6 dingen die je niet wist over kurkuma

16 juli 2015
door Marlies Our Cooking tools

    Heb jij wel eens kurkuma gebruikt? Dat kan op allerlei manieren. Niet alleen om gewoon mee te koken, maar ook om bijvoorbeeld thee van te zetten of door een smoothie te doen. Ben je benieuwd? Lees dan hieronder verder. 

    1. Gedroogd versus vers

    Verse kurkuma

    Verse kurkuma lijkt qua uiterlijk op gember, maar is wat fijner van structuur en heeft een oranje-gele kleur. Het is een wortel en je kunt deze net als gember schillen met een lepel. Bekijk hier hoe je dit doet. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde.

    Gedroogde kurkuma

    Verse kurkuma wordt gepeld, gekookt en gedroogd. Vervolgens wordt dit gemalen en zo heb je de droge versie van verse. Bepaalde oliën gaan tijdens dit proces verloren, waardoor de gedroogde variant een stuk minder smaak bevat dan de verse.

    2. Van kurkuma tot koenjit

    Kurkuma wordt ook wel turmeric, koenjit en (Indiase) geelwortel genoemd. De gedroogde variant staat ook geregistreerd als E-nummer E100.

    3. Maak er thee van!

    Benodigdheden voor 3 kopjes thee:

    • 750 ml water
    • 15 gram verse kurkumawortel
    • schil van 1/4 (biologische) citroen
    • scheutje amandelmelk (optioneel)
    • 1 tl honing (of ahornsiroop voor de veganistische versie)

    Benodigdheden:

    • Pan met deksel

    Bereidingswijze:

    1. Breng het water aan de kook in een pan met deksel. Laat hierin de wortel 15 minuten zachtjes koken. Voeg dan de citroenschil toe en laat nog 10 minuten koken.
    2. Schenk de thee in een kopje en roer er een theelepel honing doorheen. Voeg eventueel nog een scheutje warme amandelmelk toe.

    4. Gezond

    Kurkuma bevat gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vitaminen B6, B12, C, E en K. Ook bevat het curcumine, ijzer en magnesium. Het werkt maagzuur tegen en het kan ontstekingsremmend werken.

    5. Gooi het in de blender

    Naast thee kun je het ook gebruiken voor een smoothie. De lichtscherpe smaak geeft wat extra pit aan een groene smoothie. Ook smaakt het goed bij bijvoorbeeld een smoothie met banaan, dadels en munt.

    6. Bewaaradvies

    Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een plastic zak (of andere luchtdichte verpakking) bewaart, dan blijft dit zo’n 2 weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in.

    De gedroogde variant kun je maximaal een jaar op een koele en donkere plaats bewaren.

    Bron voor kurkumathee: http://bit.ly/1CXCiWg

    Vorig artikel
    4 Italiaanse picknickrecepten 4 Italiaanse picknickrecepten
    Volgend artikel
    3 picknick-ideeën met een Scandinavisch tintje 3 picknick-ideeën met een Scandinavisch tintje

    Gerelateerde artikelen

    1 reactie

    Janny Bosman schreef:

    Je geeft aan dat je hier kunt vinden hoe je kurkuma schilt. Ik was benieuwd. Helaas, ik kan het niet vinden. Leuke tip, maar ik wil niet eerst de website moeten spellen om het te kunnen vinden. En onder de knop ’tips’vind je helemaal een leuke tip – nl. dat de pagina er niet is…….. : ( .