Rabarber koken doe je zo
9 mei 2017Rabarber koken is iets waarvan in grootmoeders tijd iedereen hoe het moest, maar in de loop der jaren is het toch een beetje een vergeten groente geworden. De rabarber is een paar jaar geleden ‘herontdekt’ en dat is maar goed ook, want het is een echte voorjaarsfavoriet.
Rabarber wordt nog weleens aangezien voor fruit, omdat het vooral zoet gegeten wordt, maar het is een groente. Rabarber groeit in de lente en zomer in de buitenlucht, en in de winter wordt hij verbouwd in de kas. Dit heet geforceerde teelt.
De friszure smaak van rabarber is kenmerkend – naarmate het seizoen vordert wordt hij steeds zuurder. Je moet er dus vroeg bij zijn voor de zoetste rabarber.
Schoonmaken
Rabarber hoef je niet te schillen. Je verwijdert alleen de harde stukken aan de onderkant van de verse stengels en aan de bovenkant haal je de restjes van het blad eraf. Vervolgens spoel je de rabarber af onder de kraan.
Koken
Er zijn heel veel manieren om rabarber klaar te maken. Koken is over het algemeen de meest gekozen manier. Als je rabarber kookt met wat suiker heb je eigenlijk al een compote. Dit is lekker om zo te eten met wat kaneel, als bijgerecht bij een stoofschotel of ‘s ochtends bij het ontbijt, bijvoorbeeld door de yoghurt.
Rabarbercompote
Er zijn talloze recepten om compote te maken, maar met dit basisrecept zit je altijd goed. Wil je meer of minder compote maken? Houd als vuistregel aan dat je per 100 gram rabarber ongeveer 10 gram suiker gebruikt. Houd jij van een zoete compote? Voeg dan wat extra suiker toe.
Maak deze compote en bewaar hem 2-3 dagen in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer. Als je hem opdeelt in kleinere porties, kun je het gemakkelijk ontdooien en bijvoorbeeld eten door de yoghurt bij je ontbijt, als toetje bij ijs of als extraatje bij de wentelteefjes.
Ingrediënten
Voor 2-3 personen
- 300 gram rabarber
- 30 gram suiker (je kunt kiezen voor kristalsuiker, maar ook rietsuiker of bruine basterdsuiker is lekker)
- Scheutje water
Bereidingswijze
- Snijd de rabarber in stukjes
- Kook ongeveer 10 – 15 minuten op laag vuur in een klein laagje water in een pan met deksel
- De rabarber is gaar wanneer hij uit elkaar begint te vallen
- Zet het vuur laag en voeg suiker of eventueel kaneel of andere kruiden toe naar smaak
- Heb je wat yoghurt over? Dit kun je goed door de compote roeren om hem een beetje romig te maken. Doe dit niet als je de rabarber in wilt vriezen.
Maak jij graag rabarbercompote, maar wil je wel eens iets anders proberen met deze verse groente? Wij verzamelden een aantal van de lekkerste recepten voor je. Stengels in de aanslag!
Aardbei-rabarbersalade met spinazie, munt en pistachenoten
In dit recept voor een bijzondere en kleurrijke salade week je de rabarber in plaats van deze te koken. Je laat hem minstens een half uur marineren waardoor hij zachter wordt. Hoe jonger de rabarber, hoe beter voor dit recept. De jonge rabarber is een stuk zoeter, dus beter geschikt om ‘rauw’ te eten.
Ingrediënten
- 50 g pistachenoten, gepeld
- 2 rabarberstelen
- 2 el honing
- 1 el Grand Marnier likeur
- 1 el citroensap
- 400 g aardbeien
- bosje munt
- 150 g spinazie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster de pistachenoten 6 – 8 minuten. Schep af en toe om. Hak de noten – als ze wat zijn afgekoeld – in grove stukken.
- Verwijder de kroontjes en snijd de aardbeien in kwarten, en de rabarber diagonaal in stukjes. Ga voor dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm.
- In plaats van te koken, week je de rabarber. Meng de honing, Grand Marnier en citroensap in een kom en voeg de rabarber toe. Laat dit weken tot de rabarber wat zachter is geworden.
- Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng.
- Serveer en eet smakelijk!
Rabarbercrumble recept
Recepten voor een crumble zijn soms ingewikkeld, maar dat is nergens voor nodig. Een krokante kruimlaag maak je heel simpel met slechts een paar ingrediënten.
Ingrediënten:
- 500 g rabarber, in duimgrote stukken gesneden
- 100 g fijne rietsuiker of bruine basterdsuiker
- scheutje water
Voor de kruimlaag:
- 140 g zelfrijzend bakmeel
- 85 g koude roomboter
- 50 g bruine basterdsuiker
- 50 g fijngehakte walnoten of amandelen
Benodigdheden:
- Pan met deksel
- grote mengkom
- ovenschaal
- oven, voorverwarmd op 220 graden (hetelucht)
Bereidingswijze:
- Breng de rabarber en de fijne bruine suiker samen met een scheutje water aan de kook.
- Kook ongeveer een kwartier op laag vuur. De rabarber moet zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Ben jij gek op lekker zoet? Dan kun je op dit punt eventueel naar smaak een beetje meer suiker toevoegen.
- Schep de rabarber in een ovenschaal.
- Kneed de boter en bloem in een mengkom losjes met je vingers tot een kruimelig deeg. Schep hier de basterdsuiker en noten doorheen en verdeel het kruimeldeeg over de rabarber.
- Bak een half uurtje in de oven op 220 graden of tot je kruimlaag een mooie gouden kleur heeft.
- Lekker met slagroom of een bol vanilleijs.
Rabarberlimonade recept
Wij zijn ook altijd op zoek naar recepten voor lekkere drankjes. Dit recept is snel klaar en ziet er, gedecoreerd met een stengel rabarber, ook lekker vrolijk uit.
Ingrediënten
- 5 rabarberstelen
- 3 el rietsuiker
- ½ citroen, geperst
- 15 g gember, geschild en geraspt
- 1/2 vanillestokje
- 500 ml water om de rabarber in te koken
- 500 ml koud water om de limonade te mengen
- ijsblokjes
Bereidingswijze
- Snijd de rabarber in kleine stukjes.
- Schraap met een mes de vanille uit het vanillestokje en breng dit samen met de rabarber, rietsuiker, citroensap, gember en 500 ml water aan de kook. Kook 10 -15 minuten tot de rabarber zacht is.
- Neem de pan van het vuur en laat het mengsel ongeveer een half uur trekken.
- Schenk door een fijne zeef of kaasdoek in een kan. Koel de limonade in de koelkast tot je klaar bent om hem te serveren en schenk dan bij met een beetje water.