Recept voor smoutebollen

19 december 2016
door Lizzie Winckel Tips en Tricks

    Hoe luid jij het nieuwe jaar in? Een tafel vol lekker eten, spelletjes, champagne, vuurwerk en natuurlijk… smoutebollen! Dat lekkere, goddelijke vette ding is om je vingers bij af te likken.  De lekkerste smoutebollen bak je natuurlijk gemakkelijk zelf! Het begint met een goede basis.

    Of je het nou eet met poedersuiker, met rozijnen, met appel of met niks: smullen doe je sowieso! Je moet nou eenmaal een extra laagje vet kweken tegen de kou. Smoutebollen bakken is een lastig karweitje, maar het resultaat is om te smullen.

    oliebollen

     

    Ingrediënten

    • 500 gr bloem
    • 1 theelepel zout
    • 25 g verse of droge gist
    • 1/2 liter lauwwarme melk
    • 1 ei
    • 1 liter plantaardige olie (zonnebloem- of arachideolie)

    Benodigdheden

    • Beslagkom
    • Mixer
    • Frituurpan (of diepe pan)
    • Schuimspaan

    Bereiding

    1. Los de gist op in een deel van de melk en laat op een warme plaats staan tot er aan de oppervlakte belletjes verschijnen.
    2. Zeef de bloem met het zout boven een kom. Maak in de bloem een kuiltje en schenk er het gistmengsel in. Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
    3. Klop met de mixer het ei en de rest van de melk erdoor tot een glad beslag ontstaat.  Schep er een vulling naar keuze door het beslag (denk aan rozijnen of stukjes appel), zet de kom, afgedekt met plasticfolie, op een warme, tochtvrije plaats en laat circa 1 uur rijzen.
    4. Verhit in een ruime pan 1 liter olie tot 180 graden. Met behulp van twee met olie ingevette lepels of een ijsschep vorm je bollen van het beslag en bak deze in porties in 5 – 8 minuten goudbruin. Laat de smoutebollen op keukenpapier uitlekken. Laat de smoutebollen afkoelen en bestuif met poedersuiker.

    Staat er nog niks op het menu met Oud & Nieuw?

    Heb je nog niet besloten wat je met Oud & Nieuw gaat eten, kies dan voor onze Gourmetbox. Met deze gourmetbox heb je direct alles in huis om tijdens Kerst of op oudejaarsavond met de hele familie te gourmetten. We hebben een selectie gemaakt van stukjes vlees en vis die je zelf marineert. Denk bijvoorbeeld aan een visspiesje, hertenbiefstuk en kalkoenmedaillons. Ook vind je vegetarische gerechtjes in deze box, zoals courgetteburgertjes met geitenkaas en een boerenomelet. In de Gourmetbox vind je bovendien ingrediënten om zelf een salade, notenboter en een dessert met peer te maken. Bestel hier de Gourmetbox. 

    Vorig artikel
    Over ons kaasplankje Over ons kaasplankje
    Volgend artikel
    Koken voor grote groepen Koken voor grote groepen

    Gerelateerde artikelen