Prachtpieper: Opperdoezer Ronde

14 augustus 2017
door Charlot van Scheijen Achter de schermen

  De Opperdoezer Ronde is een wel heel bijzonder aardappeltje. Alleen als ‘ie in Opperdoes groeit, mag hij deze eretitel dragen. Benieuwd naar dit mooie seizoensproduct?

  Beschermde naam
  Alleen aardappels die binnen een straal van 1 kilometer van het Noord-Hollandse Opperdoes groeien, mogen Opperdoezer Ronde heten. Ze hebben een BOB-status: een Beschermde Oorsprong Benaming. De Opperdoezer is een vrij vaste aardappel, met een heel teer schilletje. Daarom wordt het grootste deel van het oogsten, het ‘rooien’, met de hand gedaan. Met behulp van een tractor waaraan een soort schep zit, worden de planten losgehaald. Ze komen niet boven de grond. Als dat namelijk wel gebeurt, is de kans dat ze gaan uitlopen groot en zijn ze minder lang houdbaar. De Opperdoezers worden vervolgens op grootte gesorteerd en verpakt. De volledige oogst is nooit meer dan 4 miljoen kilo per jaar en vanwege de beschermde oorsprong kan dat ook niet worden uitgebreid. Een zeldzaam piepertje dus!

  Aardappelmoeheid
  In en om Opperdoes liggen akkers vol aardappels. Maar niet alleen aardappels. Om te zorgen dat de bodem gezond blijft, moeten de telers zorgen voor wisselende gewassen. Kool is een goede afwisseling. Het veranderen van gewas helpt aardappelmoeheid voorkomen.  Een ruime teeltwisseling, waarbij je drie jaar wacht voor je weer nieuwe aardappels plant, is een goede remedie tegen deze aardappelziekte. Zo kan het dus zijn dat je, behalve aardappels, ook een heleboel velden met kool ziet in de buurt van Opperdoes.

  Negenwekers
  Negen weken is de tijd die zit tussen het poten en het rooien van Opperdoezers – vandaar de bijnaam ‘Negenweker’. Door de klimaatverandering gaat deze regel echter niet meer precies op, in ongeveer negen weken groeien de Opperdoezers van jonge knollen tot volgroeide aardappels. Alle plantjes, die ‘poters’ heten, komen van twee telers in Opperdoes. Hun velden liggen helemaal apart van de andere aardappels. Slim, want zo kunnen de Opperdoezers geen ziektes van andere aardappels oplopen. Het liefst groeien ze bij een temperatuur van 16 tot 17 graden, in een niet al te natte tijd. De oogst is dus ook erg afhankelijk van het weer. Een natte periode kan desastreuze gevolgen hebben voor de aardappeloogst.

  In jouw box
  Nadat de Opperdoezer Rondes met liefde zijn grootgebracht op de West-Friese akkers, worden ze verpakt en mag een deel daarvan in de HelloFresh Box. Dat betekent dat we af en toe iets lekkers mogen bedenken met deze mooie aardappeltjes. Zo kon je ze bijvoorbeeld proeven in dit gerecht met zalm en een soort pesto van het loof van bospeen en hebben we een salade van Opperdoezers met tonijn, appel en venkel.

  Heb jij wel eens Opperdoezer Ronde gegeten?

  Vorig artikel
  Visfavoriet: tonijn Visfavoriet: tonijn
  Volgend artikel
  Kleur in je keuken: eetbare bloemen Kleur in je keuken: eetbare bloemen

  Gerelateerde artikelen

  1 reactie

  StewartX schreef:

  Hi blogger i see you don’t monetize your site.
  You can earn additional $$$ easily, search on youtube for:
  how to earn selling articles