroop
Instructions:
- Om het deeg te maken, zeef de bloem, poedersuiker en cacaopoeder in een mengkom. Voeg de olijfolie toe en kneed met je handen door de droge ingrediënten. Voeg hierna geleidelijk water toe – hoeveel je nodig hebt hangt van hoeveel de bloem opneemt. Meng wederom alle ingrediënten voorzichtig door elkaar zonder hard te kneden. Pak het deeg in in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en deel in vieren. Plaats elke portie deeg tussen twee lagen bakpapier en rol voorzichtig uit tot een cirkel van ongeveer 2 – 3 mm dikte ontstaat.
- Leg elke deegcirkel over een bakvormpje en duw het er voorzichtig in. Snij het overbodige deeg eraf met een scherp mesje. Prik gaatjes in de bodem van het deeg met een vork. Plaats de bakvormpjes in de koelkast voor 60 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175° C als het deeg 45 minuten in de koelkast zit. Bedek elk bakvormpje met wat bakpapier en vul met bakkralen.
- Nu kun je het deeg voor 15 minuten blind bakken in de oven, verwijder hierna de kralen en bak nog voor 5 minuten. Laat de taartjes volledig afkoelen voordat je de vulling eraan toevoegt.
- Om de chocoladevulling te maken, smelt de chocolade op laag vuur au bain-marie. Als het eenmaal gesmolten is, haal van het vuur maar laat de kom boven het hete water staan. Voeg de kokosmelk langzaam toe en blijf constant roeren met een garde. Als de chocolade wat stijf wordt, geen zorgen, blijf roeren en eventuele klontjes zullen vanzelf verdwijnen. Als je alle kokosmelk hebt toegevoegd, voeg het water toe en blijf roeren.
- Als de chocoladevulling er mooi glad uitziet, voeg eventueel nog 2 theelepels ahornsiroop toe. Laat het mengsel volledig afkoelen voordat je het in de afgekoelde bakvormpjes schenkt.
- Wanneer de bakvormpjes volledig zijn afgekoeld, schenk de koele chocoladevulling erin. Laat de taartjes een paar uur rusten op kamertemperatuur. Je kunt ze ook in de koelkast plaatsen als je ze eerder wilt opeten.
- Besprenkel ze tot slot met wat zeezout.