Thuismaaktip: cassavechips

26 september 2016
door Charlot van Scheijen Gerechten

  Misschien ken je het van de zakken uit de supermarkt naast de kroepoek: cassavechips. In ‘Over smaak valt te twisten’ komen ze er natuurlijk niet vanaf met een kant-en-klaar zakje, dus maken ze het zelf.

  hot_chips_cassava_depositphotos_46081651_originalCassave
  Laten we bij het begin beginnen: cassave of maniok is de wortelknol van een heestersoort die vooral veel in Afrika en Zuid-Amerika wordt gegeten. Eet de cassave nooit rauw: er zitten giftige stoffen in die pas verdwijnen na verhitting.

  Tapioca
  Cassave wordt niet alleen gegeten als chips, maar ook als puree, geroosterd op de barbecue of zelfs in kroketjes. Het wordt veel gegeten in plaats van rijst omdat het heel voedzaam is en in een aantal landen in overvloed aanwezig. Oh, en heb je wel eens gehoord van tapioca? Dat wordt gebruikt als bindmiddel, maar ook bijvoorbeeld in bubble tea – een van oorsprong Taiwanees drankje van thee met melk of fruit met bolletjes tapioca. Die tapioca wordt gewonnen uit cassave. Een veelzijdige knol dus.

  Cassavechips maken
  Zelf cassavechips maken is heel eenvoudig. Je kunt de cassave eerst schillen, maar dat is niet noodzakelijk. Snijd de knol vervolgens in heel dunne plakken met een scherp mes of mandoline (pas op je vingers!). Verhit een laagje olie in een ondiepe pan, of gebruik een friteuse, en bak de chips in delen tot de randjes mooi bruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi met zout en laat afkoelen voor je ze opeet. Super lekker!

  Ga jij proberen deze chips te maken? Wij zijn benieuwd!

  Vorig artikel
  Thuismaaktips: ribeye Thuismaaktips: ribeye
  Volgend artikel
  World Vegetarian Day – Top 5 veggie recepten World Vegetarian Day – Top 5 veggie recepten

  Gerelateerde artikelen