Voedingswaarden berekenen

28 mei 2015
door hellofresh Achter de schermen

voedingswaarden berekenen

Gezond eten vinden wij belangrijk. Daarom zorgen we er altijd voor dat onze gerechten gevarieerd, lekker én gezond zijn. Met de HelloFresh box weet je in ieder geval zeker dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt, en daar denken we natuurlijk goed over na van tevoren. Samen met onze diëtiste gaan we elke week aan de slag om alle voedingswaarden van onze recepten te berekenen. Ben je benieuwd hoe we dat precies doen? Lees hier meer!

Berekeningen

Wij berekenen de recepten aan de hand van een berekeningsprogramma waarin de waarden zijn opgenomen vanuit het NEVO-tabel (Nederlandse voedingsmiddelentabel). Voor deze berekeningen gebruiken wij de gemiddelde voedingswaarden.

We geven een voorbeeld:

Om de voedingswaarden van een recept met bijvoorbeeld kaas en olijfolie te berekenen, doen wij het volgende.

  • Je hebt 1 el olijfolie nodig als je voor 1 en 2 personen kookt. Als je voor 3 of 4 personen kookt heb je 2 el nodig. In de berekening houden wij dan rekening met ½ el olijfolie.
  • Je hebt 50 g kaas nodig voor 1 persoon, 75 g voor 2 personen, 100 g voor 3 personen en 125 g voor 4 personen. Wij gaan dan uit van 35 g per persoon.

Speciaal voor HelloFresh

Veel ingrediënten worden speciaal voor ons gemaakt. Voor deze producten ontvangen wij complete specificaties met de exacte voedingswaarde van het product,  inclusief allergeneninformatie. Deze berekeningen kunnen wat afwijken van de berekeningen die online worden aangegeven. Denk hierbij aan producten zoals zongedroogde tomaten, kippendijfilet, pesto, yoghurtsaus, falafel en dergelijke.

Wat is nu een gezonde balans tussen bijvoorbeeld koolhydraten en eiwitten?

Wij houden de volgende richtlijnen aan en we zien dit als een (gemiddelde) gezonde balans voor een warme maaltijd:

  • 450-700 kcal
  • 40-50% koolhydraten
  • 20-40% vet, waarvan 10% of minder verzadigd vet. Soms komt het voor dat er 1 of 2 gerechten per week net wat meer verzadigd vet bevatten.
  • =/<25% eiwitten (wij streven naar een minimum van 18 g bij maximaal 1 gerecht, daarbij zorgen we ervoor dat de overige gerechten daar ruim boven zitten)
  •  Meer dan 1,2g vezels per 100 kcal
  •  =/> 150 g groenten

Dit is ons streven. Het komt wekelijks weleens voor dat een gerecht afwijkt van bovenstaande richtlijnen. Soms willen we jullie natuurlijk ook even verwennen met wat extra lekkers. Als dit het geval is, dan zorgen we er altijd voor dat er in dezelfde week een recept wordt gebruikt, waarbij we de voedingswaarden weer in balans brengen.

Voedingswaarden in meer detail berekenen

Door de exacte hoeveelheden die jij gebruikt in jouw berekening (ben je met 1 of 2 personen bijvoorbeeld? Dat kan verschillen) kun je de voedingswaarden nog net wat specifieker berekenen. De waarden zullen meestal niet enorm verschillen. Wil je graag ‘extra’ gezond eten of volg je een dieet? Dan kunnen deze tips helpen om nog net iets gezonder te koken uit de HelloFresh Box!

  • Gebruik minder bereidingsvet: met een goede pan heb je maar weinig nodig.
  • Verminder de hoeveelheid granen met 25%.
  • Vervang roomboter in stamppotten door melk en kookvocht.
  • Vervang een deel van de aardappelen in stamppotten en soepen door bijvoorbeeld knolselderij of koolraap.
  • Vervang ¼ – ½ deel van kokosmelk door bouillon, sojamelk of rijstmelk.
  • Zit er al vlees, vis of gevogelte in een gerecht dan krijg je hoogst waarschijnlijk al ruim voldoende eiwitten binnen. Laat eventuele toevoeging van noten of kaas achterwege of gebruik een half portie vlees, vis of kip en voeg wel de kaas/noten toe.

Heb je hier vragen over? Laat het ons dan weten via een reactie onder dit artikel!

Vorig artikel
Biscuitbroodjes met bosbessen Biscuitbroodjes met bosbessen
Volgend artikel
Crumble met rode biet en chocolade Crumble met rode biet en chocolade

Gerelateerde artikelen

3 reacties

Sven schreef:

Dus de voedingswaarde, weergegeven op de meegeleverde receptenkaart uit de box, is per persoon dan…?

Lizzie Winckel schreef:

Hi Sven,

De voedingswaarden die op de receptenkaarten staan zijn per port (per persoon) en per 100 gram.
Als je nog vragen hebt hierover, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.
Groeten, Lizzie

Lizzie Winckel schreef:

Hi Sven,
Ja, dat klopt. De voedingswaarden op de receptenkaarten zijn per portie (per persoon) en per 100 gram.
Mocht je hier nog meer vragen over hebben, dan kun je ook contact opnemen met onze klantenservice.
Groeten, Lizzie