Recept voor Oma’s appeltaart
24 december 2015
door Trisha
Gerechten
Niets lekkerder dan een taart bakken waarbij het hele huis naar oma’s appeltaart ruikt.
We hebben een recept bedacht waarbij je heel gemakkelijk zelf een heerlijke bodem maakt (niets zo lekker als zelfgemaakt!) én waarbij je naast appels ook bramen toevoegt.
Recept voor appeltaart
Ingrediënten:
Voor de bodem
- 225 gr bloem
- 100 g boter
- Snufje zout
- 20 ml water
- 50 g poedersuiker
Voor de vulling
- 2 el bloem
- 1 kg appels (naar smaak – onze favoriet: Goudreinet)
- 400 g bramen
- 140 g basterdsuiker
- Snufje kaneel
- 1 ei
- 2 el melk
Benodigdheden:
- Kom (2x)
- Vershoudfolie
- Deegroller
- Springvorm
Bereidingswijze:
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Snijd de boter in stukjes (zie tip). Doe de poedersuiker, bloem en boter in een kom. Kneed goed en zorg ervoor dat de boter volledig is gemengd met de suiker en bloem. Voeg vervolgens het water toe en meng tot een egale bal deeg.
- Verpak in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Bereiding
- Bestrooi een schoon aanrechtblad, de deegroller en de deegbal met wat bloem en rol tweederde van het deeg uit tot een plak van ca. 1 dik. Hiermee bedek je de springvorm: steek met de springvorm een cirkel uit het deeg en leg die op de bodem. Bedek de randen met het resterende uitgerolde deeg. Het deeg krimpt in de oven, dus zorg ervoor dat de randen van het deeg iets hoger zijn dan die van de springvorm.
- Maak in de bodem een paar gaatjes in het deeg met een vork. Bak het deeg 15 minuten voor in de oven.
- Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Breek de eieren in een kom en meng met melk.
- Vul de taart met de appels, bramen en suiker. Voeg de kaneel toe.
- Rol het overige deeg uit tot een vierkante lap en maak hier 8 lange stroken van (zodat ze lang genoeg zijn om de taart van links naar rechts te bedekken). Bedek de taart gelijkmatig met de stroken deeg in een ruitpatroon.
- Smeer de stroken in met het eimengsel.
- Bak de appelstaart 50 – 60 minuten in de oven. Laat de taart afkoelen in de springvorm.