Eten uit je eigen tuin

23 april 2017
door Charlot van Scheijen Tips en Tricks

  Als HelloFresh’er krijg je natuurlijk al heel wat lekkere en verse producten thuisbezorgd, maar zelf planten laten groeien is alleen al als hobby de moeite waard.

  En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, heb je daar niet eens een tuin voor nodig – met een bak op je balkon of zelfs in de vensterbank kom je al een heel eind. Wij geven je tips en tricks om je moestuincarrière te starten.

  planten

  Kruidenplanten

  Zeker als je geen hele groene vingers hebt, is het slim om te beginnen met niet al te veeleisende planten. Potjes met kruidenplantjes doen het altijd goed. Kies voor plantjes van goede kwaliteit, bij voorkeur bij een kweker zelf (op de plantenmarkt bijvoorbeeld) of in het tuincentrum. Plantjes uit de supermarkt zijn meestal wat minder sterk omdat ze niet gekweekt zijn om lang te leven. Kruidenplantjes zijn handig omdat je dan altijd verse kruiden bij de hand hebt, maar zijn ook een goede manier om geld te besparen. Voor een klein bosje in plastic verpakte kruiden betaal je in de supermarkt al bijna evenveel als voor een heel plantje.

  Harde kruiden als rozemarijn, laurier, salie en tijm zijn makkelijk in onderhoud en kunnen ook buiten overleven. Zachte kruiden als oregano, basilicum, bieslook en dille zijn iets kwetsbaarder, maar zijn met de juiste verzorging gemakkelijk te onderhouden. De takjes van harde kruiden kun je goed gebruiken in de oven. Leg wat takjes over groenten in de oven, of op een kip die je gaat roosteren.

  Zachte kruiden doen het goed in marinades, dressings of fijngehakt als topping op je gerecht. Probeer eens mozzarella te marineren in olijfolie, verse oregano, citroenschil, een half teentje knoflook, zout en peper. Heerlijk met wat brood bij de borrel of met wat sla (die je zelf hebt gekweekt misschien). Je kunt het beste met een schaar afknippen wat je nodig hebt; in je hand zitten bepaalde zuren waar sommige zachte kruiden niet zo goed tegen kunnen.

  Sla

  Sla is een dankbaar product om zelf te kweken. Het neemt niet veel ruimte in en groeit snel. Je kunt sla planten vanaf half april tot eind juni, in de volle grond of in potten op je terras of balkon. Slakken zijn net zo dol op sla als wij, dus houd rekening met wat ongewenste gasten op je slaplantjes.

  Groenteplanten

  Een plant met paprika’s, pepers of tomaatjes kan goed in een pot en is heel leuk om te zien groeien. Je kunt in plaats van met een hele plant ook beginnen met een stekje of zelfs zaadjes en die steeds verpotten in een grotere pot. Dat kost wel wat tijd en een klein beetje moeite, maar je hebt wel een heleboel plezier van je werk. In het tuincentrum vind je verschillende soorten groenteplanten en -zaadjes.

  Fruitplanten

  Fruit kun je ook zelf kweken. Bramen, bessen, frambozen en zelfs kiwi’s kun je allemaal in ruime bakken zetten. Aardbeien doen het ook perfect en zien er ook nog eens gezellig uit met hier en daar een bloemetje voordat er vruchten in komen (dat geldt trouwens voor veel fruit- en groenteplantjes). Wanneer je welke plantjes het beste kunt planten, zie je in onze zaaikalender. Wij zijn benieuwd naar de resultaten!

  zaaikalender

  Heb jij al een moestuintje? Laat ons weten wat je zaait!

  Vorig artikel
  Komende week: ansjovis in de box! Komende week: ansjovis in de box!
  Volgend artikel
  Makkelijk zelf bouillon maken Makkelijk zelf bouillon maken

  Gerelateerde artikelen