In het seizoen: 3x razendlekkere rabarber-recepten 25 mei 2021

door Laurine In de keuken
'); var toc = $(this).text(); var toc = toc.replace(/(\d+(?:\.\s)*)/, '$1'); $('.post-contents ol').append('
  • ' + toc + '
  • '); $('.post-contents').addClass('toc-inside'); }); });

    Niets schreeuwt meer “lente” dan roodroze rabarber. Deze friszure groente komt vaak voor in zoete lekkernijen, zoals taarten en crumbles, maar doet het net zo goed in hartige bijgerechten en lente-cocktails. Nu rabarber in het seizoen is, hebben wij drie unieke en onweerstaanbaar lekkere rabarber-recepten voor je. Wij zijn benieuwd hoe snel je in de keuken staat om deze recepten te maken. 

    Rabarbertaart

    Wij krijgen spontaan trek bij het zien van deze heerlijke rabarbertaart, jij ook? 🥧 Perfect voor bij de koffie, thee, als snack, voor een verjaardag of als dessert. Je scoort er gegarandeerd mee!

    Voor de bodem

    • 250 g bloem
    • 75 g suiker
    • 150 g boter
    • 1 snuifje zout
    • 1 ei

    Voor de vulling

    • 1 pak puddingpoeder met vanillesmaak 74 g 
    • 400 ml melk
    • 100 g fijngehakte witte chocolade
    • 30 g suiker
    • 2 eidooiers
    • 200 g room
    • 2 g agar-agar poeder 
    • 1 el Custardpoeder 

    Topping

    • 750 g rabarber
    • 40 g suiker
    • 3 el frambozenjam
    1.  Meng in een grote mengkom de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar en kneed. Wikkel het deeg in folie en laat ca. 30 minuten afkoelen.
    2. Verwarm de oven voor op ca. 180 °C. Rol het deeg uit en leg in de bakvorm. Trek de randen een beetje omhoog en druk lichtjes aan. Prik de bodem een paar keer in met een vork en bak vervolgens op het middelste rooster in de oven gedurende 20 – 25 minuten.
    3. Ondertussen: Klop in een kleine kom de puddingpoeder met 6 – 7 eetlepels melk tot een gladde massa. Verwarm de resterende melk in een steelpan, roer er de bereide pudding melk door en breng aan de kook. Roer hier de fijngehakte witte chocolade doorheen. Voeg de suiker en eidooiers toe en laat sudderen. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
    4. Schil de rabarberstengels grof, snijd de droge uiteinden eraf. Afhankelijk van de dikte, in de lengte doormidden snijden en in stukken van 3 – 4 cm dik snijden. Sauteer deze in een koekenpan op matig vuur gedurende 3 – 4 minuten. Voeg een beetje water toe, roer de suiker en de frambozenjam erdoor. Laat alles sudderen tot de rabarberstukjes de gewenste consistentie hebben bereikt. Haal de pan van het vuur en zet apart.
    5. Klop in een grote mengkom de room stijf met een snufje zout. Mix de vanillepudding tot een gladde massa en schep er stijfgeklopte slagroom door. Meng de agar-agar in een kom met warm water. Zorg dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Roer er 1 eetlepel custardpoeder door. Verdeel of giet dit mengsel over de taart, maak het af met stukjes framboos-rabarber. Nog even geduld: zet de taart 2 – 3 uur in de koelkast voor je ‘m serveert.

    Rabarber-chutney

    Deze rabarber-chutney is ontzettend lekker en zet je zo op tafel 🍴! Het geeft een frisse en zoete smaak en is onmisbaar bij een lekker kaasplankje.  

    Ingrediënten

    • 800 g Rabarber, in grove stukken gesneden
    • 200 g suiker
    • 200 ml ciderazijn
    • 40 g verse gember, geraspt
    • 1 vanillestokje, zaadjes eruit geschraapt (of 2 theelepels vanille-extract)
    • 1 kaneelstokje
    • 1 el kruidnagels

    Bereiding

    1. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem. Breng aan de kook en laat 1½ uur op middelhoog vuur koken – tot de rabarber is afgebroken en het mengsel dik en jam-achtig is geworden.
    2. Laat 10 minuten afkoelen in de pan en verdeel gelijkmatig over gesteriliseerde potten.
    3. Kaasplankje erbij en genieten maar!

    Rabarber Aperol Spritz

    Als afsluiter hebben we de perfecte toevoeging voor de vrijdagmiddagborrel: rabarber Aperol Spritz 🍹 Een keer iets anders dan witte wijn of bier 😉. Het is een frisse en zoete smaakmaker en ziet er ook nog eens feestelijk uit 💃.

    Ingrediënten

    • 600 g sabarber
    • 80 g suiker
    • 150 ml appelsap
    • 300 ml Aperol
    • 1 fles prosecco uit het wijnschap van de HelloFresh Markt

    Bereiding

    1. Snijd de rabarber in kleine stukjes en doe in een pan met 80 g basterdsuiker en 150 ml appelsap. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
    2. Zeef het sap door een fijne zeef en zet weer op het vuur om in te koken, tot je ongeveer 200 ml overhoudt.
    3. Laat de siroop volledig afkoelen en zet daarna in de koelkast.
    4. Neem zes wijnglazen en vul 1/3 met Aperol, voeg een scheutje rabarbersiroop toe en vul aan met gekoelde prosecco. Even roeren en proosten maar!

    Heb jij nog andere leuke recepten met rabarber? Deel ze met ons en tag #hellofreshbe