Het ultieme Vaderdag-menu met Old Amsterdam-burger

6 juni 2018
door Merel Our Cooking tools

    Tijdens Vaderdag zetten we alle vaders graag in het zonnetje. Verwen hem met dit heerlijke menu met oeuf en cocotte als brunch, een stevige burger als diner en sluit af met een robuuste brownie. Succes gegarandeerd!

    Oeuf en cocotte

    oeuf en cocotte

    Natuurlijk is een gekookt, gebakken of gepocheerd eitje heerlijk bij een brunch of lunch, maar met een oeuf en cocotte zet je op Vaderdag pas echt een verrassing op tafel. Dit is een simpel gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Je gaart het ei in een waterbad, zodat het langzaam en geleidelijk stolt. Verder ben je vrij om toe te voegen wat je lekker vindt. Het ziet er ook nog eens super feestelijk uit!

    Ingrediënten

    20 gr prei
    20 gr boter
    120 ml room
    50 gr gerookte zalm
    4 eieren
    5 gr bieslook
    5 gr citroenrasp
    Peper

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 180 graden
    2. Vul een ovenschaal die groot genoeg is om 4 kleine schaaltjes in te zetten. Vul de grote ovenschaal tot ⅔ met water. Zet de ovenschaal met de bakjes erin alvast in de oven om voor te verwarmen.
    3. Snijd de prei in halve ringen en bak gedurende 3 minuten in een pan met wat boter of olie. Voeg daarna de room toe en verwarm 1 minuut mee.
    4. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel het mengsel over de 4 ovenschaaltjes.
    5. Verdeel de gerookte zalm in kleine stukjes over de ovenschaaltjes en doe in elk schaaltje een klein klontje boter.
    6. Breek tot slot een ei in elk bakje en zet de ovenschaal in de oven.
    7. Bak de eieren gedurende ongeveer 10 minuten in de oven. De eieren zijn gaar wanneer het eiwit is gestold.
    8. Haal de ovenschaaltjes uit de oven en garneer met de bieslook en een beetje citroenschil. Voeg naar smaak wat zwarte peper toe en serveer met geroosterd brood.

    Cheeseburger met tomaat en Old Amsterdam

    Als diner hebben we gekozen voor een stevige burger. Je kunt het vlees kruiden met basilicum, peterselie en oregano en er tijdens het bakken een plak Old Amsterdam  op leggen. Naast de burger serveer je roseval aardappelen. Dit aardappeltje heeft een prachtige rozerode schil, die je gewoon kunt laten zitten. Zin om aan te slag te gaan of deze burger te bestellen? Je vind het recept hier.

    Brownie met whisky

    brownies

    Zin om extra uit te pakken na de lekkere hamburger? Dan zijn deze brownies met pecannoten en whisky-karamelsaus de perfecte keuze. Door de pecannoten er op het laatst overheen te strooien krijgt dit dessert een extra stoer uiterlijk en een lekkere bite. Als de brownies eenmaal in de oven staan maak je de karamelsaus. De truc is namelijk om de suiker niet uit het oog te verliezen, anders heb je kans dat het te snel gaat. Zet je eenmaal deze brownies op tafel, dan kan het feest beginnen.

    Ingrediënten

    Voor de brownies
    200 gr boter
    200 gr pure chocola (70%)
    20 g cacaopoeder
    3 eieren
    100 gr bruine basterdsuiker
    100 gr rietsuiker
    60 gr bloem
    1 tl bakpoeder
    150 gr pecannoten
    Zout

    Voor de whisky-karamelsaus:
    200 gram kristalsuiker
    80 milliliter Schotse whisky
    50 gram zachte ongezouten boter
    Snufje zout

    Bereiding brownies

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden
    2. Laat de chocolade en boter smelten in een kom boven een pan met kokend water (au bain marie)
    3. Als alles gesmolten is, zet het dan apart om iets af te koelen.
    4. Klop de eieren samen met beide suikers tot een luchtige massa in een kom.
    5. Meng de bloem met cacao, bakpoeder en zout in een aparte kom.
    6. Meng het iets afgekoelde chocolade- en botermengsel voorzichtig met de eieren.
    7. Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten toe en meng voorzichtig met een spatel totdat het een geheel vormt.
    8. Hak de noten grof en meng de helft ervan in het browniemengsel.
    9. Doe het mengsel in een brownievorm.
    10. Zet de brownie 25-30 minuten in de oven.
    11. Verdeel de rest van de pecannoten over de brownie.

    Bereiding whisky-karamelsaus

    1. Kook suiker in een droge, zware pan op een laag vuur, totdat het begint te smelten. (Het is belangrijk om niet te roeren voordat de eerste suikerkorrels beginnen te smelten).
    2. Blijf de suiker in de gaten houden en roer af en toe met een vork totdat de suiker helemaal is gesmolten.
    3. Haal de pan van het vuur wanneer de suiker een diepe, gouden karamelkleur heeft .
    4. Voeg voorzichtig whisky, boter en zout toe. Blijf roeren tot je een mooie gladde saus hebt.
    5. Schenk de voorzichtig saus over de brownie.
    Vorig artikel
    Een familie probeerde een week HelloFresh Een familie probeerde een week HelloFresh
    Volgend artikel
    Een biertje in de hand én op het bord: 4 recepten Een biertje in de hand én op het bord: 4 recepten

    Gerelateerde artikelen