#gerechtvanhetjaar – ons recept voor Gentse waterzooi

21 juli 2017
door Charlot van Scheijen Gerechten

    Soms gaat er niets boven echt Belgisch eten, zoals deze Gentse waterzooi. Wat is jouw favoriete Belgische gerecht? Deel het op Instagram en win een jaar lang HelloFresh Boxen of andere geweldige prijzen. 

    waterzooiMisschien heb je het al eens voorbij zien komen: in België zijn we verkozen tot ‘Gekozen Product van het Jaar 2017’. En dat dankzij jullie! Om dat samen met jullie te vieren, organiseren we een verkiezing voor het #gerechtvanhetjaar. Meedoen? Maak een foto van je favoriete, echt Belgische gerecht en deel deze op Instagram voor 4 augustus. Vergeet niet de #gerechtvanhetjaar te gebruiken. Je maakt kans op maar liefst een jaar gratis HelloFresh Boxen, en je recept zal gebruikt worden in de box. Meer informatie en de voorwaarden vind je op www.hellofresh.be/gerechtvanhetjaar.

    Een van onze favoriete Belgische gerechten is Gentse waterzooi. In onze versie gebruiken we sappige kippendijen, aardappels en prei-peenmix.

    Gentse waterzooi

    Ingredients

    • 2 stuks laurierblad
    • 350 g binten aardappelen
    • 2 stuks bleekselderij
    • 4 takje verse bladpeterselie
    • 250 g prei-peenmix
    • 200 ml kookroom
    • 700 ml groentebouillon
    • 1 el zonnebloemolie
    • peper en zout naar smaak
    • 175 g kippendijen met bot

    Instructions:

    1. Bereid de bouillon samen met het laurierblad in een soeppan met deksel.
    2. Snijd de bleekselderij in de lengte doormidden en vervolgens in blokjes van ½ cm
    3. Schil of was de aardappelen (binten) grondig en snijd in blokjes van 2 cm.
    4. Snijd de kippendij op twee plekken in tot het bot en snijd de bladpeterselie fijn.
    5. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de kippendij in 4 – 5 minuten rondom bruin op hoog vuur. Keer regelmatig om. Haal vervolgens uit de pan en bewaar apart. Het vlees hoeft niet gaar te zijn.
    6. Voeg de aardappelen, bleekselderij, kippendij, prei-peenmix en kookroom toe aan de soeppan met bouillon en kook, afgedekt, 10 – 12 minuten op middellaag vuur.
    7. Haal de kippendij uit de soeppan met deksel met een schuimspaan, trek het vlees met behulp van twee vorken van het bot en snijd fijn. Breng de waterzooi op smaak met peper en zout.
    8. Verdeel het gerecht over de diepe borden en verdeel de kippendij erover.
    9. Garneer met de peterselie.

    Wat is jouw favoriete Belgische gerecht?

    Vorig artikel
    3x feestelijke hapjes 3x feestelijke hapjes
    Volgend artikel
    Buiten eten: onze tips Buiten eten: onze tips

    Gerelateerde artikelen