4 x zelfgemaakte granola
19 november 2018
door Stephanie Reynaert
Inspiratie
Nood aan een gezond én snel ontbijt? Granola is de perfecte oplossing! De lekkere combinatie van noten, granen en zaden zorgt ervoor dat je energie hebt tot aan de middag. Geef ook jouw dag een crunchy start met deze vier vezelrijke granola-recepten. Ready, set, granola!
Chocolade-zeezoutgranola
Chocolade-zeezout granola
Ingredients
- 255 g havermout
- 160 g pecannoten
- 25 g kokossnippers
- 3 eetlepels suiker
- 1 theelepel zeezout
- 33 g cacaopoeder
- 27 g kokosolie
- 50 g ahornsiroop
- 80 g pure chocoladestukjes
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Voeg de havermout, pecannoten, kokosnippers, suiker, zeezout en cacaopoeder toe aan een keukenmachine (of mengkom). Meng alles goed door elkaar tot het geheel mooi verdeeld is.
- Verwarm de kokosolie en de ahornsiroop in een kleine steelpan tot het gesmolten is en meng alles doorheen met een lepel. Giet dit over de droge ingrediënten en roer goed.
- Verdeel het mengsel gelijkmatig op een bakplaat en bak het 20 minuten of tot het goudbruin is. Roer af en toe om om gelijkmatig bakken te garanderen.
- Laat de granola volledig afkoelen voordat je het in stukken breekt. Doe dit door ze te mengen met een lepel, of gewoon met je handen.
Tip: Ben je geen chocoladeliefhebber? Laat de chocoladestukjes achterwege of vervang ze door gedroogde vruchten.
Veenbes-sinaasappelgranola
Ingredients:
- 255 g havermout
- 80 g pecannoten
- 80 g walnoten
- 110 g honing
- 1/2 theelepel vanille-extract
- 1/2 theelepel sinaasappelrasp
- 1 eetlepel kaneel
- 111 g zonnebloemolie
- 150 g gedroogde veenbessen
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Meng de havermout, pecannoten en walnoten in een grote kom.
- Verhit de honing, vanille-extract, sinaasappelrasp, kaneel en zonnebloemolie in een middelgrote pan op een middelhoog vuur. Laat het een minuut of twee koken.
- Giet het mengsel over de havermout in de kom en roer door.
- Verdeel het mengsel in een enkele laag op de bakplaat. Bak 20 minuten of tot de granola knapperig en geroosterd is. Roer één keer, halverwege het bakken.
- Plaats de gebakken granola op een rooster om af te koelen. Breek de granola als ze afgekoeld is en meng de gedroogde veenbessen of het gedroogde fruit erdoor. Bewaren in luchtdichte pot.
Pistache-olijfoliegranola
Ingredients:
- 255 g havermout
- 240 g gepelde pistachenoten
- 100 g kokossnippers
- 75 g ahornsiroop
- 120 ml extra vierge olijfolie
- 1 theelepel zeezout
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel kardemom
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Meng in een grote kom de havermout, pistachenoten, kokossnippers, ahornsiroop, olijfolie, zout, kaneel en kardemom.
- Verdeel het mengsel op de bakplaat in een gelijkmatige laag en bak 45 minuten tot ze goudbruin en goed geroosterd zijn. Roer om de 10 minuten.
- Laat de granola volledig afkoelen en breek ze in stukken. Doe dit door het te mengen met een lepel, of gewoon met je handen. Bewaar de granola in een luchtdichte pot.
Ahornsiroop-macadamiagranola
Ingredients:
- 170 g havermout
- 66 g kokosvlokken
- 110 g macadamianoten
- 2 eetlepels kokosolie
- 8 eetlepels ahornsiroop
- 2 theelepels vanille-extract
Instructions:
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
- Meng de havermout, kokosvlokken, macadamianoten, kokosolie, ahornsiroop en vanille-extract in een kom.
- Verdeel het mengsel op de bakplaat en bak 25 minuten of tot ze goudbruin zijn. Roer om de 10 minuten.
- Laat de granola volledig afkoelen en breek ze in stukken. Doe dit door het te mengen met een lepel, of gewoon met je handen. Bewaar de granola in een luchtdichte pot.