Komende week: ansjovis in de box!

19 april 2017
door Lizzie Winckel Achter de schermen

  Is het je al eens opgevallen dat ansjovis voor een ware smaakexplosie zorgt?

  Dit kleine zeevisje is familie van de haring en komt vooral voor in de Middellandse Zee, de Zwarte Zee, de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan. Ansjovis komen we daarom veel tegen in de mediterrane keuken. Je kunt dit visje bijvoorbeeld gebruiken als smaakmaker voor pasta en salades of als topping op een pizza. In Spanje legt men de verse ansjovis vaak eerst in azijn of citroensap. Ze voegen er enkel wat olijfolie, knoflook en peterselie aan toe. Wist je trouwens dat ansjovis ook vaak te vinden is in tapenades? De ansjovis is dus eigenlijk van alle markten thuis en kun je overal voor gebruiken.

  De ansjovis is een straalvinnige vis, die gemiddeld 20 centimeter lang wordt. Hij heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak en voedt zich voornamelijk met plankton. Onze ansjovis komt van onze visleverancier, Fish Tales. We vertellen je er graag meer over.

  Onze ansjovis-leverancier, Fish Tales

  De ansjovis van Fish Tales wordt gevangen voor de kust van Argentinië. Deze visserij onderscheidt zich van veel andere visserijen, omdat er op een uiterst duurzame manier wordt gevist. Enkele jaren geleden resulteerde dit in het MSC-keurmerk. Dagelijks varen de vissers vanuit de haven van Mar del Plata op jacht naar een nieuwe verse vangst ansjovis. Zo ook visser Mariano die samen met zijn collega-vissers vist vanaf zijn boot Raffaela.

  Mariano en zijn crew werken hard – een goede vangst is van levensbelang. ‘Eigenlijk breng je als visser een groot offer: het familieleven verdwijnt vaak naar de achtergrond,’ vertelt Mariano. Maar hij doet het juist voor zijn familie. Engraulis anchoita is de Latijnse naam van de Argentijnse ansjovis. Deze vis zwemt in enorme scholen langs de kusten van de Atlantische Oceaan. De ansjovis was ooit overbevist, maar de stand is inmiddels hersteld. Deze vis kan namelijk goed tegen visserijdruk. Bovendien is er weinig bijvangst, doordat er alleen ansjovis in hun scholen zwemt.

  Vol met vitaminen

  Het vaak grote verschil tussen een lekkere en minder lekkere ansjovis uit blik zit ‘m deels in de visserij en deels in de manier van verwerken. Ansjovis in blik bevat veel eiwit,  gemiddeld boven de 20 gram per 100 gram. Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof voor het lichaam aangezien ze als bouwsteen voor het lichaam werken en hiermee de spieren verstevigen en onderhouden. Deze ansjovis in blik van Fish Tales bevat ook veel omega-3 vetzuren, die ontstekingen remmen en goed zijn voor een gezond hart- en bloedstelsel. Daarnaast bevat het ook vitamine A en B.

  Je kunt nog tot en met woensdag 19 april 23:59 uur kiezen
  voor dit recept met ansjovis en verse makreelfilet.

  Ga jij dit recept maken? We zijn benieuwd naar het resultaat!

  Vorig artikel
  De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje De asperge – het witte goud van de lente en zijn groene broertje
  Volgend artikel
  Eten uit je eigen tuin Eten uit je eigen tuin

  Gerelateerde artikelen