Thuismaaktips: ribeye

23 september 2016
door Lizzie Winckel Gerechten

  Heb jij thuis wel eens een ribeye gebakken? In Over smaak valt te twisten gingen de deelnemers aan de slag met dit mooie stuk vlees. Wij geven je tips om dat thuis ook eens te proberen.

  Hieronder lees je tips voor als je zelf ook eens zo’n steak wilt bereiden.

  Ribeye

  Vlees bereiden is iets waar veel mensen het toch een beetje benauwd van krijgen, zeker als het gaat om grote stukken. Toch is het niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar je op moet letten. Dit zijn een paar van onze tips die gelden voor verschillende soorten steaks, waaronder ribeye:

  • Het goed bakken van een ribeye begint met de beste ingrediënten.  Zorg dus dat je vlees koopt van de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Wij zijn fan van de lokale slager die precies weet waar het vlees dat je koopt vandaan komt.
  • Laat het vlees voor je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Als je het rechtstreeks uit de koelkast in een hete pan doet, ‘schrikt’ het omdat de overgang zo groot is. Het gevolg: het vlees wordt taai.
  • Wrijf het vlees vlak voor je het gaat bakken in met zout en peper. Doe dit niet te lang van tevoren, want zout onttrekt vocht aan voedsel en zou in theorie je vlees dus iets uit kunnen drogen.
  • Bak het vlees in een mengsel van roomboter en olijfolie. De boter zorgt voor extra smaak, de olie zorgt dat de boter niet verbrandt. Best of both worlds dus.
  • Ga uit van een baktijd van ongeveer 3 minuten per kant voor een steak van gemiddelde dikte. Je kunt ook een kernthermometer gebruiken om preciezer te werken; voor rib-eye kun je dan het beste een temperatuur van 52 – 56 graden aanhouden.
  • Laat het vlees na het bakken nog even rusten in aluminiumfolie, ongeveer 2 – 3 minuten. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en behoud je alle smaak en sappigheid.
  • Serveer simpel met alleen wat peper en zout, of met een saus naar keuze. Wij vinden Bearnaisesaus – een saus op basis van boter en eigeel met dragon – fantastisch bij ribeye.

  Heb jij de ribeye met aardappelgratin gekozen voor in jouw HelloFresh Box?

  Vorig artikel
  Visleverancier Van Meines Visleverancier Van Meines
  Volgend artikel
  Thuismaaktip: cassavechips Thuismaaktip: cassavechips

  Gerelateerde artikelen