Over ons kaasplankje

16 december 2016
door Charlot van Scheijen Gerechten

  Voor het eerst hebben we dit jaar een heus kaasplankje, dat je bij je Kerstbox kunt bestellen. Erik van Eriks Delicatessen stelde dit bijzondere plankje speciaal voor ons samen, met vier bijzondere kazen. 

  hf161114_extrashot_nl_cheesewine_reshoot_-52_high

  Erik vertelt graag over de kazen in zijn winkel, zoals je in dit artikel al kon lezen. Hieronder lees je meer over de vier kazen die je kunt vinden op ons kerstige kaasplankje.

  1. Landgoed Geit

  Midden in Overijssel, in het dorpje Deurningen, wordt deze Hollandse geitenkaas gemaakt. Een harde kaas, die lekker pittig van smaak is. Boer Herbert maakt daar met zijn team de lekkerste kazen, en laat graag zien hoe dat precies in zijn werk gaat.  Zeker een bezoek waard! Misschien ben je er zelfs al geweest, tijdens ons aanschuifdiner in kerststijl.

  2. Dikhoeve Kijsrond

  Kaas maken van schapenmelk in in Nederland niet zo gebruikelijk. Kijsrond, gemaakt op de Dikhoeve in Ransdorp, is licht pittig en heel romig van smaak. Je kunt de smaak vergelijken met die van een camembert, maar dan met wat extra pit. De melk komt van de in Nederland vrij zeldzame Witrik koe. Deze Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is wel extra romig – met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. En dat proef je!

  3. Oudwijker Fiore

  De Oudwijker Fiore is een kaas gemaakt in Italiaanse stijl, maar van Nederlandse melk. De makers van deze kaas wonen in de wijk Oudwijk in Utrecht, vandaar de naam. De Fiore is een roodflora-kaas, met een smeuïge textuur en een lekker boterige smaak.

  4. Pas de Bleu

  Een Belgische blauwschimmelkaas van biologische, rauwe koemelk. Deze kaas wordt gemaakt door de kaasmakerij Het Hinkelspel in het Oost-Vlaamse Sleidinge. De melk hiervoor komt van een aantal verschillende boeren uit de Vlaamse Westhoek. De kaas rijpt zes tot acht weken, en heeft een volle, smeuïge smaak.

  Hollandse walnoten en peren-appelstroop uit Limburg

  Bij het kaasplankje komen walnoten en peren-appelstroop. Bijzonder aan deze walnoten is dat ze uit Nederland komen. Voor de Nederlandse exemplaren moet je wat beter zoeken, maar eigenlijk is het jammer dat we ze niet vaker eten. De walnootboom doet het namelijk hartstikke goed in ons land! Deze walnoten komen uit de Beemster, en de peren-appelstroop uit Limburg.

  cheeseboard_nr

  Heb jij de Kerstbox en het kaasplankje al besteld? 

  Vorig artikel
  Tips om je kersttafel aan te kleden Tips om je kersttafel aan te kleden
  Volgend artikel
  Recept voor smoutebollen Recept voor smoutebollen

  Gerelateerde artikelen