Onze visleverancier Han

28 juli 2015
door Frederieke Achter de schermen
  Visser Han achter het roer

  Visser Han achter het roer

  Vorige week zat er scholfilet in de box. Hier hebben we al eens geschreven over scholfilet. Afgelopen week zijn we langs geweest bij onze visleverancier Han in IJmuiden toen hij net de vis aan wal bracht. Hij zit al 40 jaar in de visserij en vertelt vol passie over zijn vak!

  Over Han

  “Ik ben 56 jaar en ik ben opgegroeid in Den Oever. Hier woon ik nog steeds. Ik ben 30 jaar gelukkig getrouwd en we hebben 2 dochters en een kleinzoon.” In de visserswereld wordt het vak van vader op zoon doorgegeven. Ook Han heeft het van zijn vader geleerd. “Als klein jongetje ging ik al mee de zee op, samen met mijn vriendjes in de zomervakantie. Je begint onderaan de ladder en leert elke dag nieuwe dingen. Het vak wordt van generatie op generatie doorgegeven.” Han loopt traditiegetrouw altijd op klompen. “Alleen in het weekend draag ik ‘gewone’ schoenen.”

  Han vaart op zijn eigen boot: de WR244 Margretha – Hendrika. “WR staat voor Wieringen en ik heb de boot naar mijn vrouw genoemd.” vertelt Han ons.

  Han en zijn crew

  Han (helemaal rechts) en zijn crew

  De haven van IJmuiden

  De haven van IJmuiden

  Het vissermanschap

  Han vist samen met 3 bemanningsleden van zondagavond tot en met vrijdagochtend voor de Hollandse kust van Terschelling tot Hoek van Holland. Ze vangen met het seizoen mee. In de winter wordt er vooral gevist op garnalen en kabeljauw. Platvis, zoals scholvis, plant zich in de winter voort en worden rond die tijd dan ook met rust gelaten. “Rondvis eet je met de ramen dicht en platvis eet je met de ramen open.” vertelt Han. Een bekende uitdrukking in de visserij.

  Meerdere keren per week wordt de haven van IJmuiden aangedaan om de vers gevangen vis te verkopen. Eerst wordt de vis in de visafslag aan de Halkade gesorteerd en vervolgens wordt de vis verkocht in de zogenaamde “mijnzaal”. De naam is afkomstig van het ‘mijn’ roepen van de kopers. Tegenwoordig mijn je met behulp van een digitale klok. Het is elke keer weer spannend hoeveel de vis oplevert.

  Alleen bij windkracht 7 of meer wordt er niet uitgevaren, maar in principe vissen Han en zijn bemanningsleden 24 uur per dag. De netten worden continu uitgehangen en geleegd. De vis wordt dan in ijs opgeslagen. Iedereen slaapt ‘s nachts dan ook ongeveer 1 uur en werkt dan weer 1 uur, enzovoorts. “Het slaapritme wordt deels bepaald door de hoeveelheid vangst. Weinig vis betekent meer slaap en vice versa.”

  “Na een week vissen wordt er elke vrijdag proviand ingeslagen, vullen we de gasolietank en controleren we alle netten en de boot op eventuele schade. Werken op zee is nooit saai. Het is altijd spannend wat er na een ‘sleep’ boven komt. Ook de natuurelementen houden je scherp. De wind en de zee zijn geen dag hetzelfde!”

  Han controleert de netten

  Han controleert de netten

  Het mooiste van het vak

  We vroegen Han wat hij het mooiste van zijn vak vindt: “De vrijheid die we op zee hebben is onbetaalbaar. Samen met de verrassing wat er elke keer in het net zit maakt dit mijn leven als visserman zo leuk. Ik ga vrijwel altijd moe maar voldaan naar huis! We hebben in Nederland zoveel lekkere verse visjes die relatief betaalbaar zijn. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij. Zonde dat er zoveel diepvriesvis van ver weg in de supermarkt ligt.”

  Favoriete vis

  “We eten aan boord regelmatig een vers visje. Ook vlees wordt wel gewaardeerd hoor. We werken hard, dus er wordt ook stevig gegeten aan boord. Gebakken vind ik schar en wijting het lekkerste. Voor gestoofde tarbot, rode poon en schar kun je me altijd wakker maken trouwens. Ook van gerookte vis word ik vrolijk. Daar gebruik ik dan het liefste tong of paling voor.”

  Hard aan het werk op zee

  Hard aan het werk op zee

  De boot wordt gecontroleerd op schade

  Wat is jouw favoriete vis?

  Vorig artikel
  Recept voor volkoren ontbijtkoek Recept voor volkoren ontbijtkoek
  Volgend artikel
  Het vlees in de HelloFresh Box Het vlees in de HelloFresh Box

  Gerelateerde artikelen