Koken voor grote groepen

20 december 2016
door Charlot van Scheijen Tips

  hf161116_w50extrashot_nl_christmas_tablesetting_1_high

  Grote kans dat je in december gaat eten met een flinke groep mensen. Wij geven je tips om de avond door te komen. 

  Misschien draai jij je hand niet om voor het koken in grote hoeveelheden of ben jij in het gelukkige bezit van familieleden of vrienden die niets liever dan doen dan koken en kun je rustig achterover leunen. Behoor jij niet tot een van die groepen en krijg je het Spaans benauwd van alleen al de gedachte aan koken voor meer dan twee mensen? Hieronder wat tips.

  1. Begin op tijd met de voorbereiding

  Dit klinkt misschien logisch, maar vaak schiet een planning voor etentjes er bij in. Dit zorgt ervoor dat je niet duidelijk weet wat je nou precies nodig hebt. Begin daarom op tijd met het vaststellen van het menu. Vraag jezelf af hoeveel gerechten je wilt maken en stel een menu samen. Maak dan alvast een boodschappenlijstje en bestel de essentiële ingrediënten alvast bij je slager, groenteboer of delicatessenzaak. Heb je een heel groot gezelschap? Bedenk dan ook alvast of je genoeg servies hebt.

  1. Kies het menu zorgvuldig

  Het is natuurlijk fantastisch om uit te pakken met een ingewikkeld gerecht, maar de kans is groter dat er dan iets misgaat. Kies liever voor simpeler gerecht dat je kunt serveren in een perfecte uitvoering; less is more. Heb je gekozen voor meerdere gangen? Zorg er dan voor dat je één of meerdere gangen al vooraf kan bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een soepje als voorgerecht of een panna cotta als toetje. Grote stukken vlees kun je ook al vooraf garen, zodat je het op het laatste moment alleen nog warm hoeft te maken. Net als in een restaurantkeuken!

  1. Proefdiner

  Ga je een of meerdere gerechten voor het eerst maken? Oefen dit dan een keer vooraf als je alle tijd hebt. Zo kun je alvast proeven of het wel écht zo lekker is als je denkt en weet je op de dag van het diner precies wat je moet doen.

  1. Begin met de tafelsetting

  Soms komt je planning niet helemaal uit zoals gedacht. Zorg er daarom voor dat je eerst de tafel dekt. Mocht je dan iets uitlopen kan je je gasten in ieder geval alvast ontvangen in een gezellige ruimte en ze alvast een drankje aanbieden. Niemand zal dan merken dat jij wat achterloopt op schema.

  1. Zorg dat alles klaarstaat

  Moet je op de avond zelf toch nog wat langer in de keuken staan? Zorg voor een goede mise en place, zoals dat heet. Zet alle ingrediënten klaar, snijd ze en begin in een schone keuken. Zo hoef je je gasten niet te lang alleen te laten en kun je zo snel mogelijk zelf weer aanschuiven.

  1. Bedenk een plan B

  Twijfel je of het wel helemaal goed gaat komen met een onderdeel van je maaltijd? Zorg dan voor een plan B. Zo kun je altijd op het laatste moment voor een eenvoudigere variant kiezen als iets mislukt.

  hf161116_w50extrashot_nl_christmas_tablesetting_9_high

  Meer inspiratie nodig? Zo decoreer je jouw kersttafel en zo kom je deze kerst stressvrij door!

  Vorig artikel
  Recept voor smoutebollen Recept voor smoutebollen
  Volgend artikel
  Meer over onze wijnbox Meer over onze wijnbox

  Gerelateerde artikelen