Boost je immuunsysteem met deze 3 recepten!

8 november 2018
door Laura Guérin Inspiratie

    Haaatsjie! Last van een loopneus, hoofdpijn en/of een kriebelkeel? Met deze tips wapen je jezelf tegen de kou en nattigheid en houd je die ziektekiemen veilig op afstand.

    Blijf gehydrateerd

    In de winter vergeten we weleens dat het belangrijk is net zo goed gehydrateerd te blijven als in de zomer. Je droge velletje onder die vele lagen kleren bewijst echter het tegendeel. Naast 1,5 liter water drink je ook het beste regelmatig een kop thee. De ster in onze heilzame thee? Gember! Deze wonderlijke wortelknol bevat ontstekingsremmende stoffen die effect hebben op de spijsvertering, de maag én de longen.

    Gember- en kaneelthee tegen de griep

    (voor 20 thee-porties)

    Ingredients :

      • 15 g gedroogde vlierbessen
      • 20 g kaneel
      • 35 g groene thee
      • Verse gember 
      • Verse citroen

    Instructions :

    1. Meng de ingrediënten samen.  
    2. Breng water aan de kook en laat 2 tot 3 el van de theemix in kokend water trekken.
    3. Geniet van je kopje zelfgemaakte thee onder een dekentje op de bank!

    Hop, naar buiten!

    Bij vriestemperaturen is het wel heel verleidelijk om te kamperen onder je fleecedekentje in de zetel. Maar een luchtje scheppen als het koud is doet wel degelijk wonderen! De frisse buitenlucht geeft je niet alleen energie, het is ook nog eens vrij van de microben van je snotterende familieleden. Bacteriën kunnen namelijk geen kou verdragen. Dus duffel jezelf goed in en ga de deur uit!

    Méér vitamine C!

    Vitamine C is een belangrijke bondgenoot in het bestrijden van virussen. Het stimuleert je immuunsysteem en helpt je weerstand op peil te houden als iedereen om je heen ziek wordt. Je vindt het in allerlei fruit en groente. Vooral koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien geven je een echte vitamine C-boost. Een eenvoudige en snelle manier om die vitamines in één keer binnen te krijgen is via een smoothie.

    Kokos-smoothie met banaan en kiwi

    Ingredients :

      • 2 bananen
      • 2 kiwi’s
      • 1 tl honing
      • 2 handjes spinazie
      • 75 g bevroren rood fruit
      • 250 ml kokoswater

    Instructions :

    1. Schil de kiwi’s en bananen en snijd in stukken. Doe het fruit in een blender. En voeg de spinazie, honing, rood fruit en kokoswater toe.
    2. Mix gedurende 2 tot 5 minuten alle ingrediënten tot een glad en vloeibaar geheel.
    3. Vind je de smoothie nog iets te dik? Voeg dan wat extra kokoswater toe en mix nog eens.

    Ga voor een opKIPpertje!

    Hoe jezelf beter opwarmen dan aan een dampend kopje soep? Kippensoep zit boordevol groenten en voedingsstoffen die beschermen tegen verkoudheid én je snel weer beter laat voelen. De bouillon houdt je warm en helpt je vocht vast te houden, terwijl de noedels en kip je de voedingsstoffen geven om terug op volle kracht te komen.

    Kippensoep met noedels  

    Ingredients :

      • 2 el olijfolie
      • 2 wortels
      • 2 stengels bleekselderij
      • 1 ui
      • 2 knoflooktenen
      • 1,8 l kippenbouillon
      • 2 laurierblaadjes
      • 1 tl verse tijm
      • ½ tl oregano
      • 350 g eiernoedels
      • 250 g kipfilet
      • 4 el fijngehakte peterselie
      • 1 el citroensap
      • Peper en zout

    Instructions :

    1. Verwarm olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Schil en snijd de wortels, bleekselderij en ui en doe ze in de pan. Bak gedurende 7 minuten en roer regelmatig om.
    2. Voeg de knoflook toe en bak gedurende 1 á 2 minuten. Doe de kippenbouillon, laurierblaadjes, tijm, oregano en peper in de pan. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen of tot de groenten gaar zijn.
    3. Voeg de noedels en kipfilet toe en laat de soep opnieuw ongeveer 10-15 minuten koken tot de noedels en kip gaar zijn. De kip is gaar wanneer deze gaat bovendrijven. Zet het vuur iets lager.
    4. Haal de gare kip uit de soep, laat even afkoelen en ‘scheur’ de filet in dunne reepjes uit elkaar. Voeg de gescheurde kip, peterselie en het citroensap in de soep en kook 1 tot 2 minuten of tot de kip warm is. Breng op smaak met peper en zout en verwijder de laurierblaadjes. Klaar!
    Vorig artikel
    3x mac & cheese 3x mac & cheese
    Volgend artikel
    4x soep mét toppings 4x soep mét toppings

    Gerelateerde artikelen