Keizerlijke kaneelbroodjes

15 november 2018
door Stephanie Reynaert Inspiratie

    Niets ruikt beter dan vers gebakken broodjes uit de oven en al helemaal als die broodjes kaneelbroodjes zijn! En zoals de kers op de… kaneelbroodjes, krijgen ze een heerlijk laagje glazuur bovenop. Besprenkel met karamel en rozijnen en het wordt wel héél moeilijk niet alle broodjes in één keer te verorberen. 

    Kaneelbroodjes met karamel en rozijnen

    Cinnamon buns

    Keizerlijke kaneelbroodjes

    Ingredients

    • Voor de vulling:

      • 100 g bruine suiker
      • 50 g vanillesuiker
      • 3 el kaneel
      • 150 g rozijnen
      • 40 g boter

      Voor het deeg:

      • 60 ml warm water
      • 10 g droge gist
      • 1 tl vanillesuiker
      • 65 g suiker
      • 180 ml volle melk
      • 50 g boter
      • 3 grote eieren
      • 1 tl zout
      • 500 g bloem

      Voor de karamel:

      • 115 g boter
      • 165 g bruine suiker
      • 1 el suikerstroop of honing
      • 85 g ahornsiroop
      • 1 tl vanille-extract
      • 75 g rozijnen

      Voor het glazuur:

      • 60 g roomkaas
      • 125 g poedersuiker
      • 1 tl vanille-extract
      • 1 – 2 el melk

    Instructions:

    1. Meng de bruine suiker, vanillesuiker en kaneel en zet opzij. De boter en rozijnen worden pas later gebruikt.
    2. Meng het water, de gist en 1 tl vanillesuiker in een kom. Laat ongeveer 5 minuten rusten om op te lossen en tot het luchtigwordt.
    3. Voeg dan de suiker, volle melk, boter, eieren, zout en 375 g bloem toe aan de kom. Meng tot een glad beslag (gebruik het paddle-opzetstuk als je een keukenmachine gebruikt).
    4. Haal het beslag uit de kom en kneed het langzaam tot een glad deeg terwijl je de resterende bloem toevoegt. (gebruik de haakbevestiging als je een keukenrobot gebruikt) Rol het deeg tot een grote bal.
    5. Vet de kom in met boter. Plaats de bal deeg opnieuw in de ingevette kom en rol zodat alle kanten bedekt worden met boter. Dek af met plasticfolie en laat in een tochtvrije, warme ruimte ongeveer 1 á 2 uur rijzen tot het deeg in omvang verdubbeld is.
    6. Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol in een rechthoekige vorm van ongeveer 45 cm lang en 30 cm breed. Verdeel de zachte boter voor de vulling over het oppervlak en strooi de suiker-kaneel vulling er gelijkmatig over. Verdeelde rozijnen over de vulling. Begin met de langste rand en rol het deeg op tot je een lange rol hebt. Leg met de naad naar beneden neer.
    7. Snijd de randen van de rol af in 16 gelijke stukken.
    8. Smelt de boter in een kleine pan op middelhoog vuur en voeg dan de bruine suiker, suikerstroop of honing, ahornsiroop en het vanille-extract toe. Breng dit mengsel aan de kook en zet het vuur dan lager. Laat ongeveer 3 tot 4 minuten sudderen tot de saus goudbruin is met een mooie glans.
    9. Giet ¾ van de karamel in de bakvorm (ongeveer 23 cm x 32 cm) en zorg ervoor dat de bodem helemaal bedekt is. Strooi de rozijnen gelijkmatig over de karamel.
    10. Leg de 16 gesneden plakjes bovenop de karamel en rozijnen, laat wat plaats tussen de plakjes. Bedek met een theedoek en laat het ongeveer een uur rusten op een warme plek.
    11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    12. Bak de broodjes gedurende 35 minuten goudbruin. Bedek de bakvorm halverwege met Aluminiumfolie zodat de broodjes niet te bruin worden.
    13. Terwijl het brood aan het bakken is, klop je de zachte roomkaas, poedersuiker en vanille-extract samen tot een gladde massa. Voeg melk toe tot de gewenste consistentie is bereikt.
    14. Haal de bakvorm uit de oven en verdeel de overige karamel en het glazuur over de kaneelbroodjes. Klaar!

     

    cinnomon buns

    Vorig artikel
    De lekkerste lasagnes De lekkerste lasagnes
    Volgend artikel
    4 x  zelfgemaakte granola 4 x zelfgemaakte granola

    Gerelateerde artikelen