Het verschil tussen een eetlepel en een theelepel 3 november 2016

door Lizzie Winckel Tips en Tricks

Soms kan het best lastig zijn: in de ingrediëntenlijst van je recept staat bijvoorbeeld dat je één eetlepel zonnebloemolie moet nemen en één theelepel kurkuma. Maar hoeveel is nu precies een eetlepel of een theelepel? Wij helpen je uit de brand!

hf_blog_post_spoons

De eetlepel uit je besteklade heeft vaak een inhoud van ergens tussen de 10 en 12 ml. Maar natuurlijk zijn niet alle lepels van hetzelfde formaat. Hetzelfde geldt voor een theelepel of een koffielepel: daar heb je verschillende maten van. En dan nog een mogelijkheid: neem je een afgestreken lepel of eentje met een bergje erop?

Maatlepel

Als je de verkeerde maten aanneemt heeft dat direct gevolg voor de smaak van je gerecht. Staat er in je recept dat je een eetlepel kurkuma nodig hebt om curry op smaak te brengen, en je gebruikt een eetlepel met een inhoud van 10 ml om je kurkuma af te wegen, dan krijg je een curry met een hele sterke smaak. Wij hanteren daarom in onze receptenkaarten maatlepels, zodat het niet nodig is om zelf af te meten. Een maatlepel wordt gebruikt om hoeveelheden af te meten. Er zijn maatlepels van verschillende groottes, zoals een halve theelepel, een theelepel en een eetlepel. In vergelijking met een maatbeker kunnen kleine hoeveelheden veel nauwkeuriger worden afgepast. Mocht je het wel met een theelepel of eetlepel afwegen, onthoud dan deze geheugensteuntjes:

Nog even op een rijtje

  • 1 theelepel (tl) is 5 ml.
  • 1 eetlepel (el) is 15 ml.

Geheugensteuntje

  • 1 eetlepel zout is ca. 10 g
  • 1 eetlepel suiker is ca. 12 g
  • 1 eetlepel boter is ca. 12 g
  • 1 eetlepel bloem is ca. 8 gr
  • 1 eetlepel rijst is ca. 12 g

De volgende keer dat je een recept voor je hebt en ziet dat er eet- en/of theelepels worden gebruikt, weet je nu dat er een vast gewicht mee bedoeld wordt. Uiteraard kun je gewoon je eigen lepels blijven gebruiken, maar let er goed op dat je de twee verschillende lepels gebruikt. Ter informatie: in een gedroogde kruidensachet van HelloFresh zitten gemiddeld 3 theelepels kruiden per zakje.

Twijfel je nog steeds, weeg het dan even af. Ons advies: neem het zekere voor het onzekere en gebruik je maatlepels als je er al eentje hebt, of schaf er eentje aan voor een paar euro. Het zal zeker schelen in hoe recepten uitpakken en smaken!

Vorig artikel
Licht verteerbaar eten Licht verteerbaar eten
Volgend artikel
Hello Kookhulp! Hello Kookhulp!

Gerelateerde artikelen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.