Visfavoriet: tonijn

10 augustus 2017
door Sterre van Eijk our suppliers

  Tonijn, een vis die al eeuwenlang wordt gevangen en gegeten en nog altijd mateloos populair is. Wij kiezen voor de hengelgevangen tonijn van Fish Tales, die door Greenpeace bestempeld is tot meest duurzame van Nederland!

  ©David Loftus

  De tonijn

  De tonijn is een makreelachtige zeevis met een sikkelvormige staart en een amandelvormig lichaam. De bouw en stroomlijning van de vis zorgen voor zijn uitstekende zwemkwaliteiten. Niet voor niets, want het zijn echte roofvissen.

  Wij eten de tonijn vaak uit blik, in een salade bijvoorbeeld, maar je kunt hem ook rauw, als sashimi of in sushi, of in de vorm van een steak – gebakken of gegrild – eten. Naast dat hij erg lekker en veelzijdig is, heeft de tonijn meer te bieden. Zo zit hij boordevol eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen en bevat hij relatief weinig vet en calorieën.

  Maar tonijnliefhebbers, let bij het kopen en eten van tonijn wel op hoe en waar de vis gevangen is. Hoewel er heel wat familieleden tot de tonijnfamilie behoren, wordt de tonijn overbevist en worden sommige soorten zelfs met uitsterven bedreigd. Daarom kiezen wij voor de duurzaam gevangen tonijn van Fish Tales. Meer weten over hoe deze vis gevangen wordt? Lees dan snel verder!

  Jack’s albacore tonijn

  [columns_row width=”half”] [column][/column] [column]

  [/column] [/columns_row]

  Op zijn boot F/V Millie G zoeken Jack en zijn crew in de wateren voor de zonnige Californische kust naar scholen witte tonijn. Zijn bedrijf is onderdeel van de American Albacore Fishing Association(AAFA), een visserij-organisatie die al jaren strijdt voor eerlijke tonijnvangst. In 2007 ontving AAFA als eerste duurzame tonijnvisserijorganisatie ter wereld het MSC-certificaat.

  Maar hoe wordt de vis nou precies gevangen, vraag jij je vast af! Nou, dat is een mooi verhaal. Met een touw om hun middel, vastgebonden aan de boot, gaan ze urenlang op jacht naar witte tonijn. Ze vangen de vissen één voor één met een hengel, een duurzame manier voor de tonijn en zijn omgeving.

  De smaak van de albacore hangt samen met zíjn smaak: door zijn luxe dieet van enkel sardines en ansjovis heeft deze tonijn een zeer hoog gehalte aan omega-3-vetzuren en een heerlijk volle smaak. Bovendien heeft albacore tonijn een laag kwikgehalte. Een lekkere en gezonde keus dus!

  Fish Tales – meest duurzame tonijnmerk van Nederland

  Fish Tales komt in het onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace naar zeven tonijnmerken in de Nederlandse supermarkten als meest duurzame tonijn in blik uit de bus. Het is zelfs de enige aanbieder die het stempel “duurzaam” verdient. In het onderzoek is gekeken hoe de tonijn wordt gevangen, om welke tonijnsoort het gaat en uit welk gebied hij komt.

  De manier waarop de tonijnen aan de haak geslagen worden – met hengels – is volgens Greenpeace niet alleen duurzaam voor de vissen en hun omgeving, maar ook voor de gemeenschap en voor de vissers die van de vangst leven.

  Recepten met tonijn

  Met tonijn uit blik kun je alle kanten op. Wat dacht je van een couscoussalade niçoise, platbroodpizza of spaghetti?

  [columns_row width=”third”] [column][/column] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

  Wat is jouw favoriete tonijnrecept?

  Vorig artikel
  Leven met/zonder HelloFresh Leven met/zonder HelloFresh
  Volgend artikel
  Prachtpieper: Opperdoezer Ronde Prachtpieper: Opperdoezer Ronde

  Gerelateerde artikelen