Een snufje redding bij kookstress

5 december 2017
door Kaylee Hartog Tips

  December is een maand van gezelligheid – kerstbomen in huis, kerstverlichting op straat en als we geluk hebben dwarrelt er hier en daar ook nog een sneeuwvlokje naar beneden. De perfecte omstandigheden om samen te zijn, waarbij lekker eten natuurlijk ook niet mag ontbreken. Maar wat als er als keukenprins(es) toch iets verkeerd gaat? Iets teveel zout in de soep, een te pittige saus bij het hoofdgerecht of slapgekookte pasta? Geen kookstress, wij zijn je redder in nood! Met deze tips wordt zelfs het grootste kookdrama alsnog een feestmaal.

  Voorkomen is beter dan genezen

  Tijdens het koken geldt er een gouden regel – blijf proeven! Op die manier doseer je kruiden en specerijen gemakkelijk en loop je minder snel de kans teveel toe te voegen. Is je gerecht toch te sterk gekruid? Raak dan niet in paniek. Een snufje redding is onderweg.

  Te zout

  Een snufje zout doet het bijna in elk gerecht goed, maar als je onverwacht uitschiet kan het jouw creatie verpesten. De makkelijkste manier om dit op te lossen is door het recept verdubbelen. Teveel zout op je aardappels gegooid? Schep er dan een paar extra op en hussel goed door. Ook werkt het goed om een tegenhangende smaak toe te voegen: wat suiker of een paar druppeltjes citroensap kunnen de balans in jouw gerecht herstellen.

  Voor een te zoute soep of saus kun je het beste een zetmeelproduct laten meekoken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aardappel. Deze herstelt de balans in jouw gerecht door het opnemen van alle zoute aroma’s. Belangrijk is wel om bij deze truc wat extra vocht aan jouw recept toe te voegen, omdat het zetmeelproduct wat vocht opneemt.

  sugar

  Te pittig of zoet

  Uitgeschoten met sambal of per ongeluk teveel verse peper toegevoegd? Ook hier helpt het om een tegenhangende smaak toe te voegen. Bij een soep of saus kun je gerust wat suiker toevoegen om de pittigheid in te dammen. Citroensap of een beetje yoghurt doen de truc in een te pittige stoofpot of curry.

  Is jouw gerecht juist te zoet? Dit los je gemakkelijk op door het toevoegen van snufje zout of wat appelciderazijn.

  Slapgekookte pasta

  Een te lang gekookte pasta verliest zijn structuur en stevigheid. Dat is zonde, want pasta is juist een ingrediënt dat jouw gerecht wat meer body geeft. Gelukkig hebben wij een trucje waardoor het zijn structuur een beetje terugwint: bak de pasta in een beetje boter of olijfolie op middelhoog vuur voor ongeveer 5 minuten, net zo lang tot de pasta een lekker knapperig randje krijgt. Vervolgens kun je je maaltijd, zonder ‘Mammia Mia’ te roepen, op tafel zetten.

  Een andere manier om de overkookte pasta toch te serveren, is door deze te verbergen – bedek het met een goedgevulde saus met lekker veel knapperige groenten erin. Zo breng je de bite terug in je gerecht!

  Maak het jezelf makkelijk!

  Je kunt het jezelf dit jaar extra makkelijk maken door het bestellen van onze Kerst- of Goumetbox. Dan wordt alles, inclusief de juiste hoeveelheid kruiden, bij jou thuis bezorgd en zet je binnen een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Ideaal toch?

  Vergeet niet dat het vooral gaat om samenzijn, gezelligheid en het maken van nieuwe herinneringen

   

  Vorig artikel
  Cook it Forward met Marieke Elsinga Cook it Forward met Marieke Elsinga
  Volgend artikel
  Cook it Forward met Nienke Plas Cook it Forward met Nienke Plas

  Gerelateerde artikelen