7 tips om je kinderen groenten te laten eten

22 april 2016
door Nora In de keuken

    ^7423FE0C64C81F80D52688326103CB0393FE601C39D05AF6EF^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

    Wie jonge kinderen in huis heeft rondlopen, weet er alles van: om kinderen groenten te laten eten moet je soms alles uit de kast halen. Wij gingen ten rade bij Jamie Oliver, fulltime chef en vader. Hij vertelt met welke 7 tips het misschien wel lukt.

    Serveer groenten met een dip
    Okee, het is niet helemaal ideaal maar het kan wel werken. Snijd wat wortels of komkommer in reepjes en serveer er de favoriete dip van je kids bij. Laat hen de dip kiezen op voorwaarde dat ze alle groenten opeten. Succes verzekerd! Ook leuk om samen een gezonde dip te maken, zoals deze hummus. Dat vinden je kinderen ook vast erg leuk!

    Geef het goede voorbeeld
    Ja mama en papa, het is nu eenmaal zo: als je zelf niet erg veel groenten eet, gaan je kinderen dat ook niet doen. Spreek uit en toon hoe lekker je de groenten vindt die jullie eten aan tafel. Maak vlees, vis of aardappelen niet het hoofdingrediënt van elk gerecht maar laat minstens één keer per week groenten uitblinken in een gerecht. Net zoals in deze vegetarische recepten. Experimenteer daarbij ook met de bereidingswijze en presentatie van de groenten.

    Kinderen groenten te doen eten

    Zet altijd een salade op tafel
    Jamie Oliver is niet alleen een chef, maar ook een vader. Hij vertelde onlangs over zijn eigen kinderen en gaf daarbij deze tip: “Ik zet altijd een grote saladekom op tafel. En dat het liefst een tiental minuten voor ik de rest van de maaltijd op tafel zet. Vaak zijn mijn kinderen op dat moment al zo hongerig dat ze meteen salade opscheppen en al beginnen te eten.”

    De ‘minstens één hapje’-regel
    Voer een nieuwe huisregel in. Iedereen van je gezin – kinderen en volwassenen – moeten minstens één hapje nemen van alles wat op tafel komt, ook al lusten ze het niet. Kinderen moeten sommige smaken tot 10 keer opnieuw proeven voor ze iets lekker gaan vinden. Geef dus niet meteen op als je kind iets na de eerste, tweede of derde keer niet lust.

    Kinderen groenten te doen eten

     Tover met woorden
    Wanneer je groente met de woorden ‘gezond’ en ‘goed voor jou’ omschrijft tegen een kind, heeft dat niet hetzelfde effect als wanneer je dat tegen een volwassene doet. Vertel hen het verhaal achter de groente, waar die vandaan komt en hoe die wordt gekweekt. Kinderen houden van verhalen en zo vergroot je hun interesse in de groente. Nog leuker wordt het wanneer je samen aan de slag gaat om zelf een groente te kweken. Waterkers bijvoorbeeld is helemaal niet zo moeilijk en je kunt al snel oogsten!

    Kinderen groenten te doen eten

    Fruitsalade als dessert
    Maak een vrolijke fruitsalade als dessert en verwerk daarin stiekem ook wat groente. Kies daarbij voor zoete varianten zoals wortel of zoete mais. Snijd alle fruit en groente klein genoeg, zodat je kinderen het verschil niet merken.

    Geen zorgen
    Lukt het een keertje niet om je kinderen groenten te laten eten? Maak je niet druk en probeer op een later moment gewoon nog een keertje opnieuw.

     Heb je zelf nog andere tips om kinderen groenten te doen eten?
    Deel ze hieronder in de comments en help andere ouders!

    Vorig artikel
    Zelf chimichurri maken Zelf chimichurri maken
    Volgend artikel
    4 x beste middeltjes tegen een kater 4 x beste middeltjes tegen een kater

    Gerelateerde artikelen