Havermout ontbijtrecepten

7 oktober 2016
door Charlot van Scheijen Gerechten

    Ben je op zoek naar een voedzaam en veelzijdig ontbijtje? Havermout is je antwoord! 2016_week-10_banners_website25Waar havermout vroeger een beetje een stoffig, geitenwollensokken-imago had, is dat nu helemaal omgeslagen. Op steeds meer plekken komen we havermoutrecepten tegen. Gelukkig maar, want havermout is voedzaam, veelzijdig en hartstikke lekker!

    Voedzaam

    Heb je vaak een uurtje na je ontbijt alweer honger? Dan is ontbijten met havermout voor jou een goed idee. Het is rijk aan vezels en de koolhydraten die er in zitten worden langzaam opgenomen. Zo ontstaat er geen snelle piek in je bloedsuikerspiegel en wordt de energie erin langzaam afgegeven aan je lichaam.

    Havermoutontbijt

    Je kunt een havermoutontbijt heel simpel houden: gewoon wat havermout zachtjes 2 minuten laten koken in water of (plantaardige) melk en opeten. Dat kan, maar is niet zo spannend qua smaak. Dat kan lekkerder als je het ons vraagt! Fruit is een goede toevoeging aan je havermout, net als geraspte wortel, rauwe courgette, gedroogd fruit en noten. Voor extra smaak kun je dan specerijen toevoegen die je lekker vindt, zoals kaneel, kardemom, gemalen gember of vanille-extract. Om het wat zoeter te maken kun je wat honing toevoegen, agavesiroop, of wat (bruine) suiker.

    Koekjes, burgers en granola

    Dat havermout veelzijdig is, schreven we al. Je kunt er behalve een soort pap ook andere dingen mee maken. Havermoutkoekjes bijvoorbeeld (niet persé gezond – wel heel lekker!), of gebruik het in zelfgemaakte groenteburgers in plaats van paneermeel. Je kunt er zelfs brood mee bakken (let op: dit recept is in het Engels).

    Overnight oats

    Een van onze favoriete havermout ontbijt recepten is overnight oats. Je zet alles de avond ervoor klaar, zodat de havermout een nachtje kan weken in de melk. De volgende ochtend kun je het zo uit de koelkast pakken en opeten, maar wij vinden het lekkerder om het nog even warm te maken. Door de appel, kaneel en rozijnen smaakt dit ontbijtje een beetje naar appeltaart, lekker herfstig!

    Overnight oats met appel, kaneel en rozijnen

    Ingrediënten voor 2 personen:

    100 g havermout
    40 g rozijnen
    250 ml halfvolle of plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk)
    250 g Elstar appel
    1 1/2 tl kaneel
    2 el honing

    Benodigdheden:

    steelpan |

    Bereidingswijze:

    1. Voorbereiding op de avond van tevoren: meng de havermout met de helft van de rozijnen en de melk in een pan met deksel en laat een nacht wellen in de koelkast.
    2.  Op de ochtend zelf: verwijder het klokhuis van de appel (Elstar) en snijd klein.
    3. Voeg de appel, kaneel, een snufje zout en 2 el water per persoon toe aan de pan met deksel. Breng aan de kook en kook, afgedekt, 5 minuten op middelmatig vuur. Roer regelmatig door. Voeg eventueel een extra scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
    4. Verdeel de overnight oats over de kommen. Schenk de honing erover en bestrooi met de overige rozijnen.

     

    Vorig artikel
    5 speciale manieren om mais te serveren 5 speciale manieren om mais te serveren
    Volgend artikel
    4 tips om fit te blijven 4 tips om fit te blijven

    Gerelateerde artikelen