Kleur in je keuken: eetbare bloemen

16 augustus 2017
door Charlot van Scheijen Inspiratie

  Bloemen kun je op tafel zetten, of buiten, maar er zijn ook eetbare bloemen! Wij laten je zien met welke bloemen je aan de slag kunt in de keuken.  

  Heb jij wel eens bloemen gebruikt in een van je gerechten? Let goed op bij het kiezen van de soort, want niet alle soorten zijn geschikt. Wij plukten zeven bloemen die je met een gerust hart kunt eten.

  Viooltje

  viooltjes
  Er zijn honderden soorten viooltjes in net zoveel kleuren. Al deze soorten zijn eetbaar, maar de viooltjes uit het tuincentrum zijn vaak bespoten en kun je dus beter niet eten. Je kunt viooltjes gebruiken in een salade of als decoratie van een taart of dessert. Je gebruikt de blaadjes rauw, want als je ze kookt verliezen ze snel hun smaak.

  Madeliefje


  Je kunt madeliefjes goed gebruiken in de salade. De smaak is een beetje bitter. Je kunt er, net als met kamille, ook thee van trekken.

  Kamille

  Kamille heeft een rustgevende werking. Een kopje kamillethee voor het slapengaan is dan ook een heel goed idee. Kamille wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtige plant en schijnt ook te kunnen helpen bij huidklachten en misselijkheid.

  Anjer

  Een anjer smaakt naar nootmuskaat en is een beetje bitter. De kleurrijke bloemblaadjes kun je met zachte roomboter mengen en vervolgens laten opstijven voor een hele fotogenieke bloemenboter, of je kunt ze als decoratie gebruiken.

  Maarts viooltje

  Het Maarts viooltje (Viola odorata) kun je zien als de voorloper van gekweekte viooltjes. Het bloemetje is wat fijner dan het viooltje dat je in het tuincentrum tegenkomt. Het Maarts viooltje vind je volop in het wild, bijvoorbeeld aan de rand van het bos. Het heeft een zoete smaak en is daardoor heel geschikt om te gebruiken in desserts of, wederom, als decoratie.

  Bernagie

  Deze ruwharige plant herken je onder andere aan zijn ‘vachtje’. Bernagie heeft blauwe bloemen en komt van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied. Zijn bijnaam ‘komkommerkruid’ heeft de plant te danken aan zijn komkommerachtige smaak, waardoor het een populair ingrediënt is in salades in de mediterrane keuken.

  Roos

  De roos is de meest romantische bloem van allemaal en kun je ook prima gebruiken in de keuken. Rozenwater is een populair ingrediënt in taarten maar ook in bijvoorbeeld ijs, jam of macarons kom je rozen steeds vaker tegen.

  Bloemen kiezen

  Bloemen die je koopt bij de bloemist of plukt langs de weg zijn minder geschikt om te eten, omdat er bestrijdingsmiddelen op zijn gebruikt of er veel uitlaatgassen langs zijn gekomen. Beter is om bloemen die je wilt eten zelf te kweken, of te kiezen voor biologisch geteelde bloemen. Spoel de bloemen voorzichtig af onder de kraan en controleer ze op insecten. Leg ze te drogen op wat keukenpapier. Verwijder, indien nodig met een pincet, de meeldraden en stamper. Die kun je niet altijd eten, en ze zijn iets pittiger van smaak dan de bloemblaadjes. Pas alleen wel op als je gasten hebt met hooikoorts, of als je zelf hooikoorts hebt. Dan is het eten van bloemen misschien een minder goed plan.
  Vorig artikel
  Prachtpieper: Opperdoezer Ronde Prachtpieper: Opperdoezer Ronde
  Volgend artikel
  Terug in het ritme met HelloFresh Terug in het ritme met HelloFresh

  Gerelateerde artikelen