3 picknick-ideeën met een Scandinavisch tintje
21 juli 2015
Zweedse gehaktballetjes (Svenska köttbullar)
Traditiegetrouw worden Zweedse gehaktballetjes gegeten met aardappelpuree en vossenbessenjam (lingonsylt). Wij vinden het ook erg lekker met een pastasalade met veel groenten.
Ingrediënten voor vier personen
- 500 g gehakt
- 4 el paneermeel
- 1,5 dl melk
- 1 ei
- Een halve ui
- 1 tl piment (kryddpeppar)
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Benodigdheden
- Kom
- Koekenpan met deksel
Bereidingswijze
- Meng het paneermeel met de melk in een kom en laat 3 minuten staan. Snipper de ui.
- Voeg vervolgens het gehakt, het ei, de ui, het piment en zout en peper toe aan de kom en meng goed.
- Kneed kleine gehaktballetjes van het deeg.
- Verhit olijfolie een koekenpan en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 7 minuten rondom.
Tip
Verwarm de gehaktballetjes voor het bakken kort in de oven. Zo voorkom je dat de balletjes tijdens het bakken uit elkaar vallen.
Noorse krabsalade met venkel en sinaasappel
Dit is een heerlijke frisse salade met de zilte smaak van krab. Het is lekker om deze salade kort van tevoren te bereiden, zodat de salade nog lekker fris is tijdens het opeten.
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 venkelknollen
- 3 sinaasappels
- 200 g wit krabvlees
- 4 takjes munt
- 2 avocado’s
- 1 groene peper
- 4 el olijfolie
Benodigdheden
- Mandoline of rasp
- Saladekom
Bereidingswijze
- Schaaf de venkel met een mandoline of rasp in dunne plakken. Schil de sinaasappel en snijd in parten. Verwijder de zaadlijsten van de groene peper en snijd fijn. Snijd de avocado in plakjes en hak de muntblaadjes grof.
- Meng de sinaasappelpartjes met de venkel, krab, munt, avocado en groene peper in een saladekom. Maak een dressing van het sinaasappelsap en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en besprenkel de dressing over de salade.
Deense haringsalade op brood
Ingrediënten voor 4 personen
- 220 g Hollandse nieuwe haring
- 125 ml zure room
- 1 el mayonaise
- 1 el grove mosterd
- 1 ui
- 1 volkoren brood
- 1 komkommer
- 2 el kappertjes
- 1 bosje radijs
Benodigdheden
- Kom
Bereidingswijze
- Verwijder het staartje van de haring en snijd de haring in stukjes van 2 cm. Meng de zure room met de mayonaise en mosterd in een kom. Schep hier de haring doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui.
- Snijd het brood in dikke sneeën en beleg elke snede brood met komkommer en ui. Verdeel hierover de haring en kappertjes.
- Snijd de radijs in partjes en neem mee, zodat je deze ter plekje bij de haringsalade op brood kunt serveren.
Geniet ervan!
Bronnen: http://bit.ly/1fa8ZKu, http://bit.ly/1J4e5nN en http://bit.ly/1Kca8io