De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje

18 april 2017
door Lizzie Winckel Gerechten

We hebben lang moeten wachten, maar de aspergetijd is eindelijk weer aangebroken. Wij geven je de lekkerste recepten en tips voor zowel de groene asperge als de witte asperge.

Nu de witte asperges van eigen bodem weer te koop zijn, vinden we altijd wel een excuus om ze te eten. De groene asperges zijn van begin februari tot eind juni volop verkrijgbaar, want deze worden ook vanaf begin februari in de kassen geteeld. Witte asperges daarentegen zijn verkrijgbaar van half april tot ongeveer eind juni. Dat is helaas niet zo lang, maar het maakt ze wél extra speciaal! Daarom vertellen we je graag meer over het witte goud van de lente en natuurlijk verwennen we je met twee aspergerecepten voor witte en groene asperges.

asperge

De groene en witte asperge onder de loep

De asperge, ons allen wel bekend, is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Het eerste verschil tussen de verschillende soorten asperges begint tijdens het groeien. Witte asperges zijn de scheuten van de plant die nog onder de grond groeien. De groene asperges zijn het gedeelte van de plant dat boven de grond groeit. Dit zorgt ook voor het grootste verschil: de kleur.

Doordat witte asperges in principe geen daglicht zien tot ze worden gestoken, verkleuren ze niet of nauwelijks en blijven ze prachtig wit. De groene asperges hebben de zon wel gezien en daar werkt het licht juist andersom: door zonlicht krijgen ze hun kenmerkende groene kleur.

Het gekke broertje, de paarse asperge

De paarse asperges zijn overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en Australië. Paarse asperges groeien, net als groene, boven de grond en vangen daarom meer zonlicht op dan hun witte broertje. Als de asperges hun kopjes net boven de grond uitsteken, zijn ze paars van kleur. Omdat paarse asperges een 20% hoger suikergehalte hebben dan groene asperges, zijn ze het zoetst van alle drie en daardoor erg fijn in verse salades. Wanneer je ze zou koken, worden ze donkergroen met een paarse tint. Bij het grillen blijft de paarse kleur mooier behouden. Mocht je de dieppaarse kleur graag behouden, dan kun je ze rauw verwerken in een salade. Eventjes met een dunschiller in flinterdunne plakjes schaven en voilà!

De smaak

Over smaak valt niet te twisten, maar er zit zeker een verschil tussen de witte en groene asperges. Zo zijn de witte iets zoeter en vooral delicater van smaak en smaken de gekleurde broertjes een stuk sterker. Wanneer je groene asperges bereidt, kun je sterkere smaken, zoals Parmezaanse kaas, gedroogde ham en zware sauzen toevoegen. De witte asperge komt het beste tot z’n recht met meer subtiele smaakmakers, zoals achterham, een gekookt eitje en gesmolten boter – het klassieke recept voor asperges.

Hoe bewaar je asperges?

Het seizoen voor asperges is maar kort, dus geniet ervan zolang het kan! Asperges kun je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het beste in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges nog langer bewaren? Vries ze dan in: schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Op deze manier kun je ze vier tot zes maanden bewaren. Voor de bereiding is het niet nodig om ze eerst te ontdooien, leg ze direct in een pan met ruim kokend water.

Natuurlijk hebben we twee lekkere recepten voor je. Het eerste recept is een klassieker en blijft onze favoriet voor de witte asperges. In het tweede recept heb je groene asperges nodig en maak je een aspergetaart van filodeeg. Dit kun je ook gemakkelijk een dag van te voren bereiden, zodat het je wat werk scheelt op de dag zelf. De aspergetaart is koud ook heel lekker.

Recept: witte asperges met ham, ei en boter

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1½ kg verse witte asperges
  • 8 eieren
  • 500 g krieltjes
  • 13 g bieslook
  • snufje foelie of nootmuskaat
  • snufje zout
  • 10 g platte peterselie
  • 300 g flinterdunne beenham

Bereiding (30 – 45 minuten)

  1. Breng een pan met het water, een klontje boter, foelie en een snufje zout aan de kook. Schil de asperges goed, snijd circa 3 centimeter van de onderkant af en kook de asperges 2 – 3 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges in het vocht nagaren.
  2. Zet ondertussen de eieren op in een pan met koud water en kook deze in 8 minuten hard. Laat de eieren goed schrikken in koud water, maar laat ze niet afkoelen. Pel vervolgens de eieren en prak ze fijn. Pluk en hak de peterselie fijn en meng de peterselie door de geprakte eieren.
  3. Verwarm de plakken ham 9 – 10 minuten in het warme aspergevocht.
  4. Smelt de rest van de boter in een kleine pan. Schep vervolgens met een schuimspaan of lepel (pas wel op, de boter kan erg heet worden) de witte deeltjes van de boter. Zo houd je enkel de geklaarde goudgele boter over. Heb je onderop nog een witte massa? Giet dan voorzichtig de boter over in een ander schaaltje en zorg dat het witte blijft liggen. Zorg dat je de boter warm houdt.
  5. Haal vervolgens de asperges uit het vocht, laat ze uitlekken op een schone keukenhanddoek en verdeel ze over de borden. Verdeel het ei over de uiteindes van de asperges.
  6. Leg de ham in het midden van de asperges en schep de geklaarde gele boter over de kopjes van de asperges. Serveer met gebakken of gekookte krieltjes.

Een handige tip!

De schillen en stelen van de asperges kun je verwerken in een soep. Voor heldere aspergebouillon zet je de asperges op met 500 ml water (of bouillon). Breng aan de kook, laat kort trekken en druk door een zeef. Of laat de schillen meetrekken met kant en klare soep.

Recept: aspergetaart van filodeeg

Ingrediënten (4 – 6 personen)

  • 4 grote vellen filodeeg
  • 500 g verse groene asperges
  • 100 g beenham
  • 5 eieren
  • 200 g crème fraîche
  • Waterkers
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verwijder het kontje van de groene asperges en schil de asperges met een dunschiller. Kook de groene asperges in 5 minuten beetgaar in een grote pan met ruim water met een snufje zout. Laat ze goed uitlekken en dep ze iets droog met een theedoek.
  • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
  • Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met olijfolie. Plak er een tweede vel bovenop. Bestrijk deze ook met olijfolie en plak er nog een laag op. Doe dit ook met de laatste, die je ook met olie (of gesmolten boter) invet. Leg de laagjes filodeeg in de ovenschaal.
  • Klop de eieren samen met crème fraîche luchtig. Breng de vulling royaal op smaak met peper en zout. Hak wat verse bieslook en peterselie fijn en meng dit goed door de vulling.
  • Giet de vulling op het filodeeg.
  • Leg de groene asperges bovenop de vulling. Vouw de buitenste randjes van het filodeeg naar binnen en bestrijk met nog een beetje olie.
  • Bak de aspergetaart in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin. Mocht de bovenste laag te donker worden, bedek deze dan met een laag aluminiumfolie. Lekker met een frisse salade.

Laat je ons weten wat je van de recepten vond?

Vorig artikel
De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje
Volgend artikel
Komende week: ansjovis in de box! Komende week: ansjovis in de box!

Gerelateerde artikelen