5 x de lekkerste kip

30 mei 2018
door Merel Diner-recepten

  Dat kip het meest veelzijdige stukje vlees is, hebben we allemaal wel eens gehoord. We zetten vijf van onze favoriete recepten op een rij, met vijf verschillende bereidingswijzen en één ding gemeen: kip in de hoofdrol!

  Pocheren
  Pollo tonnato met zuurdesembrood

  Pocheren is een eenvoudige manier om de kip heerlijk mals en sappig te maken. Het klinkt wat deftig, maar het is eigenlijk een hele simpele kooktechniek. Je gaart de kip in een laagje water dat net onder het kookpunt blijft. Voor nog meer smaak pocheren we de kipfilet in dit recept in kippenbouillon. Met gepofte tomaatjes, knapperig zuurdesembrood en zelfgemaakte kruidenboter wordt het gegarandeerd genieten!

  Paneren
  Knapperige kokoskip met currygroenten

  Knapperige kokoskip met currygroenten

  Door de kip te paneren krijgt het na het bakken een krokant korstje. Traditioneel geef je vlees of vis een jasje van bloem, losgeklopt eiwit en broodkruim. De handigste manier om dit te doen is om drie borden neer te zetten, met in elk bord een laagje van een van de drie componenten. Op deze manier kun je het vlees of de vis gemakkelijk van bord naar bord overhevelen. Je bakt of frituurt het daarna om een krokant laagje te krijgen.

  Je kunt variëren met de ingrediënten die je gebruikt om te paneren, in de Japanse keuken wordt bijvoorbeeld vaak panko gebruikt. Dit Japanse paneermeel heeft luchtige structuur met een nog knapperiger resultaat. Heb je paneren ook al eens geprobeerd met beschuit, cornflakes of kokosrasp? In dit recept gebruiken we het laatste. De kokos geeft het een exotische smaak en voegt een lekkere bite toe aan het gerecht.

  Bakken
  Jambalaya met pittige kip

  Kruidige jambalaya met pittige kip

  Je kunt kip natuurlijk ook gewoon bakken. Dit doe je meestal kort en op een hoge temperatuur. Doe je dit op een te laag vuur, dan heb je kans dat de kip kookt in het bakvet. Door te bakken op een hoge temperatuur krijgt de kip ook een smakelijk, goudbruin korstje. Om het wat spannender te maken kun je je uitleven met allerlei kruiden en specerijen. Jambalaya is een kruidig Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit recept is een explosie van smaak, met veel pit.

  Uit de oven
  Kip met tijm en citroen

  Citroen-tijmkipfilet uit de oven

  Door kip in de oven te bereiden krijg je een sappig stukje vlees met een krokant buitenlaagje. Je bakt de kipfilet eerst in de pan en legt hem daarna met verse tijm en citroen erop in de oven waardoor hij van binnen langzaam gaar wordt. Door de kip verder te garen in de oven trekken alle smaken erin en blijft het vlees lekker sappig. In dit recept bereid je de krieltjes ook in de oven, dat maakt het een stuk gemakkelijker!

  Vullen
  Gevulde kip met ricotta en basilicum

  Kippendijfilet met ricotta en basilicum

  Je kunt natuurlijk een hele kip vullen, maar kippendijfilet of kipfilet is hiervoor ook zeer geschikt. Sla de kip plat en vul ‘m met jouw favoriete ingrediënten. Rol het op als een pakketje en bind eventueel vast met een touwtje of zet het vast met een satéprikker. Je kunt ook spek gebruiken om de kip dicht te binden, dit voegt ook nog een extra hartige bite toe. In dit recept vul je de kippendijfilets met een mengsel van ricotta, pecorino en basilicum. Zo maak je zelf in een handomdraai een echte Italiaanse klassieker: involtini di pollo.

  Vorig artikel
  4x traktaties om trots op te zijn 4x traktaties om trots op te zijn
  Volgend artikel
  Een familie probeerde een week HelloFresh Een familie probeerde een week HelloFresh

  Gerelateerde artikelen