Chocolade-kersttruffels
10 december 2018Kerstmis: een tijd van gezellig samenzijn en – als je het ons vraagt – vooral toch ook een tijd van eten. Véél eten. Geen betere afsluiter van jouw gezellige kerstavond dan deze chocolade-kersttruffels. Je vindt er bij de koffie vast nog een plekje voor!
Van de honderden hapjes tot de reusachtige kalkoen om dan af te sluiten met een heerlijke kerststronk. En als je dan denkt op het punt te zitten dat je echt niet meer kan, komt er nog koffie of dat extra glaasje wijn om je avond zalig mee af te sluiten. En wat als deze dan gezelschap krijgen van deze heerlijke kersttruffels? Daar zeg je toch geen nee tegen? Want laten we eerlijk zijn, deze chocoladetruffels zijn gewoon té lekker om te laten liggen!
Dadel-cashewtruffels
Pink Summer – Himbeere küsst Holunderblüte
Ingredients
- 75 g cashewnoten
- 150 g dadels, ontpit
- Citroensap
- 1 el bloemsuiker
- 1 el cacaopoeder
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 160°C. Leg de cashewnoten op een bakplaat en rooster ongeveer een uur in de oven of tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten afkoelen.
- Voeg de dadels, cashewnoten en wat citroensap toe aan een blender en mix tot een dikke pasta. Neem steeds 1 theelepel van het mengsel en rol dit tot kleine balletjes.
- Meng in een kom het bloemsuiker met het cacaopoeder en rol elk balletje door dit mengsel tot ze helemaal bedekt zijn.
- Koel de balletjes 2 – 3 uur in de koelkast. Smakelijk!
Veenbes-pistachetruffels met witte chocolade
Ingredients:
- 25 ml room
- 200 g witte chocolade
- 80 g veenbessen
- 40 g ongezouten pistachenoten
Instructions:
- Breng wat water aan de kook in een steelpan en leg een schaaltje bovenop het kokende water. Let op dat het schaaltje groot genoeg is zodat er geen water in loopt. Zet het vuur terug lager en voeg de room en de witte chocolade toe aan het schaaltje tot de chocolade gesmolten is.
- Hak ondertussen de veenbessen grof en voeg ze toe aan de gesmolten chocolade. Meng dit goed.
- Giet het chocolademengsel in een brede platte kom en laat 2 – 3 uur afkoelen in de koelkast. Roer na elk uur even om zodat het mengsel glad blijft.
- Hak de pistachenoten fijn. Neem steeds 1 theelepel van het chocolademengsel en rol dit tot kleine balletjes. Rol ze hierna door de gehakte pistachenoten zodat deze volledig bedekt zijn.
- Plaats de balletjes op een bord en laat ze nog ongeveer 1 uur hard worden in de koelkast. Smakelijk!
Kokostruffels met zwarte chocolade
Ingredients:
- 80 g boter
- 80 g bloemsuiker
- ½ el limoensap
- 1 tl vanille-extract
- 200 g zwarte chocolade
- 80 g droge kokosrasp
Instructions:
- Klop de boter met een staafmixer tot deze romig is. Voeg vervolgens de bloemsuiker, limoensap en het vanille-extract toe.
- Hak de chocolade grof. Breng wat water aan de kook in een steelpan en leg een schaaltje bovenop het kokende water. Let op dat het schaaltje groot genoeg is zodat er geen water in loopt. Zet het vuur terug lager en voeg de chocolade toe aan het schaaltje tot de chocolade gesmolten is.
- Roer de vloeibare chocolade door het botermengsel en voeg ook ongeveer 25 g gedroogde kokosrasp toe
- Koel het mengsel gedurende een uur in de koelkast. Neem daarna steeds 1 theelepel van het chocolademengsel en rol dit tot kleine balletjes. Rol deze balletjes in de resterende kokosrasp. Smakelijk!