7x dit maak je met een restje verse kruiden
11 mei 2021Elke week bezorgen wij alle boodschappen in de juiste hoeveelheden, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je toch wat overhoudt. Met deze tips voorkom je dat jouw restje verse kruiden in de prullenbak belandt. Van kruiden-ijsblokjes tot zelfgemaakte pesto – ontdek de lekkerste recepten!
Wist je dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 41 kilo eten per persoon per jaar kunnen redden door minder weg te gooien? Daar dragen wij graag een steentje aan bij. Zo bestellen wij alle ingrediënten voor jouw recepten pas na de besteldeadline en vind jij alles in de juiste hoeveelheden in je box. Help je mee in onze strijd tegen voedselverspilling?
1. Kruiden-ijsblokjes als smaakmaker
Door verse kruiden met olie in te vriezen, heb je altijd een goede smaakmaker bij de hand. Perfect als basis voor een stoofpotje, soep of saus.
Bereiding:
- Was de kruiden en laat ze goed drogen
- Snijd ze in stukjes
- Doe de kruiden met olijfolie in een ijsblokjesvorm
Je kunt het zo wel zes maanden bewaren.
Tip: Gebruik stevige kruiden, zoals rozemarijn, salie, oregano en tijm. Een restje zachtere kruiden zoals basilicum, dille en munt kun je beter niet invriezen. Maar geen zorgen, ook voor zachtere kruiden hebben we tips!
2. Gedroogde kruiden
[columns_row width=”third”] [column] [/column] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]Dit is misschien wel een van de makkelijkste manieren om je verse kruiden langer te bewaren. En ze zijn niet alleen langer houdbaar, je kunt er zo ook een eigen kruidenmengsel van maken. Bundel de kruiden samen met een touwtje en hang ze aan een haakje. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt het ongeveer 8 tot 10 dagen voordat ze gedroogd zijn.
Zodra de kruiden kruimelen (probeer dat maar eens uit te spreken zonder te struikelen over je woorden) zijn ze droog genoeg. Nu kun je bijvoorbeeld jouw eigen Provençaalse kruidenmix maken. Met een mengsel van oa. tijm, rozemarijn, basilicum en dragon geef jij jouw kip, vis of aardappelen eenvoudig extra smaak.
3. Perfecte pesto
[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column] [/column]
[/columns_row]Pesto komt van het Italiaanse woord ‘pestare’, dat stampen betekent. Traditioneel wordt het gemaakt van verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie. Maar zoals je weet houden wij van variatie. Daarom zijn we gaan experimenteren in de keuken om een romige, licht zoete variant met pit te maken waarbij jouw restje koriander goed van pas komt.
Ingrediënten:
- 2 groene chilipepers
- Restje verse koriander
- 4 el olijfolie
- Handje walnoten
- 1 tl honing
- Parzemaanse kaas (naar smaak)
- Peper & zout (naar smaak)
Bereiding:
- Mix de chilipepers, koriander en olijfolie in een blender tot alles is fijngemalen.
- Hak de walnoten en voeg samen met een snufje zout toe aan de rest van het pesto-mengsel in de blender.
- Voeg de honing toe en zet de blender aan.
- Doe de pesto in een schaaltje en voeg naar smaak Parmezaanse kaas en peper & zout toe.
Tip: Het geheim van een goede pesto is blijven proeven! Zo maak jij de perfecte pesto voor jou.
4. Mango-basilicum-smoothie
[columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]Verse kruiden drinken? Dat klinkt misschien bijzonder, maar met een beetje hulp van wat fruit en amandelmelk maak je er zo een hemels drankje van. We testten het met basilicum en moeten toegeven: niet alleen qua kleur, maar ook qua smaak is het een feestje!
Ingrediënten (2 personen):
- 375 ml amandelmelk
- 1 mango
- restje verse basilicum zonder steel
- 1 banaan
- IJsklontjes
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten in de blender en meng tot het een perfecte, gladde smoothie is. Is het te dik? Voeg meer amandelmelk toe.
5. Next level olijfolie
[columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]Rozemarijn over? Perfect! Dit gaat jouw olijfolie extra smaak geven.
Bereiding:
- Was de rozemarijn en droog deze daarna tot er geen spatje water meer op zit.
- Pak een fles met een goed afsluitbare dop. Was én droog deze goed.
- Doe de takjes rozemarijn in de fles en giet er olijfolie bij. Bewaar het 1 tot 2 weken in een koude, donkere plek.
- Jouw zelfgemaakte rozemarijn-olijfolie is klaar om jouw pizza, brood, marinade of soep extra smaak te geven.
6. Kruidenboter
[columns_row width=”half”] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]Na de eerste hap vraag je je vast al af waarom je dit nooit eerder hebt gedaan. Boter, knoflook en een beetje tijm – zo simpel is het! Je hoeft alleen nog vers stokbrood te halen.
Tip: Wij hebben gekozen voor tijm, maar probeer ook eens kruidenboter met dille, peterselie en bieslook.
Ingrediënten:
- 1 knoflookteen
- 120 g boter (ongezouten)
- 1/4 tl zout
- 2 tl citroenrasp
- 2 tl tijm
Bereiding:
- Pers de knoflook en doe samen met de rest van de ingrediënten in een kom. Pak de staafmixer en mix het geheel tot alles fijngemalen is.
- Maak er een bal van en leg dit op plastic folie. Draai de uiteinden dicht en laat het 2 tot 3 uur in de koelkast liggen.
- Laat de kruidenboter op kamertemperatuur komen voordat je het op je stokbroodje smeert.
7. Smakelijk water
Rozemarijn is niet alleen lekker als smaakmaker in je gerechten. In combinatie met grapefruit of pompelmoes geeft het jouw glas water een boost. Snijd hiervoor een grapefruit door de helft en vervolgens in plakjes. Doe dit in een fles met 2 – 3 takjes rozemarijn. Voeg er water aan toe en zet even in de koelkast. Roer voor het serveren goed door. Let op! Laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan in verband met mogelijke bacteriën.
Tip: Geen fan van grapefruit en rozemarijn? Probeer eens citroen met munt en komkommer.