3 tips om de herfst te vieren

25 oktober 2013
door Kirsten Achter de schermen

  herfst

  De herfst is officieel begonnen: de blaadjes vallen van de bomen, de dagen worden korter en de verwarming gaat weer aan. Veel mensen zien tegen deze periode op en krijgen last van vermoeidheid en somberheid: de verschijnselen van‘herfstmoeheid’ of een ‘winterdip’. Maar de herfst is juist een hele mooie tijd, waarin je kunt genieten van de frisse buitenlucht, heerlijke groenten van het seizoen en de warmte en gezelligheid van je eigen huis. Hoe je nog meer kunt genieten van de herfst? Lees hier tips & tricks!

  1. Kastanjes koken

  Niet alleen de blaadjes vallen van de bomen, ook de kastanjes liggen op de grond: de herfst is de tijd waarin de kastanjes rijp zijn. En met kastanjes kun je een hele hoop! Maak bijvoorbeeld een kastanjekrans, of knutsel poppetjes van de kastanjes. Je kunt kastanjes ook lekker opeten. Als je ze rauw eet, hebben ze een nootachtige smaak en structuur. Nog iets lekkerder is het als je de kastanjes ongepeld laat koken. Je krijgt dan heerlijk zachte en een beetje zoete kastanjes. Snijd met een mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes en kook ze 2 – 5 minuten in kokend water. Laat de kastanjes daarna even afkoelen, maar pel ze wel als ze nog een beetje warm zijn. De schil en het vliesje zijn er dan namelijk makkelijker af te halen. Mocht je het vliesje er toch niet helemaal afkrijgen, dan is er nog niets aan de hand. Dit vliesje is eetbaar, het heeft alleen een licht bitter (maar niet storend) smaakje.

  OrchardBoy 2. Paddenstoelen en fruit plukken

  In de herfst hoeft buiten zijn helemaal geen straf te zijn. Kleed je dik aan en trek eropuit voor een flinke herfstwandeling. Geen zin meer om paddenstoelen te plukken? De herfst is ook het oogstseizoen, hét seizoen om fruit te plukken! Wees niet getreurd als je geen boomgaard vol fruitbomen in de tuin hebt. Bij landgoed De Olmenhorst kun je namelijk zelf je mandje vol laden met fruit uit hun boomgaard. Na het plukken kun je het fruit per kilo afrekenen. Een leuk herfstuitje dus!


  3. Pompoen

  halloweenpompoenDe herfst is het seizoen van de pompoen. Als je een mooie pompoen hebt, kun je de schil gebruiken als een kom, bijvoorbeeld als originele soepkom. Snijd de bovenkant van de pompoen af en hol de pompoen uit. Of maak een lampion van een pompoen, leuk voor Halloween! Hiervoor moet je ook de pompen uithollen en vervolgens met een mes in de schil van de pompoen een gezichtje of ander figuur maken. En nu je de inhoud van de pompoen eruit hebt gehaald, kun je deze net zo goed ook gebruiken! Verwijder de pitten met een lepel en snijd de pompoen in blokjes. Breng water aan de kook en voeg de pompoen toe met een snufje zout. Zorg dat de pompoen net onder water staat. Kook de pompoen vervolgens in 20 minuten zacht. Overigens kun je de pompoen ook met schil eten, want deze wordt zacht als je hem verhit. Je kunt een lekkere pompoensoep maken, of als groente in een gerecht verwerken: er zijn genoeg mogelijkheden! Smullen maar! Er zijn eigenlijk genoeg dingen die de herfst op kunnen fleuren.

  Wat is jouw lichtpuntje in de herfst?

  Vorig artikel
  Koolen Champignons Koolen Champignons
  Volgend artikel
  De houdbaarheid van producten De houdbaarheid van producten

  Gerelateerde artikelen