In de schijnwerpers: aardpeer

14 oktober 2019
door Lisa Kapan Gerechten

    Voor sommigen is het een vergeten groente, maar wij zeggen vol overtuiging: aardpeer is een toffe peer! Zijn zoete en nootachtige smaak doet denken aan artisjok, maar deze knol heeft in de keuken meer weg van een aardappel. Wij zetten hier de lekkerste recepten met aardpeer voor je op een rijtje.

    Aardpeerfeitjes op een rijtje

    We zitten volop in het seizoen van de aardpeer, vandaar dat je verschillende recepten met deze vergeten groente op het menu vindt. De van oorsprong Noord-Amerikaanse knol is misschien niet Moeder Aarde’s mooiste ontwerp, maar met de gezondheidsvoordelen zit het wel goed. Aardpeer zit onder andere vol vitamine B, kalium, calcium en ijzer.

    Ook in de keuken laat deze veelzijdige held zich van zijn beste kant zien. Je kunt hem koken, bakken, in de oven bereiden, frituren, stoven en grillen. Wij laten je hier onze favoriete recepten zien!

    Aardpeersoep met wilde paddenstoelen

    Voor 4 personen

    Ingrediënten:

      • 1 kg aardpeer, geschild en in stukjes gesneden
      • Olijfolie
      • Roomboter
      • 800 ml melk
      • 800 ml water
      • Zout en suiker naar smaak
      • 50 g wilde paddenstoelen
      • 2 el truffelolie 

    Bereiding:

    1. Verhit in een grote koekenpan een klontje boter en een scheutje olijfolie. Voeg de aardpeer toe en bak op matig vuur voor 20 minuten. Voeg vervolgens de melk en het water toe en dek af tot het kookpunt bereikt is. Verlaag vervolgens het vuur en laat 10 – 15 minuten pruttelen.
    2. Schenk de inhoud van de pan in een blender en mix om de soep te maken. Breng op smaak met zout en een snufje suiker.
    3. Verwarm in een andere koekenpan een klontje boter en voeg de paddenstoelen toe en bak voor een paar minuten tot ze goudbruin zijn.
    4. Schenk de soep in kommen, verdeel de paddenstoelen over de kommen en schenk er wat truffelolie bij net voor het opdienen.

    Coquilles met aardpeerpuree

    Voor 4 personen

    Ingrediënten:

      • 600 g aardpeer
      • 15 ml olijfolie
      • 1 ui, fijngesneden
      • 120 ml groentebouillon of kipbouillon
      • 1 knoflookbol
      • 100 ml slagroom
      • Zout en suiker naar smaak
      • 4 takken salie
      • 4 takken tijm
      • 3 laurierbladeren
      • 400 g coquilles (ongeveer 12 schelpen afhankelijk van de grootte)
      • 30 g hazelnoten
      • 10 – 15 basilicumblaadjes
      • 2 takken verse rozemarijn
      • 50 ml extra vierge olijfolie

    Bereiding:

    1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Was en droog de aardpeer. Verdeel ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie en een snufje zout. Bak voor 35 minuten. Zet opzij.
    2. Doe ondertussen de hazelnoten in aluminiumfolie en pak ze in. Doe ditzelfde voor de knoflookbol maar besprenkel deze voor het sluiten van de folie nog met wat olijfolie. Leg de hazelnoten en knoflook in de oven bij de aardpeer. Haal na 15 minuten de hazelnoten eruit en laat de knoflookbol net zo lang in de oven liggen als de aardpeer.
    3. Verhit hierna 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de ui tot hij begint te kleuren. Voeg de geroosterde aardpeer, de tijm, laurierbladeren, salie, de geroosterde en gepelde knoflookbol en de bouillon toe. Laat afgedekt sudderen voor 10 – 15 minuten. Verwijder de kruiden, voeg de slagroom toe en roer door om een puree te krijgen. Gebruik een aardappelstamper om het mengsel nog gladder te maken. Breng op smaak met zout en peper en houd warm.
    4. Indien nodig, haal de coquilles uit de schelp. Dep de coquilles vervolgens droog met keukenpapier en breng op smaak met zout en peper. Spray of besprenkel met wat olijfolie en leg ze in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Bak gedurende één minuut aan elke kant.
    5. Voor de notenpesto: leg de geroosterde hazelnoten op een schone theedoek en wrijf ze hiermee om het grootste deel van de donkere huid te verwijderen. Doe de hazelnoten met de basilicumblaadjes, de rozemarijn en extra vierge olijfolie in een blender of keukenmachine en mix.
    6. Schep wat van de aardpeerpuree op elke schep, leg er vervolgens een coquille op en een schepje van de notenpesto.

    Winterse risotto met aardpeer

    Voor 4 personen

    Ingrediënten:

      • 2 sjalotten
      • 2 preien
      • 300 g risottorijst 
      • 400 g aardpeer
      • 60 g hazelnoten
      • 1 citroen 
      • 12 takjes verse bladpeterselie
      • 125 g geraspte gruyere
      • 800 ml groentebouillon
      • 6 el roomboter
      • 2 tl witte balsamicoazijn
      • Peper & zout

    Bereiding:

    1. Bereid de bouillon en voeg er per persoon 150 ml extra water aan toe. Snipper de sjalot. Snijd de prei in dunne halve ringen en was de prei vervolgens. Verhit 1 el roomboter per persoon in een pan met deksel en fruit de
      sjalot 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten.
    2. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de witte balsamicoazijn en ⅓ van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.
    3. Voeg zodra de bouillon door de rijst is opgenomen weer ⅓ van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrel nog verder te garen.
    4. Schil of was ondertussen de aardpeer grondig en snijd hem in dunne plakjes. Hak de hazelnoten grof. Verhit de overige roomboter in de koekenpan en bak de plakjes aardpeer 10 – 12 minuten op middelhoog vuur, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak nog 2 minuten mee.
    5. Roer een scheutje warm of gekookt water door de risotto, zet het vuur uit en laat de risotto, afgedekt, 5 minuten staan. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snijd de verse bladpeterselie fijn. Roer vervolgens de geraspte gruyère en 1 tl citroensap per persoon door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel met zout.
    6. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en de hazelnoten. Bestrooi met de peterselie, citroenrasp naar smaak en flink wat zwarte peper.

    Geroosterde aardpeer met kipdrumsticks

    aardpeer, jerusalem artichoke

    Heb je de smaak te pakken? Ontdek meer recepten met aardpeer in de hoofdrol of kies dit recept met geroosterde aardpeer en kipdrumsticks in je volgende box!

    Vorig artikel
    In de schijnwerpers: pastinaak In de schijnwerpers: pastinaak
    Volgend artikel
    NIEUW! De wijnkenners’ keuze NIEUW! De wijnkenners’ keuze

    Gerelateerde artikelen