Recept voor volkoren ontbijtkoek
24 juli 2015 door Frederieke Our Cooking tools
Met dit recept maak je een kruidige volkoren ontbijtkoek met dadels en rozijnen. Je brengt het op smaak met kaneel, gember, koekkruiden en mandarijnrasp. Zonder toegevoegde suikers dus!
Recept voor volkoren ontbijtkoek
Ingrediënten voor 12 plakjes
- 75 g dadels
- 60 g rozijnen
- 1 mandarijn
- 1 tl kaneel
- 10 g gember
- 200 ml water
- 2 el honing
- 200 g volkoren roggemeel
- 1 zakje bakpoeder
- 4 tl koekkruiden
- 1/2 tl zout
- 2 eieren
Bereidingswijze
- Snijd de dadels klein en laat de dadels en rozijnen 15 minuten wellen in een kom met warm water.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
- Schil de gember en rasp of snijd deze fijn. Was de mandarijn grondig en rasp de schil met een fijne rasp.
- Giet de dadels en rozijnen af en meng deze met de geraspte gember, mandarijnenschil en honing in een keukenmachine of hoge kom. Voeg een scheutje water toe en maal tot een grof beslag.
- Meng in een grote mengkom het volkoren roggemeel, bakpoeder, kaneel, koekkruiden en zout tot deeg.
- Maak een kuil in het midden van het deeg en breek hierin de eieren. Voeg de gemalen dadels en rozijnen toe en schenk het overige water erbij. Meng alles tot plakkerig deeg.
- Schep het deeg over in een cakevorm met bakpapier en bak de ontbijtkoek ongeveer 45 minuten in de oven.
- Controleer met een satéprikker of de ontbijtkoek goed gaar is. Laat eventueel nog 5 minuten langer in de oven staan.
Veel kookplezier! Wat is jouw favoriete bakrecept?