Zelf desembrood bakken 5 april 2017

door Lizzie Winckel cooking inspiration

Ben je al tijden van plan om een keertje je eigen brood te bakken? Geloof ons: het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Dit is een versimpelde versie van het behoorlijk bewerkelijke zuurdesembrood dat je misschien kent van de bakker. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, en wat geduld.

Je begint met het maken van een starter, wat eigenlijk een zelfgemaakte wilde gist is. Omdat wij het proces hier een beetje willen versnellen, voegen we in dit recept alvast gedroogde gist toe aan de starter.

Ingrediënten:

-voor de starter-

  • 100 g bloem
  • 100 g roggemeel
  • 1/2 zakje gedroogde gist

-voor het hoofddeeg-

  • 400 g bloem
  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 1 tl zout

En verder:
Wat olijfolie om in te vetten

Benodigdheden:

  • 2 mengkommen
  • houten lepel
  • vershoudsfolie
  • bakplaat met bakpapier
  • oven

Bereidingswijze:

  1. Begin met het maken van de starter door alle ingrediënten daarvoor in een kom te doen, samen met 250 ml koud water. Meng met een houten lepel tot de ingrediënten goed gemengd zijn, dek af met vershoudfolie en zet opzij. Laat op kamertemperatuur tenminste een nacht staan.
  2. Doe voor het brooddeeg de bloem met de overige gist, het zout en de starter in een ruime kom. Giet er 200 ml water bij. Vorm met je handen een deeg van het mengsel- voeg wat extra water toe als het te droog is en wat meer bloem als het te nat is. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed tenminste 10 minuten, tot je een mooi elastisch deeg hebt.
  3. Vet een mengkom licht in met olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en zet weg tot het deeg in volume verdubbeld is. Dat duurt op kamertemperatuur ongeveer een uur.
  4. Stort het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een schone theedoek. Laat nogmaals een uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak een paar sneden in de bovenkant van het brood en zet in de oven. Bak 25-30 minuten, tot het brood hol klinkt wanneer je op de bodem klopt, dan is je zelfgebakken brood klaar. Laat het helemaal afkoelen voor je het gaat snijden, dan blijft het brood het mooiste.

Vorig artikel
Op bezoek bij onze klantenservice Op bezoek bij onze klantenservice
Volgend artikel
Zelf risotto maken doe je zo Zelf risotto maken doe je zo

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.