Wat is kaki?

24 september 2013
door Rianne In de keuken

  2577_200x200_scaled_croppDeze week vind je kaki in de Fruitbox. Kaki is, net als appel of peer, een verzamelnaam voor de kakivrucht. Er bestaan namelijk verschillende kakisoorten zoals Sharon, Persimon of Bouquet Persimon. De botanische benaming van kaki is Diospyros, wat godenvrucht betekent. Qua uiterlijk lijkt de kakivrucht op een vierkantige oranje vleestomaat met een kenmerkend kroonblaadje. De vrucht heeft een zoete smaak en wordt wel eens vergeleken met de smaak van peer en abrikoos.

  Wat is kaki?

  De kaki in de Fruitbox is de sharon. Sharonfruit is de naam van het rassoort dat afkomstig is uit de Sharonvallei in Israël. Deze vrucht is meestal pitloos en het vruchtvlees van rijp sharonfruit is lichtoranje, terwijl het vruchtvlees van de meeste andere kaki’s donkeroranje is. Een sharon kun je eten als de vrucht nog wat stevig is van structuur. De sharon bevat namelijk geen looizuur en hoeft daardoor niet overrijp gegeten te worden. Andere kakisoorten bevatten wel looizuur en zijn daardoor alleen lekker wanneer deze overrijp zijn. Een stevige sharon kun je net als een appel, met schil eten. Wanneer de vrucht rijp is, kun je deze uit de schil lepelen. Een rijpe Sharon kun je enkele dagen in de groentelade van je koelkast bewaren.

  Gezonde vrucht in de nazomer

  Een rijpe kaki bevat ongeveer 20% suiker en is rijk aan vitamine C. Ook is een kaki een bron van vezels en rijk aan provitamine A. Sharonfruit is alleen in het najaar en in de winter verkrijgbaar. Je kunt een lekkere smoothie, boordevol vitamine C, maken van de kaki in combinatie met ananas, kiwi en appel. Een warm welkom dus voor deze vrucht, die je in de wintermaanden van wat extra vitamine C voorziet!

  Vorig artikel
  Hoe eet je met stokjes? Hoe eet je met stokjes?
  Volgend artikel
  Snelle citroenmuffins Snelle citroenmuffins

  Gerelateerde artikelen