4 verrukkelijke versies van tiramisu

19 juli 2018
door Merel In de keuken

Dé klassieker in het Italiaanse dessert-departement: tiramisu. Die zoete mascarponesmaak, zachte koffie-toets en pittig snufje amaretto: delizioso! Naast de klassieke versie, geven we je nog drie andere onweerstaanbare varianten om uit te proberen.

Klassieke tiramisu

Een klassieke tiramisu verveelt nooit, toch? We geven er toch een klein beetje onze eigen draai aan door dit dessert te serveren in een glas in plaats van op een bord. Dat ziet er nog eens chique uit!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
3 eieren
4 el bruine suiker
250 g mascarpone
25 ml amaretto
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
4 el cacaopoeder

Bereiding:

  1. Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de bruine suiker tot een dik en schuimig mengsel.
  2. Spatel de mascarpone en de amaretto voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
  3. Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
  4. Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
  5. Week ondertussen 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
  6. Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak het af met wat cacaopoeder.
  7. Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.

Tiramisu met citroen en limoncello

Een must try voor de citroenliefhebber. Qua smaak is deze variant totaal anders dan de klassieke tiramisu, maar daarom zeker niet minder lekker. Hij is bovendien fris, fruitig en het perfecte dessert op een warme zomerdag.

Voor 4 personen
Ingrediënten siroop:
10 cl Limoncello
50 ml citroensap
3 el poedersuiker

Ingrediënten tiramisu:
3 eieren
250 g mascarpone
2 el suiker
2 el poedersuiker
1 citroen
12 lange vingers
Verse munt

Bereiding:

  1. Doe voor de siroop de limoncello, het citroensap en de poedersuiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten, zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
  2. Ga nu verder met de tiramisu. Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de suiker tot een dik en schuimig mengsel.
  3. Spatel de mascarpone voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
  4. Klop met een mixer de overgebleven eiwitten in een vetvrije kom stijf. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
  5. Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
  6. Voeg de rasp van een citroen toe en spatel nog even goed door
  7. Week 2 of 3 lange vingers in de siroop en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
  8. Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak ‘m af met muntblaadjes en een schijfje citroen als decoratie.
  9. Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.

Tiramisu met frambozen en Licor 43

Twee kleine aanpassinkjes – een andere likeur en verse frambozen – en je hebt in een handomdraai een originele, verrassende versie van de klassieke tiramisu.

Voor 4 personen
Ingrediënten:
3 eieren
4 el poedersuiker
1 el vanillesuiker
250 g mascarpone
100 ml Licor 43
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
50 g verse frambozen
4 el cacaopoeder

Bereiding:

  1. Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de poeder- en vanillesuiker tot een dik en schuimig mengsel.
  2. Spatel de mascarpone en de Licor 43 voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
  3. Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
  4. Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
  5. Week 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
  6. Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers.
  7. Duw wat verse frambozen in het mascarponemengsel.
  8. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mengsel en maak ‘m af met wat cacaopoeder.
  9. Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.

Tiramisu met bitterkoekjes

Maak je tiramisu nóg meer Italiaans door geplette amaretti- of bitterkoekjes in je mascarpone-beslag te mengen. Leg de rest van de bitterkoekjes bovenop je tiramisu voor een heerlijk krokante crunch. Yum!

Voor 4 personen
Ingrediënten:
125 g bitterkoekjes
3 eieren
250 g mascarpone
25 ml amaretto
4 el bruine suiker
2 kopjes sterke koffie
12 lange vingers
4 el cacaopoeder

Bereiding:

  1. Maak kruimels van de helft van de bitterkoekjes met een mixer of leg de koekjes tussen twee theedoeken en sla er met de onderkant van een koekenpan een paar keer op.
  2. Splits de eieren en klop met een mixer de eidooiers en de bruine suiker tot een dik en schuimig mengsel.
  3. Spatel de mascarpone en de amaretto voorzichtig door het mengsel met de eidooiers en de suiker.
  4. Klop in een vetvrije kom de overgebleven eiwitten stijf met gebruik van een mixer. Je kunt zien of het goed is als er pieken ontstaan als je de mixer eruit haalt.
  5. Voeg een deel van het eiwitmengsel toe aan het mengsel met de eidooiers, suiker en mascarpone. Spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de eiwitten toe en vouw dit met een spatel voorzichtig door het mengsel tot alles gemengd is.
  6. Voeg de kruimels van de bitterkoekjes toe aan het beslag en roer door.
  7. Week 2 of 3 lange vingers in de koffie en plaats de koekjes op de bodem van een glas.
  8. Verspreid het mascarponemengsel over de lange vingers.
  9. Ga nu verder met de volgende laag door de vorige stap te herhalen. Sluit af met een toefje van het mascarponemengsel en maak ‘m af met wat cacaopoeder en de rest van de bitterkoekjes.
  10. Zet de glazen ongeveer 4 uur in de koelkast.

Nog meer zin in zoet? Probeer deze heerlijke chocolade-zeezouttaartjes of maak de frisse citroen-yoghurttaart!

Vorig artikel
De lekkerste culinaire reis naar… Spanje! De lekkerste culinaire reis naar… Spanje!
Volgend artikel
Ijskoud genieten: 4x fruitige waterijsjes Ijskoud genieten: 4x fruitige waterijsjes

Gerelateerde artikelen