Over ons kaasplankje
16 december 2016Voor het eerst hebben we dit jaar een heus kaasplankje, dat je bij je Kerstbox kunt bestellen. Erik van Eriks Delicatessen stelde dit bijzondere plankje speciaal voor ons samen, met vier bijzondere kazen.
Erik vertelt graag over de kazen in zijn winkel, zoals je in dit artikel al kon lezen. Hieronder lees je meer over de vier kazen die je kunt vinden op ons kerstige kaasplankje.
1. Landgoed Geit
Midden in Overijssel, in het dorpje Deurningen, wordt deze Hollandse geitenkaas gemaakt. Een harde kaas, die lekker pittig van smaak is. Boer Herbert maakt daar met zijn team de lekkerste kazen, en laat graag zien hoe dat precies in zijn werk gaat. Zeker een bezoek waard! Misschien ben je er zelfs al geweest, tijdens ons aanschuifdiner in kerststijl.
2. Dikhoeve Kijsrond
Kaas maken van schapenmelk in in Nederland niet zo gebruikelijk. Kijsrond, gemaakt op de Dikhoeve in Ransdorp, is licht pittig en heel romig van smaak. Je kunt de smaak vergelijken met die van een camembert, maar dan met wat extra pit. De melk komt van de in Nederland vrij zeldzame Witrik koe. Deze Witrikken geven minder melk dan andere rassen, maar de melk is wel extra romig – met een hoog vet- en melkeiwitgehalte. En dat proef je!
3. Oudwijker Fiore
De Oudwijker Fiore is een kaas gemaakt in Italiaanse stijl, maar van Nederlandse melk. De makers van deze kaas wonen in de wijk Oudwijk in Utrecht, vandaar de naam. De Fiore is een roodflora-kaas, met een smeuïge textuur en een lekker boterige smaak.
4. Pas de Bleu
Een Belgische blauwschimmelkaas van biologische, rauwe koemelk. Deze kaas wordt gemaakt door de kaasmakerij Het Hinkelspel in het Oost-Vlaamse Sleidinge. De melk hiervoor komt van een aantal verschillende boeren uit de Vlaamse Westhoek. De kaas rijpt zes tot acht weken, en heeft een volle, smeuïge smaak.
Hollandse walnoten en peren-appelstroop uit Limburg
Bij het kaasplankje komen walnoten en peren-appelstroop. Bijzonder aan deze walnoten is dat ze uit Nederland komen. Voor de Nederlandse exemplaren moet je wat beter zoeken, maar eigenlijk is het jammer dat we ze niet vaker eten. De walnootboom doet het namelijk hartstikke goed in ons land! Deze walnoten komen uit de Beemster, en de peren-appelstroop uit Limburg.
Heb jij de Kerstbox en het kaasplankje al besteld?